Muzika i Amerika: Takmičenje po uzoru na Pjesmu Evrovizije

U takmičenju uživo nastupiće umjetnici iz svih 50 američkih država i nekoliko teritorija, a domaćini prvog izdanja biće reper Snup Dog (Snoop Dogg) i pjevačica Keli Klarkson.

10074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Americi će ove godine biti održano prvo muzičko takmičenje po uzoru na Pesmu Evrovizije - takmičenje za najlepšu pesmu Evrope koje traje više decenija.

U takmičenju uživo nastupiće umetnici iz svih 50 američkih država i nekoliko teritorija, a domaćini prvog izdanja biće reper Snup Dog (Snoop Dogg) i pevačica Keli Klarkson.

Snup Dog je rekao da je počastvovan što će biti voditelj uz Keli Klarkson koju je nazvao svojom „malom sestrom, zvanom mis Teksasa".

„Obožavam Evroviziju i takav koncept takmičenja i oduševljena sam što je ovaj muzički fenomen donet i u Ameriku a ja ću biti deo toga", rekla je Keli Klarkson.

Zvezda, koja je stekla slavu pobedom u prvoj sezoni takmičenja Američki idol 2002. godine, dodala je: „Tako sam uzbuđena što ću raditi sa Snupom i jedva čekam umetnike koji će predstavljati vlastite države i teritorije".

Na takmičenju će učestvovati 56 pevača, dueta ili bendova - po jedan iz svake države, plus predstavnici glavnog grada Vašingtona i pet američkih teritorija.

Osmonedeljno televizijsko takmičenje biće premijerno prikazano 21. marta na NBC-ju, a veliko finale je zakazano za 9. maj.

BBC

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je glavni oslonac u kalendaru šoubiznisa u Evropi i šire od kada je počelo 1956. godine.

Domaćin ovogodišnje Pesme Evrovizije je Torino, nakon što je italijanski rok bend Maneskin pobedio 2021. godine sa pesmom Zitti E Buoni.

Bila je to treća pobeda Italije na Pesmi Evrovizije - davne 1964. godine trijumfovala je pesma „Non Ho L'Età" (Nemam godine), slavne Điljoje Ćinkveti, a zatim je 1990. godine Toto Kutunjo slavio u Zagrebu, čuvenom pesmom „Insieme" (Zajedno - Ujedinimo Evropu).

Ovogodišnje takmičenje za najbolju pesmu u Evropi počinje 10. maja i trajaće do 14. maja.

Od 2015. godine, na Pesmi Evrovizije učestvuje i Australija kao prva zemlja van Evropske radiodifuzne zone.

U dosadašnjim izdanjima Evrovizije, pobedilo je 68 pesama iz 27 zemalja.

Republika Irska je zabeležila najviše pobeda - sedam, sledi Švedska sa šest, potom Francuska, Luksemburg, Ujedinjeno Kraljevstvo i Holandija sa po pet.

Od 52 zemlje koje su učestvovale, 25 tek čeka na pobedu.

Samo jednom prilikom je proglašeno više pobednika u jednom takmičenju: 1969. godine četiri zemlje su završile takmičenje sa jednakim brojem glasova i zbog nedefinisanih pravila u to vreme, sve četiri zemlje su proglašene za pobednike - Velika Britanija, Španija, Francuska i Holandija.

Većina pobedničkih pesama je izvedena na engleskom, posebno otkako je 1999. godine ukinuto jezičko pravilo.

Od 1999. godine, samo šest pobedničkih pesama je izvedeno u potpunosti ili delimično na jeziku koji nije engleski.


Podsetite se i kako su izgledale predstavnice Srbije na Evroviziji 2021. godine


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: