Ruski oligarsi: Mega-bogataši na meti globalnih sankcija

Oni u ovom trenutku imaju problema da sačuvaju imovinu pred najširim ekonomskim kaznama uvedenim u savremenoj istoriji

27730 pregleda 92 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vlade Velike Britanije, EU i SAD reagovale su na rusku invaziju na Ukrajinu oštrim sankcijama protiv milijardera koji se doživljavaju kao deo užeg saradničkog kruga predsednika Vladimira Putina.

Putin već godinama upozorava saveznike da se zaštite od takvih mera, naročito otkako su se odnosi sa SAD i EU zaoštrili posle aneksije Krima.

Ali iako su neki od njemu najbližih saradnika poslušali ovaj savet i sa ulaganjima ostali u Rusiji, drugi su svoj novac držali u velelepnim posedima u inostranstvu i fudbalskim klubovima, a njihove kompanije se nalaze na berzi.

Oni u ovom trenutku imaju problema da sačuvaju imovinu pred najširim ekonomskim kaznama uvedenim u savremenoj istoriji.

Evo šta znamo o nekima od njih.

ALIŠER USMANOV

Procenjena vrednost imovine: 17,6 milijardi dolara

SANKCIJE UVELE: SAD, EU, VELIKA BRITANIJA

Ališer Usmanov, za kog se kaže da je jedan od omiljenih Putinovih oligarha, istovremeno je i jedan od najbogatijih, a imovina mu se procenjuje na 17,6 milijardi dolara, prema pisanju Forbsa.

Ovog bivšeg profesionalnog mačevaoca EU opisuje kao „biznismena-zvaničnika" koji pomaže predsedniku da reši poslovne probleme.

Rođen u Uzbekistanu dok je ovaj još uvek bio deo Sovjetskog Saveza, vodi USM Holdings, ogroman konglomerat koji obuhvata rudarstvo i telekomunikacije, uključujući drugu najveću mobilnu mrežu u Rusiji MegaFon.

EU je saopštila da mu uvodi sankcije 28. februara, a SAD i Velika Britanija su vrlo brzo sledile njen primer.

On je za sankcije rekao da su nefer i da su sve optužbe protiv njega neistinite.

Reuters

Čini se da se USM Holdings nada da će uspeti da izbegne sankcije EU budući da je on vlasnik manje od 50 odsto deonica.

Njegova superjahta Dilbar, nazvana po njegovoj majci, trenutno se renovira u Hamburgu i u opasnosti je da bude zaplenjena.

U Velikoj Britaniji, njegova najvidljivija imovina je u posedima.

U Londonu je vlasnik Bičvud Hausa, letnjikovca vrednog 65 miliona funti usred grada, a nadomak Londona, u Sariju, vlasnik je vile u tjudorovskom stilu Saton Plejs.

Obe su britanske vlasti zamrzle.

Njegov poslovni partner Farhad Moširi vlasnik je Evertona, a Usmanovljeve kompanije USM, MegaFon i Jota bile su ključni sponzori kluba - nagoveštava se da je njegovo učešće u upravljanju klubom bilo još veće.

Everton je raskinuo taj sponzorski ugovor u sredu, a Moširi je dao otkaz na mesto člana upravnog odbora USM-a.

ROMAN ABRAMOVIČ

Procenjena vrednost imovine: 12,4 milijarde dolara

SANKCIJE UVEO: NIKO

Jedan od najslavnijih ruskih milijardera zbog fenomenalnog uspeha njegovog fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič još nije sankcionisan, moguće zato što je manje očigledno uticajan od drugih Putinovih saveznika.

Koliko je tačno uticajan u Kremlju ostaje predmet rasprave. Neki tvrde da ga predsednik Putin naprosto samo toleriše, drugi govore da je njihov odnos mnogo prisniji od toga.

Abramovič energično negira da ima bliske veze sa Putinom ili Kremljom, ali njegova imovina u procenjenoj vrednosti od 12,4 milijardi dolara ugrožena je ako mu se uvedu sankcije.

On je u sredu saopštio da namerava da proda Čelsi za 3 milijarde funti, a njegova kuća vredna 150 miliona funti u londonskom Kensington Palas Gardensu navodno je već stavljena na prodaju.

Abramovič je svoj novac zaradio devedesetih i bio je jedan od prvobitnih oligarha tokom mandata predsednika Borisa Jeljcina.

Do najvećeg uspeha došao je kad je kupio naftnu kompaniju Sibnjeft po bagatelnoj ceni.

U njegovu imovinu spada treća najduža jahta na svetu Eklips, koja je u petak krstarila oko Britanskih Devičanskih Ostrva, i još jedna mega-jahta Solaris, ukotvljena u Barseloni.

Poslednjih godina, sve se više povlačio iz Velike Britanije.

Godine 2018. odlučio je da ne podnosi ponovo prijavu za britansku vizu, već je koristio novostečeni izraelski pasoš kad god je posećivao London.

Iako je nekada išao na svaku domaću utakmicu Čelsija, sada retko može da se vidi na Stemford Bridžu.

OLEG DERIPASKA

Procenjena vrednost imovine: tri milijarde dolara

SANKCIJE UVELE: SAD

Kad je predsednik Putin došao na vlast, Oleg Deripaska je bio izuzetno imućan, sa imovinom koja je na vrhuncu iznosila oko 28 milijardi dolara - ali danas se veruje da poseduje svega tri milijarde dolara.

Kremlin/EPA

Za svoje bogatstvo izborio se devedesetih, izbivši na sam vrh u surovoj borbi za industriju aluminijuma.

SAD su saopštile da je učestvovao u pranju novca, podmićivanju, iznuđivanju i reketiranju, a navode i da je „naredio ubistvo biznismena, kao i da je imao veze sa ruskom organizovanom kriminalnom grupom".

On negira sve te optužbe.

Pretrpeo je veliku štetu u finansijskoj krizi 2008. godine i bio mu je potreban Putin da ga izvuče iz problema.

Predsednik Putin ga je 2009. godine javno ponizio tvrdeći da je ovaj ukrao hemijsku olovku.

Od tada izgleda da je postepeno uspeo da se vrati u milost i opisan je u Milerovom izveštaju - američkoj istrazi o ruskim pokušajima da utiču na američke predsedničke izbore 2016. godine - kao „bliski saradnik" predsednika.

Osnovao je kompaniju za zelenu energiju i metale En+ Grupa, koja učestvuje na Londonskoj berzi, ali je smanjio udeo u njoj na manje od 50 odsto kad su mu uvedene američke sankcije 2018. godine.

U ono vreme, jedna od Deripaskinih kompanija Bejzik Element izdala je saopštenje nazvavši sankcije „neosnovanim, smešnim i apsurdnim".

Vlasnik je ogromnog art deko poseda Hemston Haus u Vejbridžu, u Sariju, koji pokušava da proda za 18 miliona funti otkako su se englesko-ruski odnosi pogoršali posle trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala.

Vlasnik je i jahte po imenu Klio, koja u sredu bila na Maldivima.

Za razliku od mnogih sankcionisanih oligarha, Deripaska je bio vrlo glasan po pitanju svojih stavova o ratu, pozivajući na mir na društvenim mrežama.

„Pregovori moraju da počnu što je pre moguće!", napisao je on.

IGOR SEČIN

Vrednost imovine: nepoznata

SANKCIJE UVELE: SAD, EU

Veze Igora Sečina sa Vladimirom Putinom su duge i duboke, prema tvrdnjama EU, koja mu je uvela sankcije 28. februara.

Za njega se tvrdi da je jedan od Putinovih najpoverljivijih i najbližih savetnika, kao i lični prijatelj, a za njih dvojicu se smatra da su u svakodnevnom kontaktu.

Napredak je ostvario nemilosrdno uklanjajući protivnike sa puta - njegov nadimak u ruskoj štampi je Dart Vejder.

Procurela depeša američke ambasade iz 2008. godine tvrdi da je „on toliko tajnovit da se u šali za njega kaže da možda i ne postoji, već da je neka vrsta urbanog mita, bauk kog je izmislio Kremlj da bi širio strah".

SAD su mu uvele sankcije 2014. godine, koje je on nazvao „potpuno neopravdanim i ilegalnim".

Amerika je saopštila da mu je nove sankcije uvela 24. februara.

Sečin se tokom čitave karijere prebacivao se poslova u politici na poslove u svetu biznisa, ponekad držeći visoke položaje u oba istovremeno.

Dok je Putin bio premijer, bio je potpredsednik vlade, a sad vodi državni naftni gigant Roznjeft.

Sečin je sa Putinom radio u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga devedesetih, a naširoko se smatra da je bio u ozloglašenoj obaveštajnoj službi KGB, iako on to nikada nije otvoreno priznao.

Živi u Rusiji, a niko ne zna koliko tačno novca Sečin poseduje, ali su Francuzi zaplenili jahtu po imenu Amore Vero koja je povezana sa njim nakon što je njegova druga supruga Olga Sečina uporno objavljivala svoje fotografije sa jahte. Njih dvoje su se u međuvremenu razveli.

Sem toga, ima vrlo malo znakova da poseduje značajniju imovinu u inostranstvu koja može lako da se razotkrije, a verovatno je teško pronaći njegovu novu imovinu i zamrznuti je.

ALEKSEJ MILER

Vrednost imovine: nepoznata

SANKCIJE UVELE: SAD

Aleksej Miler je još jedan stari prijatelj Vladimira Putina.

Neka vrsta čoveka iz senke, i on je karijeru izgradio na lojalnosti predsedniku, počev od vremena kad je bio Putinov zamenik u odboru za spoljne poslove u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga devedesetih.

Kremlin/EPA

Vodi izuzetno moćnu državnu gasnu kompaniju Gasprom od 2001. godine, ali bilo je to iznenađujuće naimenovanje i naširoko se smatra da samo izvršava naređenja starog šefa.

Američki ambasador u Moskvi 2009. godine opisao je Gasprom kao „neefikasan, politički vođen i korumpiran".

Mileru nisu uvedene sankcije posle anektiranja Krima 2014. godine, ali kad je dodat na taj spisak u Americi 2018, godine, izjavio je da je izuzetno ponosan.

„Dok sam nisam nalazio na toj prvoj listi čak sam i sam pomalo sumnjao u sebe - možda nešto nije u redu? Ali sad kad sam konačno uvršćen, to znači da sve radimo kako treba", rekao je on.

Čini se da nema imovinu kojoj je lako ući u trag izvan Rusije i nema informacija o ukupnoj vrednosti njegove imovine.

PETAR AVEN i MIHAIL FRIDMAN

Aven, procenjena vrednost imovine: 4,8 milijardi dolara

Fridman, procenjena vrednost imovine: 12,6 milijardi dolara

SANKCIJE UVELE: EU

EU opisuje Petra Avena (na slici levo) kao jednog od oligarha koji su najbliži predsedniku Putinu, a Mihaila Fridmana kao pokretača Putinovog užeg kruga.

Njih dvojica su zajedno stvorili Alfa Banku, najveću privatnu banku u Rusiji.

U američkom Milerovovom izveštaju se navodi da se Aven sa Putinom u Kremlju sastaje oko četiri puta godišnje, rekavši da „bilo kakve sugestije ili kritike koje Putin izloži tokom tih sastanaka on shvata kao nedvosmislene direktive, i da će Aven osetiti posledice ako ih ne bude ispunio."

Njih dvojicu je Putin upozorio 2016. godine da zaštite svoje interese od budućih sankcija.

Ove nedelje su njih dvojica podneli ostavku na položaj u londonskoj investicionoj grupi LeterVan koju su osnovali pre skoro 10 godina zato što su im deonice zamrznute sankcijama EU 28. februara.

Aven je podneo ostavku i na položaj poverenika Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

Dva biznismena su najavila da će „osporiti podmetnute i nepotkrepljene osnove za uvođenje ovih sankcija - energično i putem svih sredstava koja su im na raspolaganju."

Fridman, za čiju imovinu se veruje da je u vrednosti od oko 12 milijardi dolara , živi u Londonu u kući pored Lordovog kriket terena, a vlasnik je i ogromnog poseda Atlon Haus u severnom Londonu, za koji je platio 65 miliona funti 2016. godine.

Na londonskoj konferenciji za štampu u utorak, on je rekao da je rat u Ukrajini „ogromna tragedija", ali da neće otvoreno kritikovati Kremlj dodavši da bi to moglo da ugrozi radna mesta stotina hiljada zaposlenih.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: