Sjeverna Koreja i Kim Džong Un: Lansiranje moćne rakete u holivudskom stilu

Bilo je svega - Kim Džong-Un u kožnoj jakni i tamnim naočarima, video efekti i dramatična muzika

20941 pregleda 8 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Severna Koreja je lansirala možda svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu - i time ponovo skrenula pažnju sveta.

Ali način na koji su vesti o tome objavljene na državnoj televiziji izazvao je široko rasprostranjenu zbunjenost.

Umesto trijumfalnog, ali smirenog tona, ovoga puta Severnokorejci su počašćeni onim što inače ne mogu da gledaju: filmom u holivudskom stilu.

Bilo je svega - Kim Džong-Un u kožnoj jakni i tamnim naočarima, video efekti i dramatična muzika.

Centralna severnokorejska televizija obično emituje porciju propagande porodice Kim, pored koncerata vojnih bendova i igranih filmova o patriotizmu i radničkim podvizima.

Sve što odstupa od ovoga štrči kao otpali nokat.

Izveštavanje o lansiranju Hvasonga-17 bilo je umnogome drugačije.

Išlo je u delu vesti, što je uobičajeno, ali sve drugo je bilo neobično.

Gledaocima je pruženo 15 minuta video efekata, inscenirane drame i prizor Kima Džonga Una kako skida tamne naočare i gleda direktno u kameru kao da kaže: „Hajde da uradimo ovo".

Dramatična muzika i više snimaka lansiranja projektila bili su ispresecani trijumfalnim rečima voditeljke vesti Ri Čun Hi, na Zapadu poznate i kao severnokorejska „ružičasta dama".

Korisnici društvenih mreža brzo su ovo uporedili sa filmovima Top Gun, Thunderbirds ili bolivudskom kinematografijom.

Neki su prokomentarisali da Kim i njegovi generali koji izlaze iz hangara na aerodromu u Pjongjangu ispred lansera projektila kao da oponašaju likove iz blokbaster filma The Right Stuff iz 1983.

Pogledajte video:

Da li ovo bilo namenjeno Severnokorejcima?

Sve ovo je novo za TV gledaoce u Severnoj Koreji.

Osim filmova prokrijumčarenih iz inostranstva - za koje umešani rizikuju teške kazne - na televizijskim ekranima u Severnoj Koreji praktično ničeg slično nije bilo.

Čini se da je moćno Odeljenje za propagandu i agitaciju u zemlji znalo da je ovde u pitanju balansiranje.

Napravili su video koji domaćim gledaocima izgleda novo i uzbudljivo - i tako služi kao podsticaj nacionalnom ponosu i imidžu Kima Džonga Una, čiji nedavni gubitak težine pruža više mogućnosti za imidž dinamične, nove sveakcione ličnosti.

Reuters

Sve je na mnogo višem nivou nego kada je prethodni put pokušano nešto slično - jahanje Vrhovnog vođe na svetu planinu Paektu 2019. godine, a tada dežmekasti Kim je izgledao čudno na konju.

Nemoguće je reći šta Severnokorejci misle o onome što su videli, ali je verovatno da je većina brzo trepnula - nesposobna da razume iznenadnu promenu tona i boje, nenaviknuta na takve efekte.

Manjina koja je možda ranije gledala holivudski film možda se osećala zbunjeno i zapitala se da li je ovo bila greška, da li je ovo bio jednokratni šou ili primamljiv znak promene.

Kao i uvek, odgovori možda neće biti uskoro.

Ljudi koji stoje iza severnokorejske propagande takođe su znali da će se o snimku lansiranja rakete pričati u inostranstvu, tako da su možda holivudski prikazi i efekti bili namerni - iako onima koji su navikli da gledaju tako nešto ovo može izgledati kao kliše, pa čak i nenamerno urnebesno.

Koja je poruka?

Sve u svemu - potpuno samopouzdanje.

Raketa je lansirana sa međunarodnog aerodroma Sunan, 25 kilometara od glavnog grada.

Eventualni kvar rakete je mogao biti katastrofalan i za aerodrom i za stanovnike u okolini.

Hvasong-17 je oružje na koje je Kim Džong Un veoma ponosan.

On šalje poruku ostatku sveta - posebno Americi - da Severna Koreja ima sposobnost da udari bilo gde ako bude isprovocirana.

Amerika ostaje stalna meta poruka Pjongjanga - rat u Ukrajini jedva se pominjao u severnokorejskim medijima tokom prošlog meseca, a kada jeste, krivica je čvrsto svaljivana na SAD.


Pogledajte video: Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: