Gdje ruski oligarsi kriju neprijavljeni novac

Američka stručna grupa Atlantski savet tvrdi da Rusi imaju skriveno u inostranstvu oko jedan trilion dolara novca kog naziva "tamnim"

15489 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ruski oligarsi su decenijama prebacivali u inostranstvo milijarde dolara ilegalno stečenog novca, ulažući ga u fiktivne firme da bi krajnje otežali njegovo pronalaženje.

Sada zemlje širom sveta preduzimaju razne korake da ga pronađu.

Koliko neprijavljenog ruskog novca ima širom sveta?

Američka stručna grupa Atlantski savet tvrdi da Rusi imaju skriveno u inostranstvu oko jedan trilion dolara novca kog naziva „tamnim".

Njihov izveštaj iz 2020. procenio je da jednu četvrtinu tog novca kontroliše ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici - bogati Rusi poznati kao „oligarsi".

„Ovaj novac Kremlj može da iskorišćava i da njime upravlja za špijunažu, terorizam, industrijsku špijunažu, podmićivanje, političku manipulaciju, dezinformacije i u mnoge druge podle svrhe", kaže se u izveštaju.

Kako oligarsi zarađuju neprijavljeni novac?

Druga američka stručna grupa, Nacionalni fond za demokratiju, kaže da je Putin podsticao bliske saradnike da „kradu iz državnog budžeta, iznuđuju novac privatnim kompanijama i čak organizuju izravnu zaplenu unosnih preduzeća".

Ona kaže da su na taj način oni stekli lična bogatstva koja se broje u desetinama milijardi.

Ruski opozicioni lideri Boris Njemcov i Vladimir Milov tvrdili su da je između 2004. i 2007. Putinovim prijateljima prebačeno 60 milijardi dolara preko naftnog giganta Gasproma.

U Pandora papirima, koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, ističe se da su ljudi bliski Putinu postali veoma imućni - i da bi mogli da mu pomažu da prebacuje okolo vlastito bogatstvo.

Gde se novac čuva?

Istorijski je najveći deo ovog novca odlazio na Kipar - podstaknut tamošnjom primamljivom poreskom stopom.

Ostrvo je zato postalo poznato kao „Moskva na Mediteranu".

Prema Atlantskom savetu, samo 2013. godine tamo je završilo 36 milijardi dolara ruskog novca.

Njegov najveći deo stigao je preko fiktivnih kompanija, koje se koriste da bi se sakrili pravi vlasnici novca.

Međunarodni monetarni fond je 2013. ubedio Kipar da zatvori desetine hiljada bankovnih računa koje su držale fiktivne kompanije.

Getty Images

Britanske prekomorske teritorije kao što su Britanska Devičanska Ostrva i Kajmanska Ostrva takođe suna spisku omiljenih destinacija.

U izveštaju Global vitnesa iz 2018. godine, ruski oligarsi su u ovim poreskim rajevima imali procenjenih 45,5 milijardi dolara.

Deo tog novca pronalazi put do finansijskih prestonica kao što su Njujork i London, gde on može da se uloži i donosi dobitak.

Transparensi internešenel, organizacija za borbu protiv korupcije, tvrdi da je najmanje dve milijarde dolara britanske imovine u vlasništvu Rusa optuženih za finansijske zločine ili vezu sa Kremljem.

Obim ruskog pranja novca dodatno je razotkriven u izveštaju iz 2014. Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji o „Ruskoj perionici novca".

U njemu se kaže da je između 2011. i 2014. godine, 19 ruskih banaka opralo 20,8 milijardi dolara za 5.140 kompanija u 96 zemalja.

Kako je taj novac skriven?

Uobičajeni način na koji ruski oligarsi kriju novac u inostranstvu je sistem fiktivnih kompanija.

„Oligarsi angažuju najbolje advokate, revizore, bankare i lobiste na svetu da pronađu zakonske načine da sakriju i operu svoja sredstva", tvrdi Atlantski savet.

„Ozbiljan oligarh ima čitave slojeve anonimnih fiktivnih firmi u brojnim ofšor jurisdikcijama, a njegova sredstva kreću se između njih brzinom svetlosti."

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je 2016. objavio Panama papire, koji su pokazali da je samo jedna kompanija za imućne Ruse otvorila 2.071 fiktivnu kompaniju.


Kad novac može sve


Koji koraci se preduzimaju da se pronađe novac oligarha?

Posle invazije na Ukrajinu, razne zemlje su saopštile da pokreću niz mera za pronalaženje ruskog novca.

Sjedinjene Američke Države su osnovale novu radnu grupu „KleptoKepčer" da bi pronašle sredstva ruskih oligarha.

Vodiće je Ministarstvo za pravdu, a zadatak joj je da zaplenjuje finansije stečene nezakonitim sredstvima.

Vlada Velike Britanije preduzela je korake da pojača izdavanje naloga za utvrđivanje porekla novca, koji obavezuju ljude da dokažu odakle im gotovina za kupovinu poseda u Velikoj Britaniji.

AFP via Getty Images

Zamrzavanje računa omogućava sudovima da blokiraju sredstva u bankama ili kreditnim udruženjima za građevinske zajmove ukoliko posumnjaju da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću.

A vlada je odobrila i Zakon o privrednom kriminalu, sa registrom stvarnih vlasnika poseda u vlasništvu stranih entiteta.

Velika Britanija je takođe ukinula „program zlatne vize", koji bogatim strancima daje boravišna prava ako su uložili velike količine novac u zemlju.

Malta, omiljeno utočište za ruski novac, takođe je ukinula program „zlatnog pasoša", koji omogućuje oligarsima da kupe državljanstvo.

Kipar i Bugarska su ukinuli program zlatnih pasoša 2020. godine.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: