Ruska paravojna grupa Vagner regrutuje plaćenike: "Ponavljam, dođite da se borimo protiv Ukrajinaca"

Jedan od plaćenika je poslao BBC-ju na ruskom poruku koja kruži u njihovim internim veteranskim četovima

16913 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: VITALY TIMKIV/TASS
Ilustracija, Foto: VITALY TIMKIV/TASS

Britanski dnevni listovi Tajms i Indipendent objavili su krajem februara da se navodno u Kijevu pojavilo oko 400 plaćenika, pripadnika Vagner grupe, čiji je cilj da zauzme grad i ubije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

U to vreme počelo veliko regrutovanje boraca za rat u Ukrajini, tvrde sagovornici ruskog servisa BBC-ja među plaćenicima.

Oni kažu da je Vagner počeo da angažuje i one sa kojima ranije nisu potpisivali ugovore, dok se trude da sačuvaju jezgro organizacije zbog izvršavanja prethodno potpisanih ugovora u drugim zemljama.

„Na zahtev zaposlenih, otvorena je regrutacija za obezbeđenje u bliskom inostranstvu", 28. februara, kada je ruska invazija trajala već nekoliko dana, takve objave su počele da se pojavljuju na društvenim mrežama, preko kojih se nekada vršila regrutacija plaćenika za „Vagner grupu".

Za potrebe novih sukoba, za potencijalne plaćenike uklonjena su skoro sva ograničenja koja su postojala ranije: ako pre nekoliko meseci u „Vagner grupi" nije bilo nikog osim Rusa rođenih u granicama zemlje pre 2014.

Sada se u regrutni centar u Molkinu kod Krasnodara pozivaju stanovnici otcepljenih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska, stanovnici anektiranog Krima, stranci, a zadržana je samo zabrana angažovanja državljana Gruzije.

Dugovi prema Federalnoj službi izvršitelja, neposedovanje potvrde o osuđivanju ili strano državljanstvo takođe je prestalo da predstavlja problem pri regrutaciji u ovoj plaćeničkoj paravojnoj grupi.

Jedan od plaćenika je poslao BBC-ju na ruskom poruku koja kruži u njihovim internim veteranskim četovima.

„Gospodo! Ko hoće da se bori protiv Ukrajinaca neka mi piše.

„Ne primamo one koji su već u službi.

„Dugovi prema Federalnoj službi javnih izvršitelja zaj***, strani pasoš zaj***, potvrda da niste osuđivani zaj***.

„Dobrodošli su iz Donjecke Narodne Republike i sa Krima.

„Zovite nas ako imate problem sa pronalaženjem posla.

„Ko je dobio otkaz iz bilo kakvog razloga, neka nas zove.

„Ponavljam, dođite da se borimo protiv Ukrajinaca".

Još u jesen 2021, bivši plaćenici su se žalili da je „PVO Vagner grupa" prestala da prima one koji su rođeni na Krimu ili u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj republici, čiju je nezavisnost Rusija priznala neposredno pre početka invazije, strahujući da bi među njima moglo biti i ukrajinskih sabotera.

Istovremeno, u objavama se ističe da se rad na osnovu prethodnih ugovora ne obustavlja i za sada se ne planira prebacivanje plaćenika iz afričkih zemalja nazad u Rusiju.

„Momci, sve je u normalnom režimu, nema nikakvih izmena.

„Nije Afrika u zemlju propala.

„Kada je koncert Gazmanova u Kijevu, ne znam.

„Jedino što su letovi na jugu otkazani, vodite računa o tome, do Krasnodara dođite drugim prevozom", upozoravaju potencijalne novajlije u jednoj od objava.

Nakon što je Putin najavio početak invazije na Ukrajinu, avione su privremeno prestali da primaju na aerodrome na jugu Rusije u Rostovu na Donu, Anapi, Sočiju i Krasnodaru, gradu odakle je najbliži pristup poligonu Molkino, gde se nalazi baza i regrutni centar Vagner grupe.

Najveća regrutacija je u Molkinu potvrdio je za BBC na ruskom jeziku jedan od plaćenika, koji je nedavno bio u blizini rusko-ukrajinske granice, ali se već vratio kući.

Prema njegovim rečima glavni deo „Vagner grupe" trenutno ne učestvuje u ukrajinskim sukobima.

„Postoji zanimljiva tema vezana za ukrajinsku regrutaciju: nema glavne okosnice, u Molkinu regrutuju sve redom.

„I one koji imaju nekakav prekršaj, i one sa crnih lista", rekao je on.

„Vagner tamo ne radi, već samo okupljeni odredi različitih naziva. Mi ih među sobom zovemo kazneni bataljoni."


Više o Vagneru pročitajte u zasebnim pričama


„Dakle, nije 'Vagner grupa', nego svakakva rulja koja se sada regrutuje u Molkinu.

„Onaj ko ne učestvuje u glavnim jedinicama, učestvuje ovde.

„Pokupili su svakakvo smeće od ljudi i njima komanduju isti takvi.

„Tako da ne znam kako se ponašaju.

„I ne znam u kom pravcu se onda šalju.

„Barem još nisu viđeni u Luganskoj Narodnoj Republici", dodao je izvor.

U nedeljama koje su prethodile ratu, kako je izvor rekao za BBC, Vagnerovi veterani su regrutovani u nove formacije, kojima su komandovali, kako on tvrdi, „vršioci dužnosti Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga".

Navodno su dobili vojne oznake sa imenima novih privatnih vojnih organizacija, posle čega su, kako kaže, obavili određeni zadatak 'u pravcu Harkova', primili plate od 2.100 dolara mesečno i vratili se kućama.

BBC je zatražio komentar od ruskog Ministarstva odbrane i čeka odgovor.

Navod o učešću oficira privatnih vojnih organizacija ne može se proveriti iz nezavisnih izvora.

BBC

Prvi put se Vagner grupa pojavila upravo u otcepljenoj Luganskoj Narodnoj Republici 2014, kada je počeo sukob na istoku Ukrajine.

Tada su plaćenici učestvovali u bitkama za luganski aerodrom, ali široku popularnost nisu stekli zbog te operacije, već posle likvidacije nekoliko poznatih gospodara rata koji su se borili na strani samoproglašene republike.

Međutim, nisu se integrisali u „vertikalu moći" koju je Moskva pokušala da izgradi u Donjecku i Lugansku.

Likvidacija takvih gospodara rata kao što su Aleksej Mozgovoj, Pavel Dremov ili Aleksandar Bednov, mediji su, pozivajući se na pripadnike oružanih formacija LNR, povezivali sa radom Vagner grupe, a ne sa delovanjem ukrajinskih diverzanata, kako su tvrdile vlasti samoproglašene republike.

Tokom narednih godina, plaćenici su uspeli da se dokažu u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Mozambiku i Sudanu.

Evropska unija je u decembru 2021. uvela sankcije protiv Vagner grupe.

Pod ograničenja je dospelo osam fizičkih i tri pravna lica sa kojima su plaćenici potpisali ugovore.

BBC je uputio zahtev ruskom Ministarstvu odbrane da potvrdi ili demantuje da li se na poligonu Molkino regrutuju dodatne snage za, kako ruske vlasti nazivaju „specijalnu vojnu operaciju", i čeka odgovor.


Pogledajte video: Grupa Vagner u Libiji


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: