Ukrajinka u očajanju na leđima ćerke ispisala kontakte kako bi se znalo ko je

Saša Makovij je rekla da je leđima ćerke Vire ispisala godine i neke brojeve telefona, u slučaju da se porodica razdvoji ili neko bude ubijen dok su bježali iz Kijeva

5549 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Sasha Makoviy
Foto: Sasha Makoviy

Majka koja je ispisala kontakt podatke na leđima dvogodišnje ćerke dok je bežala iz Ukrajine, opisala je za BBC očaj u tim trenucima.

Saša Makovij je rekla da je leđima ćerke Vire ispisala godine i neke brojeve telefona, u slučaju da se porodica razdvoji ili neko bude ubijen dok su bežali iz Kijeva.

„U slučaju da neko od nas bude ubijen, nju bi pronašli i znali bi ko je ona", objasnila je Makovij.

Porodica je sada u Francuskoj gde su, kaže, „okruženi ljubavlju i brigom".

Po dolasku, Makovij je na Instagramu objavila fotografiju ćerkinih leđa, a slika je od tada postala izuzetno gledana i deljena na društvenim mrežama.

„Bio je to prvi dan rata i spremali smo se da pobegnemo iz Kijeva, ne znajući da li je bezbedno", rekla je Makovij za BBC.

Pakujući stvari dok su eksplozije odjekivale i sa malo dostupnih informacija, rekla je da „nije bila sigurna da li ćemo izaći ispred naše kuće i biti pogođeni nekom raketom".

„Moj najveći strah je bio da se Vira izgubi ili da mi poginemo i da nikada ne sazna ko je, ili iz koje je porodice", rekla je Makovij.

Sasha Makoviy

Plašeći se da bi njena ćerka mogla da ostane siroče, Makovij je razmišljala i nadala se kako će barem Vira jednog dana moći da potraži majčine naloge na društvenim mrežama da sazna kako ona izgleda.

„Pomislila sam da bi mogla da pronađe neke informacije na internetu, možda da pronađe moj nalog na Instagramu - i tada bi mogla da vidi svoje roditelje", rekla je ona.

Pošto su konačno stigli na bezbedno u Francusku posle dugog bekstva kroz Moldaviju, Rumuniju i Belgiju, Makovij kaže da je psihički „slomljena".

Rat je bio toliko traumatičan, kaže ona, da je jednostavno sam izlazak napolje bio zastrašujući, jer joj se od kamenja činilo da su mine.

„Vira je dobro. Premala da bi razumela šta se dešava. Oseća da mi se nešto dešava, ali je premala da bi razumela. Zaista sam srećna što je mala i ne razume. Stvarno srećna".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: