Britanski ministar navijačima Čelsija - Ne skandirajte ime Romana Abramoviča

Britanska vlada uvela je sankcije Abramoviču kao dio odgovora na invaziju Rusije na Ukrajinu

13349 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Predstavnici britanskih vlasti pozvali su navijače Čelsija da prestanu da skandiraju ime vlasnika kluba Romana Abramoviča.

Navijači londonskog kluba uzvikivali su ime ruskog oligarha u četvrtak protiv Noriča na utakmici engleske Premijer lige.

Iste parole čule su se i nekoliko dana pre toga na utakmici Čelsija i Barnlija.

Britanska vlada uvela je sankcije Abramoviču kao deo odgovora na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Kris Filp, ministar tehnologije, kazao je da navijači Čelsija moraju da znaju da Abramovič ima bliske veze sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, čiji režim je počinio „varvarska dela" u Ukrajini.

„Razumem navijače Čelsija koji imaju određenu dozu poštovanja prema njemu, ali kada je blizak režimu koji je počinio zločine, ima nešto što je važnije od fudbala", rekao je Filp za BBC Radio 4.

„Zato hoću da ih zamolim da dobro razmisle pre nego što ponovo zapevaju jer varvarski potezi Putinovog režima koji Abramovič podržava su daleko važniji od fudbala."

Zbog sankcija koje su uvedene u četvrtak, privremeno je obustavljena i procedura prodaje Čelsija koju je Abramovič pokrenuo prošle nedelje.

Klub je dobio posebnu licencu za nastavak takmičenja u Premijer ligi do kraja sezone.

Ministar Filp kaže da uslovi licence mogu da budu promenjeni ako proces prodaje bude nastavljen.

„Pošto su uslovi za dobijanje licence napisani danas, prodaja nije dozvoljena", rekao je on za Skaj njuz.

Ipak, dodaje da bi se sa pojavom kupca otvorile nove mogućnosti.

„Kupac ili fudbalski klub bi mogli da se obrate vladi, zatraže da se uslovi izmene i omoguće da obavi prodaja", kaže Filp.

Portparol premijera Borisa Džonsona kasnije je dodao da je vlada u stalnom kontaktu sa klubom i Premijer ligom vezano za sva pitanja koja su nastala uvođenjem sankcija i dozvole koje im je izdao Trezor.

„Sada ostaje na klubu da podnese zahtev za bilo kakve izmene licence.

„Verujem da su iz Čelsija rekli da će to učiniti, a mi ćemo očigledno sarađivati sa klubom i ligom da razmotrimo sve promene neophodne za funkcionisanje", navodi.

Najdžel Hadlston, ministar sporta, održao je sastanak sa Udruženjem fudbalskih navijača i tri navijačke grupe Čelsija u četvrtak, kako bi razgovarao o uticaju sankcija i predstavio proces kroz koji klub mora da prođe da bi podneo zahtev za izmenu licence.

„Ovim zahtevima bi mogle da budu obuhvaćene predložene izmene i dopune o prodaji karata.

„Ministar je nagovestio da će vlada sarađivati sa klubom i ligama kako bi razmotrila promene u tom pravcu.

„Na Čelsiju je da, u okviru zahteva, pojasni kako će biti korišćeni svi prihodi", navodi se u saopštenju Udruženja.

Rejn grup, američka firma za investicije koja je nadležna za prodaju, za sada je zaustavila ovaj proces i pokušala da traži pojašnjenje o tome kako bi moguća prodaja mogla da se odvija.

Koliko brzo klub može biti prodat kada se pronađe kupac zavisi od toga da li će vlada biti uverena u to da prihod neće ići Abramoviču, ali potkrepljivanje tih tvrdnji bi moglo da potraje.

Onima koji su ugovarali posao u Abramovičevo ime rečeno je da će prihod od prodaje otići u fond za žrtve rata u Ukrajini.

Podrazumeva se da cena neće biti umanjena za iznos zajma u vrednosti od 1,5 milijardi funti (NOTE: Blizu 1.8 milijardi evra) uzetog od ruskog oligarha.

Na početku procesa Abramovič je tražio tri milijarde funti (NOTE: više od 3,5 milijardi evra) za klub, ali su stručnjaci smatrali da je to prevelika cena, pre nego što su uvedene sankcije.

Britanski investitor u nekretnine Nik Kendi je među onima koji su i dalje zainteresovani za kupovinu Čelsija.

Iz BBC sportskog servisa uvideli su da potencijalni investitori nisu odustali nakon vesti od četvrtka, dok je čak 20 kredibilnih kupaca i dalje zainteresovano.

Portparol Nika Kendija naveo je da i dalje proučavaju detalje jučerašnjeg saopštenja, ali da su ostali pri stavu da su voljni da daju ponudu.

„Očigledno je da je ovo vreme velike neizvesnosti za sve navijače Čelsija.

„Smatramo da niko ne može da bude vlasnik fudbalskog kluba - vi ste u ulozi njegovog čuvara za navijače i zajednicu", kaže.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: