Gdje je pogriješila ruska vojska

Rusija ima jednu od najvećih i najmoćnijih oružanih snaga na svijetu, ali to nije bilo očigledno u početnoj fazi invazije na Ukrajinu

21389 pregleda 65 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Čini se da je vojni napredak uglavnom zastao i neki se sada pitaju da li ruska vojska može da se oporavi od gubitaka koje je pretrpela.

Ove nedelje, rekao je visoki vojni zvaničnik NATO-a za BBC, „Rusi očigledno nisu postigli svoje ciljeve i verovatno neće".

Pa šta je pošlo naopako? Razgovarao sam sa visokim zapadnim vojnim oficirima i obaveštajnim zvaničnicima o greškama koje je Rusija napravila.

Rusija ima jednu od najvećih i najmoćnijih oružanih snaga na svetu, ali to nije bilo očigledno u početnoj fazi invazije na Ukrajinu.

Mnogi vojni analitičari na Zapadu bili su iznenađeni njenim dosadašnjim učinkom na bojnom polju, a jedan ga je opisao kao „tmurnim".

Pogrešne pretpostavke

Prva greška Rusije bila je potcenjivanje snage otpora i sposobnosti manjih oružanih snaga Ukrajine. Rusija ima godišnji budžet za odbranu više od šezdeset milijardi dolara, u poređenju sa potrošnjom Ukrajine od nešto više od četiri milijarde dolara.

Istovremeno, Rusija, i mnogi drugi, izgleda da su precenili sopstvene vojne snage. Predsednik Putin je krenuo u ambiciozan program modernizacije vojske, a možda je i on poverovao u sopstvenu reklamu.


Visoki britanski vojni zvaničnik rekao je da je veći deo ruskih investicija potrošeno na ogroman nuklearni arsenal i eksperimentisanje, što je uključivalo razvoj novog oružja kao što su hipersonične rakete.

Rusija je navodno napravila najnapredniji tenk na svetu - T-14 Armata. Viđen je na moskovskoj Paradi pobede na Crvenom trgu, ali nije viđen u borbi.

Većina onoga što je Rusija poslala na bojišta su stariji tenkovi T-72, oklopni transporteri, artiljerija i raketni bacači.

Na početku invazije, Rusija je imala jasnu prednost u vazduhu, jer su borbeni avioni, koji su se kretali blizu granice, brojčano nadmašili ukrajinsko vazduhoplovstvo za više od tri prema jedan.

Većina vojnih analitičara pretpostavljala je da će invazijska sila brzo steći superiornost u vazduhu, ali nije. Ukrajinska protivvazdušna odbrana se i dalje pokazuje efikasnom, ograničavajući sposobnost Rusije za manevrisanje.

Moskva je takođe pretpostavila da će njene specijalne snage igrati važnu ulogu, pomažući da se zada brz, odlučujući udarac.

Visoki zapadni obaveštajni zvaničnik rekao je za BBC da Rusija misli da bi mogla da rasporedi lakše jedinice, kao što su Spetsnatz i VDV padobranci, „kako bi eliminisala mali broj branilaca i to bi bilo to".

Ali u prvih nekoliko dana njihov helikopterski napad na aerodrom Hostomel, nedaleko od Kijeva, odbijen je, uskraćujući Rusiji vazdušni most za dovođenje trupa, opreme i zaliha.

Getty Images

Umesto toga, Rusija je morala da transportuje svoje zalihe uglavnom drumskim putem.

Ovo je stvorilo saobraćajne gužve i tačke zastoja koje su laka meta za ukrajinske snage za zasedu. Neka teška oklopna vozila su otišla van puta, samo da bi se zaglavila u blatu, pojačavajući sliku vojske koja se „zaglavila".

U međuvremenu, ruska duga oklopna kolona sa severa, koju su zabeležili sateliti, još nije uspela da opkoli Kijev.

Najznačajniji napredak je došao sa juga, gde su bili u mogućnosti da koristi železničke linije za snabdevanje svojih snaga.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za BBC da su snage predsednika Putina „izgubile zamah".

„Oni su zaglavljeni i polako, ali sigurno podnose značajne žrtve."

Gubici i nizak moral

Rusija je angažovala snage od oko 190.000 vojnika za ovu invaziju i većina njih je već poslata u bitku.

Ali oni su već izgubili oko 10 odsto te snage.

Ne postoje pouzdani podaci o razmerama ruskih ili ukrajinskih gubitaka. Ukrajina tvrdi da je ubila 14.000 ruskih vojnika, iako SAD procenjuju da je u pitanju verovatno polovina tog broja.

Zapadni zvaničnici kažu da takođe postoje dokazi o opadanju morala među ruskim borcima, a jedan je rekao da je „veoma, veoma, nizak".

Drugi je rekao da je trupama „hladno, da su umorne i gladne" jer su već nedeljama čekale u snegu u Belorusiji i Rusiji pre nego što su dobile naređenje za invaziju.

Rusija je već bila prinuđena da traži dodatne trupe kako bi nadoknadila gubitke, uključujući preseljenje rezervnih jedinica sa istoka zemlje i iz Jermenije.

Zapadni zvaničnici veruju da je takođe „velika verovatnoća" da će se strani vojnici iz Sirije uskoro pridružiti borbi, zajedno sa plaćenicima iz tajne Vagnerove grupe.

Visoki vojni zvaničnik NATO-a rekao je da je to znak da se „grebe po dnu bureta".

Snabdevanje i logistika

Rusija se mučila sa osnovnim stvarima.

Postoji stara vojna izreka da amateri pričaju o taktici dok profesionalci uče logistiku. Postoje dokazi da Rusija tome nije posvetila dovoljno pažnje.

Oklopne kolone su ostale bez goriva, hrane i municije. Vozila su se pokvarila i ostavljena napuštena, a zatim odvučena ukrajinskim traktorima.

Zapadni zvaničnici takođe veruju da Rusiji možda ponestaje neke municije.

Već je ispaljeno između 850 i 900 preciznih projektila dugog dometa, uključujući krstareće rakete, koje je teže zameniti od nenavođenog oružja.

Američki zvaničnici su upozorili da se Rusija obratila Kini da pomogne u rešavanju nekih od nedostataka.

Nasuprot tome, postojao je stalan priliv oružja koje je Zapad isporučio u Ukrajinu, što je podstaklo moral.

SAD su upravo objavile da će obezbediti dodatnih 800 miliona dolara podrške za odbranu.

Pored više protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa, očekuje se da će podrška uključiti Switchblade, mali dron „kamikaze" razvijen u SAD-u koji se može nositi u rancu pre nego što bude lansiran da isporuči mali eksploziv na ciljeve na terenu.

Zapadni zvaničnici i dalje upozoravaju da bi predsednik Putin mogao da „udvostruči ulog sa većom brutalnošću".

Kažu da on još ima dovoljno vatrene moći da bombarduje ukrajinske gradove „značajno vreme".

Uprkos neuspesima, jedan obaveštajni zvaničnik je rekao da je malo verovatno da će predsednik Putin biti „odvraćen i da će, umesto toga, situacija eskalirati.

Verovatno ostaje uveren da Rusija može vojno da pobedi Ukrajinu".

I dok su ukrajinske snage pokazale žestok otpor, isti zvaničnik je upozorio da bi bez značajnijeg snabdevanja i one mogle „na kraju da budu potrošene u smislu municije i broja".

Šanse su možda bolje nego kada je rat počeo, ali izgleda da su i dalje jasno protiv Ukrajine.


Pogledajte i video o tome kako su ukrajinske snage napale ruske tenkove


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: