Magično - Aleksija Puteljas o najgledanijoj utakmici ženskog fudbala u istoriji

Nadmašen je dosadašnji rekord - finale Svjetskog prvenstva 1999. u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je bilo 90.195 gledalaca

2852 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anadolu Agency
Foto: Anadolu Agency

„Magično!"

Tako je Aleksija Puteljas, kapitenka fudbalerki Barselone opisala meč pred rekordnim broj gledalaca - 91.533 na Nou Kampu u tom gradu.

Bila je to prva utakmica ženskog tima Barselone na legendarnom stadionu.

Fudbalerke su pružile sjajnu igru, pobedivši najljućeg rivala Real Madrid 5:2 što im je donelo plasman u polufinale Lige šampiona.

Ipak, u centru pažnje bila je publika i pitanje da li biti postavljen novi rekord u broju navijača na jednoj utakmici ženskih ekipa.

I jeste - nadmašen je dosadašnji rekord - finale Svetskog prvenstva 1999. u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je bilo 90.195 gledalaca.

Ovaj preokret ostavio je Puteljas, osvajačicu Zlatne lopte, koja je odrasla gledajući utakmice muškog fudbala na ovom stadionu, bez teksta.

„Ovo je bilo u potpunosti magično. Kada se meč završio, navijači jednostavno nisu hteli da idu kući, osetila se neka povezanost između nas i njih u trenutku slavlja", istakla je.

Među prisutnima je bilo i dece u čijim očima je, kako kaže, videla sjaj.

„Sjajno je biti deo istorije."

Puteljas je bila jedna od strelaca u meču u kojem su braniteljke titule gubile 2:1, pa preokrenule i slavile 5:2.

U ukupnom rezultatu bilo je 8:3 za Barselonu.

Ajatana Bonmati, golmanka, rekla je „da su nedavno imale sjajna iskustva, posebno osvajajući Ligu šampiona, ali da je ovo ipak posebno."

„Pun Nou Kamp i stvaranje istorije - neverovatno zadovoljstvo."

Noć je počela tako što je autobus Barseloninih devojaka morao da se probije kroz hiljade navijača koji su pevali mašući zastavicama ispred stadiona mnogo pre početka utakmice.

Navijači su držali i kartone, stvarajući džinovski natpis - „Više od osnaživanja (žena)", što je mala izmena slogana Barselone: „Više od kluba".

Klub je saopštio da je ispunjavanje najvećeg stadiona u Evropi „poslalo jasnu poruku devojkama širom sveta - možete i vi!".

Uefa

„Ženski fudbal je nezaustavljiv"

Skoro svih 99.354 ulaznica za El Klasiko je rasprodato posle ogromne kampanje kluba, ali su se neke karte delile i besplatno, te se postavilo pitanje koliko će se navijača zaista pojaviti.

Na početku meča stadion je bio poluprazan, ali su navijači polako počeli da dolaze.

Do kraja utakmice kapacitet stadiona bio je popunjen i prisutni su napravili pravu karnevalsku atmosferu.

„Pre početka meča rekla sam devojkama da nije dovoljno da se samo kvalifikujemo.

Moramo da pružimo našim navijačima zabavu i uspele smo u tome", rekla je trenerka tima Džonatan Giraldez.

„Ovo je bio sjajan dan. Sećaćemo ga se celog života. Meč je bio magičan. Teško je objasniti koje sve emocije naviru", dodala je.

Alberto Toril, trener Real Madrida, saglasan je da je bio „veliki spektakl, prava zabava za ženski fudbal".

„Dva tima su želela da se takmiče i da napadaju, a uz sve to bilo je i mnogo publike.

Ženski fudbal je nezaustavljiv i nastaviće da raste."

U meču nisu uživali samo učesnici, već i oni koji su ga posmatrali širom sveta.

Toni Dugan, fudbalerka engleskog Evertona koja je nekada igrala za Barselonu, napisala je na tviteru - „91.553! Vau!", dok je golmanka Mančester Junajtejda Meri Irps samo napisala: „Ludo".

Aleks Skot, bivša fudbalerka londonskog Arsenala, ispričala je kako je jednom prilikom, kada su igrale protiv Barselone na drugom stadionu, ispred objekta bilo „nekoliko stotina ljudi".

„To što je ovaj meč odigran na Nou Kampu samo govori koliko je ženski fudbal napredovao", dodala je bivša fudbalerka Arsenala.


Možda vam ovaj video bude zanimljiv


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: