Protesti u Kanadi: "Konvoj slobode" - kamiondžije paralisale Otavu zbog vakcinacije

Policija je započela istrage posle nekoliko incidenata, među kojima je i zastava sa svastikom i snimak žene koja pleše na grobu neznanog vojnika

2970 pregleda 1 komentar(a)
Protesti u Kanadi, Foto: Reuters
Protesti u Kanadi, Foto: Reuters

Demonstranti koji se protive propisima o vakcinaciji kamiondžija koji prelaze američko-kanadsku granicu, već drugi dan drže glavni Otavu, grad Kanade u blokadi.

Hiljade demonstranata pridružilo se „Konvoju slobode" u Otavi.

Policija je započela istrage posle nekoliko incidenata, među kojima je i zastava sa svastikom i snimak žene koja pleše na grobu neznanog vojnika.

Ministarka odbrane Anita Anand rekla je da su incidenti „za svaku osudu".

Policija u Otavi je na Tviteru objavila da se trenutno vodi nekoliko istraga o skrnavljenju brojnih spomenika u glavnom gradu, kao i o „pretećem/nezakonitom/zastrašujućem ponašanju prema policiji/gradskim radnicima i drugim pojedincima i oštećenju gradskog vozila".

Kamiondžije su blokirale ulice oko zgrade kanadskog parlamenta.

Gradonačelnik Otave Džim Votson rekao je da su neki demonstranti maltretirali osoblje u narodnoj kuhinji, zahtevajući besplatne obroke pošto su restorani odbili da ih usluže jer nisu hteli da se pridržavaju mera o nošenju maski u zatvorenom prostoru.

Premijer Džastin Trudo i njegova porodica su takođe u subotu napustili njihov dom u Otavi zbog zabrinutosti za sopstvenu bezbednost.

Oko 90 odsto od 120.000 kanadskih kamiondžija koji voze preko granice sada je vakcinisano.

Protesti protiv prekograničnog propisa, prerasli su u poziv da se obustave sve mere širom zemlje koje se odnose na vakcine, dok su se neki demonstranti obavezali da će nastaviti proteste dok ne budu ukinuti.

Trido je demonstrante nazvao „malom marginalnom manjinom" tokom konferencije za novinare prošle nedelje.

Lider konzervativaca Erin O'Tul sastao se sa nekim demonstrantima i govorio je u prilog prava na mirne demonstracije, ali je kritikovao „pojedince koji skrnave" spomenike u Otavi.

Liberalna vlada premijera Trudoa je 15. januara donela meru koja zahteva od nevakcinisanih kanadskih kamiondžija koji prelaze granicu dve nacije odlazak u karantin po povratku kući.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su takođe nedavno rekle da strani vozači kamiona moraju pokazati dokaz o vakcinaciji da bi ušli u zemlju.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk