Izbori u Srbiji 2022: Šta je promijenilo glasanje

„To pokazuje zašto sam neobično ponosan, posle Nikole Pašića biću čovjek koji je najduže bio na vlasti u našoj zemlji", rekao je Vučić sa neskrivenim oduševljenjem u sjedištu stranke

10690 pregleda 3 komentar(a)
Foto: FoNet
Foto: FoNet

Postizborna politička slika Srbije nema nove boje, ali u njoj itekako ima novih nijansi.

Trubači i kolo ponovo su se orili sedištem naprednjaka koji su na svim nivoima osvojili najviše glasova, a njihov lider bez drugog kruga nastavlja predsedničku karijeru.

Opozicija čeka brojanje i poslednjeg listića u Beogradu, a najavljuje i odbranu slobodne izborne volje građana.

Ipak, posebne razloge za radost mogli bi da imaju tradicionalni politički džoker Ivica Dačić i njegovi socijalisti, ali i mogući novi „jezičak na vagi" u beogradskoj politici - koalicija Nada koju predvodi Demokratska stranka Srbije.

Nije se promenila ni činjenica da u izbornoj noći Srbija nije bila ni blizu saznavanja zvaničnih izbornih rezultata.

Republička izborna komisija (RIK) se ubrzo po zatvaranju birališta pozdravila sa javnošću i uputila zainteresovane na svoj sajt, gde su se na petnaest minuta pojavljivali osveženi rezultati brojanja glasova.

Napredak na grafikonima bio je minimalan: kada su se izborni štabovi već ispraznili, a stranački prvaci otišli kućama, RIK je prebrojao glasove tek četvrtine biračkog tela.

Javnosti u Srbiji preostalo je da se za rezultate obrate liderima stranaka, istraživačima i posmatračkim agencijama.

Predsednik - nepromenjen

Projektovani izborni rezultat Aleksandra Vučića nije ostavio nimalo dileme oko budućeg šefa države.

„Jedini sam koji je pobedio dva puta u prvom krugu i to sada u drugom mandatu, a nije bilo čak ni tesno.

„To pokazuje zašto sam neobično ponosan, posle Nikole Pašića biću čovek koji je najduže bio na vlasti u našoj zemlji", rekao je Vučić sa neskrivenim oduševljenjem u sedištu stranke.

Krajem 19. i početkom 20. veka, radikalu Nikoli Pašiću malo je nedostajalo da njegov premijerski mandat u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca dostigne godine punoletstva.

FoNet

Ovom pobedom na predsedničkim izborima, lider savremenih naprednjaka obezbedio je sebi 15 godina vlasti.

Za razliku od Pašića, čiji su mandati često bili prekidani, Vučić ima adut više - neprekinutu vlast koja, pritom, u najvećem delu vremena nije bila ometana potrebama za pravljenjem koalicije, kao ni snažnijom opozicijom njegovoj stranci.

Vučiću je ovo ujedno i poslednji predsednički mandat jer Ustav Srbije predviđa mogućnost dva uzastopna izbora na funkciju.

I u izbornoj noći, Vučić je nekoliko puta pomenuo ono što je obećavao u nekoliko navrata, ali do sada nije ispunio - da će napustiti čelo SNS-a.

Drugoplasirani na izborima, kandidat opozicije Zdravko Ponoš osvojio je jedan odsto glasova više nego Saša Janković, Vučićev protivkandidat 2017. godine.

„Uspeli smo da upalimo svetlo jer su građani u prethodnih desetak godina navikli da žive u polumraku.

„Sada su videli ambijent polupane Srbije, videli su sebe ponižene i osiromašene, videli su svoje goniče u prirodnom izdanju, da oni nisu ni moćni ni jaki", rekao je Ponoš.

FoNet

Parlament - delimično izmenjen

Već od trenutka kada se znao spisak učesnika izbora, bilo je jasno da će Skupština Srbije izgledati drugačije nego u prethodnom, skraćenom mandatu.

Naprednjaci i njihovi potencijalni koalicioni partneri neće imati neometanu dvotrećinsku većinu i raspravu bez opozicije.

Ipak, ni sada neće imati problema oko obezbeđivanja 126 od 250 poslanika iako je rezultat SNS-a primetno lošiji nego pre dve godine, kada je veći deo opozicije bojkotovao glasanje.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić u izbornoj noći je rekao da će njegova SNS sa koalicionim partnerima „imati više nego dovoljno" za sastav nove Vlade.

Mislio je tu na Savez vojvođanskih Mađara, koji u skupštinu ulazi kao najjača manjinska partija.

Slučajno, ili ne, Vučić nije pomenuo socijaliste koji su na izborima ostvarili rezultat bolji od prognoziranog, ali bolji i od onog sa prethodnih izbora.

Slučajno, ili ne, Vučić jeste pomenuo drugoplasiranu listu kojom je dominirala stranka Dragana Đilasa, uz poruku da su mnoge stranke profitirale od međusobnih napada naprednjaka i najjače opozicione liste.

BBC

Predsednik SNS-a primetio je i da su izbori pokazali da se Srbija zbog ukrajinske krize „dramatično pomerila u desno".

Po bilansu u odnosu na prethodne izbore, ovakav epilog upravo je njegovoj stranci umanjio broj mandata.

Ovoj slici doprineo je siguran ulazak u skupštinske klupe dve liste sa nacionalno obojenim programima - Zavetnika i koalicije Dveri i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije.

Uz to, koalicija Nada, čiju okosnicu čini Demokratska stranka Srbije sa programom umerene desnice, u Skupštinu ulazi kao četvrta poslanička grupacija po jačini.

Na mapi srpskog parlamenta ponovo nema radikala, a dalje od nje nego ikad su i Suverenisti Saše Radulovića, ali i stranka Borisa Tadića.

Beograd - mogućnost za promene

Svaki listić ubačen u glasačke kutije u Beogradu mogao bi da bude odlučujući.

Prve projekcije pokazuju da se dosadašnja vladajuća većina socijalista i naprednjaka nalazi dovoljno blizu, ali i dovoljno daleko od samostalnog formiranja vlasti u prestonici.

Ključnoj ulozi u Beogradu nadale su se dve opozicione liste, ali bi izborni rezultati ulogu krojača vlasti mogle da dodele sasvim trećoj listi - listi Nada koju predvodi Demokratska stranka Srbije.

„Može biti izvesno da ćemo biti jezičak na vagi - mi smo vrlo jasno rekli, nismo bežali od toga, da ćemo u Beogradu prvo, da ne kažem jedino, da razgovaramo sa kolegama iz opozicije.

„Očigledno da Srpska napredna stranka ne ume da se nosi sa ovom koncentracijom moći i bilo bi veoma dobro za sve da se to malo uravnoteži", rekao je predsednik DSS-a Miloš Jovanović u izbornoj noći za televiziju N1.

Najavljeni kandidat ove koalicije za gradonačelnika Beograda u predizbornoj kampanji bio je Vojislav Mihailović, unuk Dragoslava Mihailovića, četničkog komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu.

Ipak, predizborne kandidature za gradonačelnika nisu obavezujuće - prvi čovek prestonice bira se između 110 odbornika koji će dobiti mandate, a koga podrži najmanje 56 ruku.

Od te brojke ne odustaju ni naprednjaci čiji je lider, poznat po čitanju detaljnih rezultata i na izborima za mesne zajednice kada u njima pobeđuje njegova stranka, u izbornoj noći upadljivo izbegao pominjanje bilo kakvih brojeva sa beogradskih izbora.

„U gradu imamo mnogo opcija koje se pružaju, ali to nije priča koja će se znati za dan, dva, 15 ili 20", kazao je Vučić

Liste Ujedinjenih za pobedu Beograda, koju je predvodio Vladeta Janković, i koalicija Moramo sa organizacijom Ne davimo Beograd na čelu za sada imaju pravo prvenstva pregovora sa DSS-om.

„Već sutra ćemo sesti i razgovarati sa svim opozicionim snagama da li može da se oslobodi Beograd.

„To je naš primarni interes", rekao je Veselinović.

FoNet

Zavetnici i koalicija koju predvode Dveri biće deo i beogradskog parlamenta.

U odborničke klupe mogla bi da se provuče i lista Ajmo ljudi, ali bi takav uspeh mogao da se poredi sa uspešnim šutem za tri poena u poslednjoj sekundi košarkaške utakmice - situacija poznata nosiocu ove liste, slavnom košarkaškom treneru Dušku Vujoševiću.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: