Kako hakeri pokušavaju da sabotiraju Putina

Od svih sajber-napada izvedenih otkako je izbio sukob u Ukrajini, ističe se hakerska akcija Anonimusa na ruskoj televizijskoj mreži. Ovaj hakerski napad zabilježen je na kratkom video snimku na kom se vidi normalni program koji prekidaju slike bombi dok eksplodiraju u Ukrajini i vojnici kako govore o užasima rata

8464 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Hakerski kolektiv Anonimus bombarduje Rusiju sajber-napadima otkako su objavili „sajber-rat" predsedniku Vladimiru Putinu iz odmazde za invaziju na Ukrajinu.

Nekoliko ljudi aktivnih pod njegovom zastavom govorilo je za BBC o njihovim motivima, taktici i planovima.

Od svih sajber-napada izvedenih otkako je izbio sukob u Ukrajini, ističe se hakerska akcija Anonimusa na ruskoj televizijskoj mreži.

Ovaj hakerski napad zabeležen je na kratkom video snimku na kom se vidi normalni program koji prekidaju slike bombi dok eksplodiraju u Ukrajini i vojnici kako govore o užasima rata.

Snimak je počeo da kruži 26. februara, a podeljen je na nalozima Anonimusa na različitim društvenima mrežama sa milionima pratilaca.

„NAJNOVIJA VEST: #Ruski državni TV kanal je bio meta hakerskog napada #Anonimusa da bi se emitovala istina o onome što se dešava u #Ukrajini", glasila je jedna objava.

Ona je brzo stekla milione pregleda.

BBC

Akcija ima sva obeležja klasičnog hakerskog napada Anonimusa - dramatičan, efikasan i lak za deljenje onlajn.

Kao i mnogi drugi sajber-napadi grupe, izuzetno ga je teško potvrditi.

Ali odgovornost je preuzela jedna od manjih hakerskih grupa Anonimusa i saopštila da je preuzela emitovanje televizije na 12 minuta.

Prva osoba koja je objavila snimak mogla je da potvrdi da je on autentičan.

Eliza živi u SAD-u, ali je njen otac Rus i on ju je pozvao čim je prekinuto televizijsko emitovanje.

„Moj otac me je pozvao kad se to desilo i rekao: 'Oh, moj bože, emituju istinu!' I zato sam mu rekla da snimi to i objavila sam snimak na internetu. On kaže da je jedan njegov prijatelj takođe video kad se to desilo."

Rostelkom, ruska kompanija koja vodi hakovani servis, nije odgovorila na zahtev za komentar.

Hakeri su objasnili akciju rekavši da su nevini Ukrajinci žrtve masakra.

„Pojačaćemo napade na Kremlj, ako ništa ne bude urađeno na tome da se ponovo uspostavi mir u Ukrajini", rekli su oni.

Anonimusi kažu i da su oborili neke ruske sajtove i ukrali vladine podatke, ali Lisa Forte, partnerka u kompaniji za sajber-bezbednost Red gout, kaže da je većina ovih napada do sada bila „prilično jednostavna".

Hakeri su uglavnom koristili DDoS napade, kada je server preopterećen poplavom zahteva, objasnila je ona.

Oni su relativno jednostavni za izvedbu i onesposobljavaju sajtove samo privremeno.

„Ali televizijski hakerski napad bio je neverovatno kreativan", kaže ona, „i mislim da je bio prilično težak za izvesti."


Ko su Anonimus?

  • Ovaj hakerski kolektiv prvi put se pojavio 2003. godine ponikavši sa sajta 4chan
  • Grupa nema vođstvo, a njen moto je „Mi smo mnoštvo"
  • Bilo ko može da tvrdi da je deo grupe i izvede hakerske napade radi cilja koji želi, ali oni obično napadaju organizacije optužene za zloupotrebu moći
  • Njihov simbol je maska Gaja Foksa, koju je proslavio grafički roman Alana Mura V kao vendeta i u kom anarhistički revolucionar ruši korumpiranu fašističku vlast
  • Grupa ima brojne naloge na društvenim mrežama, sa 15,5 miliona pratilaca samo na njihovoj Tviter stranici

Anonimusi su takođe „unakazili" ruske internet stranice.

Forte kaže da to obično podrazumeva sticanje kontrole nad stranicom kako bi se izmenio sadržaj koji ona prikazuje.

Do sada su napadi izazvali ometanje rada i sramoćenje meta, ali sajber-eksperti su zabrinuti zbog eksplozije hakerskog aktivizma od početka invazije.

Oni se plaše da bi neki haker mogao slučajno da obori bolničku kompjutersku mrežu ili da prekine ključne komunikacione veze.

„Nikad još nisam videla ovako nešto", kaže Emili Tejlor iz Sajber polisi žurnala.

„Ovi napadi sa sobom nose određene rizike. Mogu da dovedu do eskalacije ili da neko slučajno načini pravu štetu nekom ključnom aspektu civilnog života."

Anonimusi nisu bili ovoliko aktivni godinama.

Roman, ukrajinski preduzetnik koji vodi grupu hakera zvanih „Podrži Ukrajinu" nije imao veze sa ovom organizacijom sve dok Rusija nije izvršila invaziju na njihovu zemlju.

Ali on mi je rekao da kad su on i njegov tim nakratko „unakazili" internet stranicu ruske državne novinske agencije anti-putinovskim plakatom, postavili su i logo Anonimusa.

Roman radi iz svog stana na šestom spratu zgrade u Kijevu, koordinišući tim dok prave internet stranice, aplikacije za android i botove za Telegram kako bi pomogli ratnim naporima Ukrajine i hakovali ruske mete.

„Spreman sam da se latim puške za Ukrajinu, ali trenutno su moje veštine bolje iskorišćene za kompjuterom. I zato sam tu u svom domu sa svoja dva laptopa i koordinišem IT otpor.

On kaže da je njegova grupa na nekoliko sati oborila rusku regionalnu službu za izdavanje voznih karata, iako BBC nije uspeo to da potvrdi.

Svoja dela on brani rečima:

„Ove stvari su ilegalne i pogrešne sve dok ne dođe do pretnje po vas ili vašu rodbinu."

Jedna druga grupa koja se spojila sa Anonimusom jeste poljski hakerski tim po imenu Odred 303, nazvan po slavnoj poljskoj borbenoj eskadrili iz Drugog svetskog rata.

„Sve vreme sarađujemo sa Anonimusom i ja sada sebe smatram članom pokreta Anonimus", kaže jedan član grupe, koji kao nadimak koristi ime pilota iz Drugog svetskog rata Jana Zumbaha.

Nije želeo da objavimo njegovu fotografiju, ali je jedan drugi član njegovog tima, Ukrajinac, poslao svoju sliku sa šlemom i maskom.

On je situaciju opisao ovako: „Na barikadama sam sa puškom tokom dana, a hakujem sa Odredom/Anonimusom tokom noći."

Odred 303 je podigao sajt koji omogućuje pripadnicima javnosti da pošalju tekstualnu poruku na nasumični ruski telefonski broj, saopštavajući im istinu o ratu.

Oni tvrde da su omogućili slanje više od 20 miliona SMS-ova i Vocap poruka.

Dve grupa Anonimusa sa kojima sam razgovarao naveli su ovo kao stvar koja je imala najviše koristi od svega što je kolektiv do sada uradio za Ukrajinu.

Upitan kako opravdava ilegalne aktivnosti Odreda, Jan Zumbah je rekao da oni ne kradu niti dele privatne informacije, već samo pokušavaju da se obrate Rusima, sa ciljem dobijanja rata informacijama.

Međutim, on je rekao i da narednih dana planiraju hakersku akciju koja će ostaviti mnogo jačeg traga.

Osvetničke grupe u Rusiji takođe izvode napade na Ukrajinu, ali naizgled mnogo manjih razmera.

Od januara su izvedena tri velika talasa koordinisanih DDoS napada protiv Ukrajine, plus tri incidenta ozbiljnijih „vajper" napada koji su obrisali podatke malog broja ukrajinskih kompjuterskih sistema.

U sredu se izmenjeni video predsednika Zelenskog pojavio na internet stranici ukrajinskog televizijskog kanala 24 nakon navodnog hakerskog napada.

U trenutnim okolnostima, međutim, teško je znati ko tačno stoji iza kog sajber-napada.

„Ahilova peta Anonimusa je to što bilo ko može da tvrdi da je Anonimus, uključujući državne aktere koji deluju protiv onoga za šta se mi borimo", kaže dugogodišnji haker Anonimusa Anon2World.

„Uz trenutni porast naše popularnosti, gotovo je sigurno da će uslediti reperkusije vladinih entiteta. Što se tiče doprinošenja haosu, mi smo navikli na haos, naročito onlajn."


Pogledajte video o ukrajinskim mladićima koji odlaze u rat posle tri dana obuke


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: