Ogromni medvjed „Henk zvani tenk" krade hranu i bježi od kalifornijske policije

Henk je sigurno dostigao tu kilažu zbog njegovog velikog apetita za hranu koju jedu ljudi, pošto mrki medvjedi uglavnom teže 45 do 136 kilograma, navode iz Medveđe lige, grupe za zaštitu divljih životinja

19078 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Bear League
Foto: Bear League

Kalifornijska policija traga za velikim mrkim medvedom Henkom, koga zovu tenk, pošto je životinja od prethodnog leta upala u nekoliko domova u komšiluku u mestu Lejk Taho.

Ovaj medveđi provalnik težak je 227 kilograma, daleko više od prosečnog medveda, i deluje da je preskočio zimski san pošto je imao konstantan izvor hrane.

Možda će morati da bude uspavan zbog toga što se oseća vrlo komotno u blizini ljudi, kažu iz lokalnih vlasti.

Udruženja za zaštitu divljih životinja smatraju da treba da bude premešten u rezervat.

Henk je dobio nadimak zato što je nasilno upadao u zaključane domove, koristeći snagu i veličinu da otvori vrata kuća i garaža.

Mediji su ga prozvali „kralj Henri", a Henka je „lako prepoznati zbog nesvakidašnje veličine, tamnog krzna i svetlije njuške", navode iz policijske uprave grada Saut Lejk Taho.

Uobičajene bezkontaktne metode zaplašivanja medveda poput upotrebe lažne municije, sirena i omamljivača (koji „proizvodi klik-klak zvuk koje medvedi mrze") nisu dale rezultat sa Henkom.

Henk je sigurno dostigao tu kilažu zbog njegovog velikog apetita za hranu koju jedu ljudi, pošto mrki medvedi uglavnom teže 45 do 136 kilograma, navode iz Medveđe lige, grupe za zaštitu divljih životinja.

Oni pozivaju vlasti da uhvate Henka u zamku i premeste ga u rezervat, umesto da ga ubiju, ali i stanovnike Lejk Tahoa da posvete više pažnje obezbeđivanju hrane i smeća u njihovim kućama.

„Lakše je pronaći ostatke pice, nego potražiti hranu u šumi," rekao je Piter Tira, portparol kalifornijske Službe za zaštitu divljih životinja i ribe, za Njujork tajms.

Više od 150 ljudi prijavilo je Henka zvaničnicima.

Upao je u skoro 40 domova za šest meseci, a u nekim slučajevima je napravio i veću materijalnu štetu.

„Živim u ovom gradu 40 godina, nikada nisam zaključavao vrata, a tek nedavno sam počeo to da radim," rekao je meštanin Tim Džonson za CBS Njuz pošto mu je Henk provalio u kuću u petak uveče.

„Ako ga više ne budemo hranili, to će se dešavati sve ređe," dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: