Univerzitet u Los Anđelesu plaća 250 miliona dolara studentkinjama koje su tužile ginekologa

Stotine žena, od kojih su neke imale rak, tvrde da ih je Hips zlostavljao i tužile su univerzitet zbog nečinjenja i zataškavanja ovih slučajeva

6737 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nadležni na univerzitetu u Kaliforniji isplatiće skoro 250 miliona dolara ženama koje je navodno seksualno zlostavljao ginekolog iz studentskog doma.

Stotine žena optužile su nadležne na Univerzitetu u Los Anđelesu da su namerno krili zlostavljanja ginekologa Džejms Hips.

Hips je radio u zdravstvenom centru tog univerziteta od 1983. do 2018. godine.

Stotine žena, od kojih su neke imale rak, tvrde da ih je Hips zlostavljao i tužile su univerzitet zbog nečinjenja i zataškavanja ovih slučajeva.

Istraga na univerzitetu nije započeta sve do 2017. godine.

Sud je 2019. godine suspendovao njegovu medicinsku licencu, a uprava univerziteta pristala je da žrtvama plati odštetu od 250 miliona dolara.

Nadležni sa univerziteta kažu da se nadaju da će finansijsko poravnjanje doneti „izlečenje i neku vrstu završetka patnji" ženama koje su pretrpele zlostavljanje.

Hips, koji je suočen sa 21 optužbom za seksualno zlostavljanje sedam žena, izjasnio se da nije kriv.

„Ponašanje za koje se tvrdi da ga je Hips počinio je za osudu i suprotno vrednostima univerziteta", navodi se u saopštenju Univerzitta u Los Anđelesu.

„Naša prva i najveća obaveza će uvek biti zaštita zajednice kojoj služimo i nadamo se da je ovo poravnanje korak ka izlečenju žrtava zlostavljanja", dodaje se.

Kara Kegl, koja je preživela rak i koja je išla na preglede kod Hipsa dok je bila bolesna, kaže za Los Anđeles Tajms da se tek posle osam dugih godina, osvestila šta joj se dogodilo.

„Iako u okončanju ovog slučaja nalazim utehu, srce mi se slama zbog žena koje nisu pošteđene, koje su patile posle mene, jer je Univerzitet odbio da reaguje", kaže ona.

Prema rečima advokata, Hips je nekada bio najplaćeniji lekar u celom sistemu univerziteta u Kaliforniji.

Džon K. Menli, pravni zastupnik jedne od žena koje su podnele krivičnu prijavu protiv Hipsa, tvrdi da je lekar bio „sofisticirani predator" koji je zlostavljao pacijentkinje tokom uobičajenih medicinskih pregleda.

„Bio je ginekolog i onkolog. Većina žena dolazile su kod njega jer su imale rak ili su mislile da imaju rak", rekao je Menli za BBC.

U saveznim tužbama se navodi da Hipsovo ponašanje nije bio propisno istraženo sve dok univerzitet nije dobio žalbu 2017. godine.

Njemu je bilo dozvoljeno da nastavi da pregleda pacijente tokom istrage, pa čak i pošto su mu sa univerziteta rekli da mu ugovor neće biti produžen.


Pogledajte i video o istraživanju BBC o sveštenicima u Iraku koji podvode devojčice


Najnovija isplata prati niz velikih nagodbi i u drugim američkim univerzitetima zbog zlostavljanja pacijenata u kampusu.

Prošlog meseca, univerzitet u Mičigenu postigao je nagodbu od 490 miliona dolara sa više od 1.000 ljudi koji kažu da ih je sportski lekar zlostavljao tokom četiri decenije duge karijere.

Takođe, tri žene tuže još jedan od najprestižnijih američkih koledža - Harvard, jer su nadležni ignorisali njihove navode seksualnom uznemiravanju.

Profesor Džon Komarof, antropolog, negira njihove navode da ih je ljubio i pipkao.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: