Antiratni video Švarcenegera osvojio društvene mreže u Rusiji

Pišući u aplikaciji Telegram, opozicioni političar Lev Šlosberg rekao je da je video poruka snimljena "s poštovanjem prema nama, ruskom narodu"

8468 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Holivudski glumac Arnold Švarceneger obratio se ruskom narodu video porukom koja je u petak bila u trendingu na ruskom Tviteru i takođe izazvala reakcije.

U njemu Švarceneger upozorava Ruse da im se serviraju dezinformacije o napadu njihove zemlje na Ukrajinu.

Obraćajući se direktno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, glumac kaže: „Vi ste započeli ovaj rat i vi ga možete zaustaviti".

Njegov potez pohvalili su Rusi koji se protive ratu u Ukrajini.

Pišući u aplikaciji Telegram, opozicioni političar Lev Šlosberg rekao je da je video poruka snimljena „s poštovanjem prema nama, ruskom narodu".

„Arnold Švarceneger ima jedinstvenu sposobnost da razgovara sa bilo kim s poštovanjem, ubeđenjem i pod jednakim uslovima. Razum, moć i pravda. Oslušnite. Razmislite o tome. Razumite", rekao je Šlosberg.

Takođe u aplikaciji Telegram, liberalni novinar Anton Orek rekao je da u njegovoj poruci nema „rusofobije".

„Mi smo svetski izgnanici. Arnold je jedan od retkih koji se obratio Rusima ne kao divljim orcima, već kao dobrim ljudima koji su nesnađeni", rekao je Oreh.

Ali prokremljovski lažni nalog na Tviteru, Barak Obmana, ismejao je nastup glumca i političara, rekavši da je „mišljenje plaćenih američkih govornika" nevažno Rusima.

Rusija je dosledno govorila da je rat u Ukrajini „specijalna vojna operacija" za zaštitu Ukrajinaca koji govore ruski.

Ali u videu, Švarceneger kaže da je Kremlj lagao Ruse kada je rekao da je invazija imala za cilj da „denacifikuje" Ukrajinu.

Ukrajina nije započela rat, ali jesu „oni na vlasti u Kremlju", rekao je.

Do 14 sati video je imao skoro 25 miliona pregleda i retvitovan je 325.000 puta.

Švarceneger je jedan od retkih naloga koji prati zvanični Tviter nalog Kremlja na ruskom i engleskom jeziku.

U devetominutnom videu, koji takođe prikazuje snimke razaranja u Ukrajini, ovaj glumac i političar poziva ljude da prepoznaju dezinformacije i propagandu.

„Obraćam vam se danas jer se u svetu dešavaju stvari koje se kriju od vas, užasne stvari o kojima bi trebalo da znate", kaže on.

„Ukrajina nije započela ovaj rat, nisu ni nacionalisti, ni nacisti", kaže bivši guverner Kalifornije, napominjući da je predsednik zemlje Vladimir Zelenski - Jevrej.

„Ovo nije rat ruskog naroda."

Bivši šampion u bodibildingu rođen u Austriji - čiji je film Crveno usijanje bio prvi američki film snimljen na moskovskom Crvenom trgu - govori o naklonosti prema ruskom narodu i o tome kako ga je u mladosti inspirisao ruski bodibilder Jurij Vlasov.

On takođe govori o ocu koji je bio deo nemačkih nacističkih trupa koje su napale Sankt Peterburg - tada Lenjingrad - tokom Drugog svetskog rata.

Vratio se kao „slomljeni čovek" pun bola od rane koju je zadobio tokom borbe i krivice koju je osećao što je u njoj učestvovao.

„Snaga i srce ruskog naroda su me uvek inspirisali", kaže on.

„Zato se nadam da ćete mi dozvoliti da vam kažem istinu o ratu u Ukrajini.

„Ovo je nelegalan rat. Vaši životi i vaša budućnost su žrtvovani za besmisleni rat koji je osudio ceo svet."



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: