Putinov rat dao Makronu vjetar u leđa u izbornoj trci: Ponovni izbor gotovo neizbježan

U prvom krugu glasanja, sa više kandidata 10. aprila, njegov rejting se jako popravio, odnosno skoro trećina glasača se izjasnila da će glasati za aktuelnog predsjednika. Ali i u drugom krugu, 24. aprila, Makron se bolje pozicionirao i od Marin Le Pen, desničara Erika Zemura, konzervativke Valeri Pekres i Žana-Lika Melanšona, lidera francuske radikalne ljevice

7602 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednik Makron igra važnu ulogu u odgovoru Evrope na invaziju Rusije na Ukrajinu, Foto: Getty Images
Predsjednik Makron igra važnu ulogu u odgovoru Evrope na invaziju Rusije na Ukrajinu, Foto: Getty Images

Rat u Ukrajini uzdrmao je francuske predsedničke izbore zakazane za sledeći mesec - jasno je kao dan da najveću korist od toga ima čovek koji već sedi u Jelisejskoj palati.

Zahvaljujući osrednjoj opoziciji, dobrim ekonomskim vestima i padu broja zaraženih kovidom, Emanuel Makron je već bio veliki favorit, čak i pre nego što je Rusija izvršila invaziju.

Ali ono što se dogodilo u poslednjih mesec dana čini njegov ponovni izbor gotovo neizbežnim.

U prvom krugu glasanja, sa više kandidata 10. aprila, njegov rejting se jako popravio, odnosno skoro trećina glasača se izjasnila da će glasati za aktuelnog predsednika.

Ali i u drugom krugu, 24. aprila, Makron se bolje pozicionirao i od Marin Le Pen, desničara Erika Zemura, konzervativke Valeri Pekres i Žana-Lika Melanšona, lidera francuske radikalne levice.


„Osim ako ne dođe do neke čudne nesreće, gotovo da nema šanse da Emanuel Makron ne bude ponovo izabran sledećeg meseca", kaže komentator Pjer Haski.

„On ima dve stvari koji mu idu u prilog. Jedna je rasulo opozicije. Druga je međunarodna situacija, koja mu skoro neverovatno ide na ruku. Ovi predsednički izbori se pretvaraju u najneuzbudljivije do sada."

Kako se borbe u Ukrajini pojačavaju, francuski mediji prešli su sa prenošenja vesti o kampanjama na izveštavanje o ratu.

Pitanja od životnog značaja od pre mesec dana, koja su pomogla da se definišu konkurentski kandidati, odjednom su se učinila manje važnim.

Egzistencijalna anksioznost zamenila je brigu oko cene električnih automobila.


U isto vreme, Emanuel Makron korača ka međunarodnoj sceni.

Njegov razgovor sa Vladimirom Putinom možda nije postigao rezultate, ali ono što je on uradio Francuzi vole da njihovi lideri rade - idu korak dalje mir.

Takođe, Makron je i pod srećnom zvezdom i zbog toga što je u ovom periodu i šef Evropskog saveta, što je značilo preuzimanje vođstva u organizaciji sankcija Moskvi i naoružanja Kijevu.

Fotografije koje je zabeležio njegov zvanični fotograf bili su ismevani zbog toga što Makron izgleda poput ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - ili možda Kenedija.

https://www.instagram.com/p/CbFAWgSg_m5/


Ali bilo kakva šteta načinjena prilikom predstavljanja u javnosti, nadoknađena je utiskom koji on zaista ostavlja.

„Postoji istinski strah. Postoji spoljna pretnja. A kada se to dogodi, ljudi se okreću vođi. Duboko u sebi, osećaju da sada nije vreme za podele. To je podrška naroda političkom lideru tokom perioda međunarodne krize ili rata", kaže anketar Emanuel Rivije iz Kantar Publika.

Dodaje da je za Francuze takođe veoma važno da njihova zemlja i dalje ima važnu ulogu na svetskom nivou.

„Dakle, kada vide da Makron razgovara sa Putinom, čak i za veoma dugačkim stolom, to ih umiruje. Francuzi su veoma osetljivi po pitanju toga da li su još bitni u svetu - a francuski predsednik im daje osećaj da jesu", objašnjava Rivije.

Uz komentare da je reizbor očigledno siguran, analitičari kažu i da ima nekoliko lampica upozorenja za francuskog predsednika.

Prvi problem je klasičan problem velikog favorita - da birači osećaju da će on dobiti izbore i da zbog toga ne izađu na glasanje.

Briga se ne ogleda u tome da će on izgubiti, već da će pobediti sa manjim brojem glasova od očekivanih, a to će jačati duh opoziciji i umanjiti šanse za dinamičan drugi mandat.

Drugi problem povezan je sa kampanjom.

U vreme krize, praktično jedini argument koji drugi kandidati mogu da iznesu protiv Emanuela Makrona jeste da je on previše zaokupljen višim stvarima da bi se spustio u arenu i uprljao.

Ovo često čujete od republikanke Valeri Pekres, koja upozorava na prećutno automatsko obnavljanje.

To je pravni termin koji se koristi za osiguranje ili ugovore o mobilnom telefonu koji se automatski obnavljaju osim ako ne postoji izričito odbijanje, što takođe često nervira kupca.

Reuters

U političkoj sferi, to bi značilo da Makron bude ponovo izabran i to ne zbog programa, već jednostavno zbog posebnih ratnih okolnosti.

„[Makron] izbegava pravu debatu o dosadašnjem radu i reformama koje su ovoj zemlji toliko potrebne", rekla je Pekres na mitingu ove nedelje u gradu Mo, istočno od Pariza.

Napomenula je da je to „nepoštovanje za Francuze".

Manje-više direktna pretnja je da ako u kampanji ne bude stvarne debate o domaćim pitanjima, onda će Emanuel Makron biti kriv samo ako kasnije bude problema kada pokuša da uvede promene - na primer podizanje granice za odlazak u penziju.

„Znate kakvi su Francuzi, ako nisu u stanju da se njihov glas čuje na izborima, onda će to učiniti na ulici", kaže Žan-Fransoa Kop, gradonačelnik Moa i pristalica Valeri Perkes.

„I ko zna kako bi se to završilo", dodaje.


Pogledajte i video o šest priča iz sveta koje ste možda propustili tokom invazije na Ukrajinu


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk