Rat u Ukrajini: Kakav je rizik od nuklearnog oružja

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je kako vjeruje da je objava ruskog predsjednika prvenstveno bila „retorička".

12267 pregleda 4 komentar(a)
Posejdon, ruska nuklearna podmornica - zamrznuta slika sa video snimka ruske državne novinske agencije Tas, Foto: Getty Images
Posejdon, ruska nuklearna podmornica - zamrznuta slika sa video snimka ruske državne novinske agencije Tas, Foto: Getty Images

U nedelju je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio stavljanje ruskih odbrambenih snaga, u koje spadaju i nuklearno naoružanje, u „poseban režim visoke pripravnosti" , ali šta to zapravo znači?

Nije sasvim jasno, kažu zapadni analitičari.

Britanski zvaničnici navode da se rečnik kojim se Putin služio ne uklapa u njihovo razumevanje stepena pripravnosti ruskog nuklearnog oružja.

Neki smatraju da je Putin naredio prebacivanje sa najnižeg stepena - „konstantnog", na sledeći stepen - „povišeni" (iznad preostaju još „vojna opasnost" i „gotovost"), ali to nije sigurno.

Svaki od ovih koraka označava veću spremnost da se oružje upotrebi.

Mnogi su, međutim, protumačili ovaj potez prvenstveno način da se pošalje poruka, pre nego što je u pitanju prava namera, jer Putin zna da bi ona izazvala nuklearnu odmazdu Zapada.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je kako veruje da je objava ruskog predsednika prvenstveno bila „retorička".

To ne znači da ne postoje određeni rizici i da situacija neće biti pažljivo praćena.

Je li to bilo novo upozorenje?

Prošle nedelje je Putin uvijenijim rečnikom upozorio da, ako se druge zemlje budu mešale u planove Rusije, suočiće se sa posledicama sa „kakvim nikad do sada nisu".

To se naširoko protumačilo kao upozorenje za NATO da se vojno ne meša u rat u Ukrajini.

NATO je oduvek nedvosmisleno davao do znanja da to neće raditi, znajući da bi to izazvalo direktan sukob sa Rusijom koji bi mogao da eskalira u nuklearni rat.

Upozorenje koje je Putin uputio u nedelju bilo je direktnije i javno.

Čemu novo upozorenje?

Putin je izjavio da je ovaj potez reakcija na „agresivne izjave".

U ponedeljak je Kremlj saopštio da se to odnosi na izjave zvaničnika sa Zapada, među kojima je i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, o mogućim sukobima i konfrontacijama sa NATO alijansom.

Zapadni zvaničnici takođe veruju da je do novog upozorenja došlo zato što se Putin možda preračunao u vezi sa Ukrajinom.

Smatraju da je potcenio na koliko će otpora naići na terenu.

A potcenio je i koliko će se Zapad ujediniti u svom čvrstom odgovoru sankcijama.

Zbog toga je posegnuo za novim opcijama i strožim tonom.

„To je znak besa, nezadovoljstva i razočaranja", rekao mi je jedan nedavno penzionisani britanski general.

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, ocenila je da je ovaj rečnik deo Putinovih napora da opravda rat u Ukrajini, tvrdeći da Rusija nije agresor već da je ugrožena i da samo želi da se zaštiti.

Kad se tako posmatra, nuklearna pripravnost je način da se ta poruka pošalje vlastitom narodu.

Drugi način da se to protumači je da je Putin zabrinut u vezi sa planovima Zapada da pruži vojnu pomoć Ukrajincima i da želi da ih upozori da ne čine previše.

Treći je da je on zabrinut da su sankcije, koje je i pomenuo u svojoj izjavi, osmišljene tako da izazovu nemire i rušenje njegove vlade.

Ali čini se da je celokupna poruka upozorenje NATO-u da bi, ako se direktno umeša, događaji mogli da eskaliraju.


Žene u Ukrajini prave Molotovljeve koktele za odbranu grada


Koji su nuklearni rizici?

Čak i ako je cilj Putinove pretnje upozorenje pre nego odraz prave želje da upotrebi nuklearno oružje, uvek postoji rizik od pogrešne procene ako jedna strana krivo protumači drugu ili ako događaji izmaknu kontroli.

Vlada zabrinutost da se Putin izolovao i da ne može da se dopre do njega, sa vrlo malo savetnika spremnih da mu saopšte istinu.

Neki se plaše da je njegovo rasuđivanje postalo nepredvidivo.

Neki se, međutim, nadaju da, čak i ako je on otišao predaleko, drugi na nižoj poziciji komandnog lanca možda neće biti spremni da izvršavaju naređenja.

Rizik od bilo kakvog nuklearnog sukoba možda je blago porastao, ali i dalje ostaje veoma nizak.

Kakva je reakcija Zapada?

Do sada su zapadne vlade vodile računa da ne dovedu do nove eskalacije ni svojom retorikom, ni svojim postupcima.

Američka vojska svoj sistem pripravnosti nuklearne odbrambene gotovosti poznat kao Defkon.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da u ovom trenutku „nema razloga za promenu" stepena nuklearne pripravnosti.

Velika Britanija ima nuklearne podmornice i takođe je malo verovatno da će bilo šta preduzeti u ovom trenutku.

Čini se da je cilj da se prema ruskoj izjavi ophodi kao prema praznoj pretnji i da se ne povećava napetost njenim uzimanjem za ozbiljno ili preduzimanjem koraka koji bi mogli da izazovu rusku reakciju.

Ovo trenutno nije nuklearna kriza i ne sme to da postane, poručuju zapadni zvaničnici.

Hoće li Zapad znati šta radi Rusija?

Britanski ministar odbrane Ben Valas rekao je za BBC da Velika Britanija još nije videla bilo kakvu praktičnu promenu u položaju ruskog nuklearnog oružja.

To će se pažljivo pratiti, potvrđuju obaveštajni izvori.

Tokom Hladnog rata na Zapadu je stvorena ogromna obaveštajna mašinerija za praćenje nuklearnog arsenala Moskve.

Satelitski snimci, presretnuta komunikacija i drugi izvori analiziraju se kako bi se primetila bilo kakva promena u ponašanju, kao što je pripremanje oružja ili aktiviranje posade bombardera, koji bi mogli da posluže kao upozorenje.

Većina toga još uvek funkcioniše i Zapad će sada pomno pratiti ruske aktivnosti da bi video hoće li biti bilo kakvih značajnih promena.

Do sada ih nije bilo.


Kako je Ukrajina postala front između Istoka i Zapada


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: