tečnost koja se pokaže pod ultraljubičastim svjetlom

Porodično nasilje: Forenzički sigurnosni sprej koji pomaže da žene budu bezbjedne

Ova supstanca se zadržava na koži i do šest nedelja, a na odjeći još i mnogo duže

7094 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BBC
Ilustracija, Foto: BBC

Forenzička tečnost koja se pokaže pod ultraljubičastim svetlom korišćena je u britanskoj policiji za osuđivanje i zatvaranje čoveka zbog porodičnog nasilja.

Britanska policija trenutno testira tehnologiju u nadi da će uz njenu pomoć žene biti bezbednije.

Ova supstanca se zadržava na koži i do šest nedelja, a na odeći još i mnogo duže.

Ona kategorički povezuje počinioca sa konkretnom serijom vode kojom je bio poprskan.

Žrtva je bila jedna od više od 200 žena širom Engleske koje sada u svojim domovima imaju pakovanje forenzičkog preventivnog sredstva.

Paketi sadrže ručnu kanticu za prskanje, gel za kvake i vrata, i automatsku zamku koja izbacuje tečnost ako se neko približi kući.

Viši inspektor policijske službe Zapadnog Jokršira Li Beri, čija je ovo ideja, kaže za BBC: „Porodično nasilje je prilično često teško krivično goniti, a veći deo tih zločina odigrava se iza zatvorenih vrata".

„Često bude jedna reč protiv druge".

„Ako ga forenzički obeležimo, onda možemo da sledimo nekoga nazad do lokacije. Znaćemo ko je počinilac, ali ćemo znati i ko je žrtva.

„Počiniocu govorimo, ako se vratiš na tu adresu i prekršiš uslove zabrane, bićeš forenzički obeležen."

Ovaj pribor koriste policijske službe Zapadnog Jorkšira, Južnog Jorkšira i Staforda, a on košta oko 200 dolara mesečno po osobi, u sklopu njihove strategije za borbu protiv porodičnog nasilja.

Zlostavljanje u porodici pogađa i muškarce i žene.

Većina žrtava koje su koristile tehnologiju SmartVotera rekle su policije da se osećaju bezbednije, a 94 odsto anketiranih kod sve tri policijske službe reklo je da bi ga preporučilo drugima.

Viši inspektor Beri se nada da će i druge službe odlučili da primenjuju ovu tehnologiju.

„Zaista se nadam da će druge policijske službe videti šta mi radimo ovde u Zapadnom Jorkširu.

„Što više žrtava možemo da zaštitimo i učinimo da se osete bezbednijim, to bolje. To je pravi uspeh ove priče", kaže Beri.

Svetleći sprej se godinama koristio za zaštitu poseda i da bi odvratio lopove prskajući njim predmete od velike vrednosti.

Kad se osuši, tečnost je nevidljiva na golo oko, ali sija fluorescentnim žutim svetlom pod ultraljubičastom svetiljkom i baterijskom lampom koje koristi policija.

Ako se dragocenosti ukradu i kasnije pronađu, njihov prvobitni vlasnik može da se pronađe nakon laboratorijske analize uzorka.

Ova tehnologija već se smatra zaslužnom što se prepolovio broj krađa katalizatora na vozilima, prema podacima Saveta šefova nacionalnih policijskih službi.

Ali primena ove tehnologije u borbi protiv porodičnog nasilja je sasvim nova.

Uznemiravanje

Čovek iz Vejkfilda, u Zapadnom Jorkširu, uznemiravao je bivšu partnerku i kršio nalog o neuznemiravanju prema kom je morao da je ostavi na miru.

Kad se pojavio i pokušao da uđe u kuću, ona ga je poprskala kodiranom tečnošću iz kantice sa bezbedne udaljenosti sa svog prozora.

To je pomoglo policajcima da ga uhapse, jer ga je forenzički smestilo na mesto zločina.

Zadržan je u zatvoru na 24 nedelje i dobio dvogodišnju zabranu prilaska.

Rejčel Oukli, direktorka obaveštajne jedinice za SmartVoter, kaže da nema nikakvih elemenata sumnje kad se upotrebe ova forenzička obeležavanja, za razliku od drugih preventivnih sredstava, kao što su bezbednosne kamere.

„SmartVoter je napravljena od kombinacije retkih elemenata koje nikad ne mogu da se nađu u prirodi bilo gde na svetu.

„Svaka bočica sadrži različitu količinu ovih čestica u sebi i svaka količina je jedinstvena, tako da mi kategorički možemo da utvrdimo koja vrsta tečnosti je pronađena."

„Naša baza podataka je forenzička veza koja vodi do te osobe."


Pogledajte video: Somborske šnajderke - zašivanje rana porodičnog nasilja


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk