Srbija i Turska - trenutno jedina vazdušna veza Evrope i Rusije

Dvije evropske kompanije na čijim zvaničnim sajtovima su u ponudi letovi do Moskve i Sankt Petersburga su Er Srbija i turski prevoznik Turkiš Erlajns

18352 pregleda 6 komentar(a)
Foto: BBC/Jakov Ponjavic
Foto: BBC/Jakov Ponjavic

Jedina trenutna vazdušna veza Evrope i Rusije, usled evropske zabrane leta ruskih aviona, odvija se preko Beograda i Istanbula.

Dve evropske kompanije na čijim zvaničnim sajtovima su u ponudi letovi do Moskve i Sankt Petersburga su Er Srbija i turski prevoznik Turkiš Erlajns.

Na zvaničnoj stranici turske loukost kompanije Pegasus mogu se naći letovi do glavnog grada Rusije i Sankt Petersburga

Osim njih, na sajtu za praćenje civilnih aviona Flajtradar24 mogu se videti i letovi avioni beloruske nacionalne kompanije Belavia.

Er Srbija, nacionalni avio-prevoznik, u martu je povećao broj letova za Moskvu, vidi se iz kompanijskog reda letenja.

Na pitanje BBC na srpskom o povećanju broja letova, nisu odgovorili iz ove avio-kompanije, dok odgovori nisu stigli ni iz Turkiš Erlajnsa.

Er Srbija je nacionalna kompanija čiji je većinski vlasnik Vlada Srbije, a manjinski kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zbog sankcija Belorusiji iz 2021, kojima se i Srbija pridružila, avioni iz Minska, glavnog grada ove postsovjetske zemlje, ne lete ka Evropi.

Sajt beloruske kompanije Belavija nije dostupan, ali prema raspoloživim informacijama na internetu, čiju autentičnost BBC nije mogao da potvrdi, ovaj avio-prevoznik leti svakodnevno dvaput za Moskvu.

Šta se desilo sa letovima iznad Evrope?

Usled sankcija Evropske unije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, većina evropskih zemalja zabranila je letove ruskim avionima 28. februara 2022.

„Zatvaramo vazdušni prostor EU za avione u vlasništvu Rusije, registrovane u Rusiji ili pod ruskom kontrolom", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ovim merama su se pridružile Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Od evropskih zemalja, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Turska i Srbija nisu se pridružile zabrani leta ruskih aviona.

Rusija je uzvratila istom merom, a to je veći problem, navodi Luka Popović urednik portala ExYu Aviation.

„Nekim kompanijama je to mnogo veći problem jer imaju veći saobraćaj za Aziju ili su njihove zemlje tako pozicionirane da ne mogu da izbegnu Rusiju", kaže on za BBC na srpskom.

I dok se avio-industrija još bori sa pandemijom korona virusa, ovo je još jedan udar, navodi Popović.

On podseća da je pre pandemije iz Beograda za Moskvu bilo četiri leta dnevno, dok ih je tokom korona restrikcija bilo upola manje.

Avio-kompanije iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji moraće da lete alternativnim putevima i zaobilaze ovu zemlju.

„Letovi će biti duži, moraće da se nabavlja više goriva koje je isto poskupelo zbog cele situacije.

„Neke avio-kompanije su nastavile da lete, ali su dodale dva-tri sata trajanja leta", pojašnjava Popović.

Povećanje broja letova, smanjenje cena

Od osam nedeljnih letova, koliko je do sada bilo iz Beograda za Moskvu, uvidom u red letenja Er Srbije, od sledeće nedelje biće ih petnaest.

„Povećali su i kapacitete, koriste na nekim letovima širokotrupni avion sa 250 sedišta po letu umesto 150, kako je uobičajeno na tim linijama", ističe urednik portala ExYu Aviation.

Popović objašnjava da letovi iz Srbije do Rusije idu preko baltičkih zemalja, zaobilazeći Ukrajinu u Belorusiju, dok turske avio-kompanije uglavnom biraju rutu preko Crnog mora,

Uobičajena cena od skoro 1.000 evra za povratnu kartu je usled ove situacije je smanjena, pa se povratna karta može naći i za nešto više od 500 evra, kako se može videti na zvaničnom sajtu Er Srbije.

Međutim, većina karata je rasprodata.

„Er Srbija i Turkiš Erlajns pokušavaju da profitiraju zbog smanjenog saobraćaja ka Rusiji", primećuje Popović.

Zbog zabrane, jedina mogućnost je da se koriste aerodromi u Srbiji i Turskoj kako bi se izbegla skuplja i duža ruta preko Bliskog Istoka, dodaje on.

'EU odgovara da postoji neki koridor'

Srbija je na zasedanju Ujedinjenih nacija glasala za rezoluciju o osudi napada na Ukrajinu, ali zvanični Beograd tvrdi da nema nameru da uvodi bilo kakve sankcije Rusiji.

Slična situacija je bila i sa sankcijama Belorusiji, kada je Srbija ipak zabranila avio-kompanijama te zemlje da lete za Srbiju.

„Pretpostavljam da i Evropskoj uniji donekle odgovara da postoji neki koridor, kako bi brojni državljani evropskih zemalja i SAD mogli da napuste Rusiju", navodi Popović.

Er Srbija do Rusije ima 4 linije, od kojih su za Moskvu i Sankt Petersburg stalne, a leti su otvorene linije za Rostov i Krasnodar.

Od 1. juna najavljena je i linija za Soči.

„Te linije nisu otvorene zbog turista, već zbog ruskih državljana koji preko Beograda nastavljaju ka Zapadnoj Evropi", navodi urednik avio portala.

Er Srbija se postavila kao transferna kompanija za Rusiju i sankcije mogu da utiče i na druge linije i njihov uspeh, pojašnjava on.

Ipak, sagovornik BBC na srpskom ističe da će verovatno problema biti zbog smanjenja broja ruskih putnika ako dođe do zabrane ulaska ruskih državljana u evropske države.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: