Demontaža čuvenog mosta u Roterdamu zbog superjahte vlasnika Amazona

Ovaj potez je okarakterisan kao kontroverzan jer čelični most ima dugu istoriju, a ujedno je i nacionalni spomenik

7455 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Gradske vlasti holandskog Roterdama potvrdile su da će demontirati čuveni most, ujedno i nacionalni spomenik, kako bi superjahta izgrađena za osnivača Amazona Džefa Bezosa mogla da prođe.

Luksuznu jahtu koja se dovodi u vezu sa najbogatijim čovekom na svetu gradi holandska firma Oceanco.

Prema izveštajima medija, plovilo je dugačko 127 metara i previsoko je da bi moglo da prođe a da ga u tome ne blokira most Koningshafe.

Portparol gradonačelnika potvrdio je ovaj plan novinarima, a Bezos je spreman da plati račun preko kompanije Oceanco.

U holandskim medijima su se u utorak pojavili izveštaji da će srednji deo ovog gradskog mosta, poznatijem kao - De Hef, biti privremeno uklonjen kako bi brod visok 40 metara mogao da prođe.

Ovaj potez je okarakterisan kao kontroverzan jer čelični most ima dugu istoriju, a ujedno je i nacionalni spomenik.

Most je zbog velikog renoviranja bio van funkcije od 2014. do 2017. godine, kada su zvaničnici saopštili da više neće biti demontiran.

Novinska agencija AFP prenela je navode iz kancelarije gradonačelnika da su poslovi oko izgradnje broda podstakli ovaj plan, kao i obećanje da će most biti vraćen u sadašnji oblik.

„To je jedini put do mora", dodao je portparol gradonačelnika.

Ovakav stav je ponovio i vođa projekta lokalne uprave Roterdama Marsel Valrafens, koji je rekao da ne bi bilo praktično da se izgradnja jahte završi na drugom mestu.

On je za sajt Rijnmond rekao da je projekat „veoma važan" iz ekonomske perspektive i podsetio na reputaciju Roterdama kao „pomorske prestonice Evrope".

„Brodogradnja i delatnosti u okviru tog sektora su važan stub grada", rekao je on.

Valrafens je za lokalne novine rekao i da će se projekat verovatno realizovati na leto, a zvaničnici se nadaju da će deo mosta biti uklonjen i zamenjen u roku od nekoliko nedelja.

Detalji o luksuznoj jahti koju po narudžbini pravi Oceanco, pojavili su se prošle godine.

Kompanija ćuti o sopstvenim klijentima, ali Bezosova biografija iz 2021. sa sajta Blumberg, izgleda da potvrđuje glasine da će on biti vlasnik jahte.

Ovo plovilo, poznato kao Y72, biće najveće takve vrste na svetu, navodi Boat International.

Navodno ga odlikuju brojna luksuzna svojstva uz prateću „jahtu za podršku" sa platformom za sletanje helikoptera.

Odobravanje demontaže mosta, kritikovao je lokalni političar Stefan Levis na Tviteru, koji je „rušenje lepog nacionalnog spomenika" opisao kao „nedostižni most".

Nedostižni most je film zasnovan na istoimenoj knjizi koji prikazuje priču o savezničkoj operaciji Merket Garden - s kraja Drugog svetskog rata čiji je cilj bio zauzimanje mostova pod nemačkom kontrolom na glavnim rečnim tokovima u Holandiji, kako bi se savezničkim snagama omogućio brz prodor.

Magazin Forbs procenjuje bogatstvo osnivača Amazona na više od 175 milijardi dolara (skoro 156 milijardi eura).

Osim toga što je gigant u industriji trgovine putem interneta, Bezos takođe poseduje dnevni list Vašington post (Washington Post) i svemirsku kompaniju Blu oridžin (Blue Origin).


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk