Šta sve Milorad Dodik ne može zbog sankcija

Poslije višegodišnjeg mjesta na američkoj "crnoj listi", Dodiku je sankcije prvi put uvela Velika Britanija i to zbog "potkopavanja legitimiteta i teško izvojevanog mira" u Bosni

15605 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukoliko Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, poželi da - privatno ili službeno - poseti Veliku Britaniju, teško da bi tu želju mogao da ispuni.

Isto kao što već nekoliko godina, na primer, ukoliko to želi, ne može da obiđe Tajms skver i druge znamenitosti Njujorka ili Vašingtona.

Posle višegodišnjeg mesta na američkoj „crnoj listi", Dodiku je sankcije prvi put uvela Velika Britanija i to zbog „potkopavanja legitimiteta i teško izvojevanog mira" u Bosni.

Metju Fild, britanski ambasador u BiH, izjavio je da nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović, predsednice Republike Srpske (RS), direktno krše Dejtonski sporazum.

Dejtonskim sporazumom, potpisanim 1995. godine, okončan je krvavi rat i raspad Jugoslavije, a Bosna je podeljena na dva entiteta - Federaciju i Republiku Srpsku, uz distrikt Brčko.

Dodik je odluku Londona nazvao smešnom, ističući da tamo nije bio deset godina.

„Zamislite sve te gluposti", rekao je Dodik, nakon što je poslanicima u Skupštini Republike Srpske pročitao saopštenje britanske vlade.

Međutim, Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, smatra da je Dodik „veoma povređen ovim sankcijama".

„Ko dugo prati Dodika, može to da pročita iz njegovog ponašanja - inače na sve reaguje mirno, gotovo sa podsmehom, a sada u Skupštini RS preti, vređa, maše rukama...

„To je uvek znak da je jako povređen, iako sankcije njega lično neće puno pogoditi."

Dodik je na različitim funkcijama vlasti u okviru BiH gotovo 20 godina - bio je premijer i dugogodišnji predsednik RS, a trenutno je jedan od tri člana Predsedništva BiH.

„Ako sudimo po onome što je do sada bilo, sankcije na Dodika nimalo neće uticati", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„I on to isto uvek kaže - zabole me", dodaje.

Taj izraz Dodik je upotrebio pred poslanicima u Skupštini RS, na šta ga je predsedavajući upozorio da pripazi na rečnik.


„Gde ima dima, ima i vatre" - porodice poginulih u strahu od ponovnog sukoba


Šta Dodik sve ne može?

Dodiku je zabranjeno putovanje u Veliku Britaniju, a zamrznuta mu je i imovina koju ima u toj zemlji, navodi se u saopštenju britanske vlade.

On na to odgovara da nema nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji.

„Velika Britanija nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj", dodao je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini RS.

Pored toga, Dodik se od 2017. nalazi na američkoj crnoj listi, što znači da ne može da uđe ni u Sjedinjene Države.

Američke sankcije su pojačane početkom januara ove godine, kada je sankcionisan i njegov pravni savetnik Milan Tegeltija kao i članovi njegove porodice.

Iz Ministarstva finansija SAD navode da je to odgovor na „koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH".

To u praksi znači da je Dodiku i u Americi blokirana sva imovina, kao i „svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu".

Američkim građanima je takođe zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih, među kojima je i lider SNSD-a.

Dodik tu takođe ističe da u Americi nema nikakvu imovinu i na sve reaguje nehajno, ponekad i uz psovke i uvrede upućene američkim i britanskim zvaničnicima.

„Ako nisam prvi na (crnoj) listi, onda je to za mene poraz", izjavio je 2016, dok se pričalo o tome da bi mogao da se nađe na njoj.

Pored toga, Evropski parlament je u februaru 2022. pozvao Savet Evrope da lideru SNSD i njegovim saradnicima uvede sankcije, što se još nije dogodilo.

„Evropska unija je shvatila da sankcije ne može da mu uvede kompletno kao EU, ali i to Dodiku ne bi mnogo značilo", kaže Marić.

„Sankcije Poljske ili Češke na njega ne bi nimalo uticale", dodaje.

Dodik je takođe nedavno rekao da postoji šansa da mu Holandija i Nemačka uvedu sankcije.

Koliko sankcije mogu da promene?

Ivana Marić kaže da britanske i američke sankcije Dodika neće pogoditi „ni finansijski, niti na bilo koji drugi način".

„Ništa mu neće biti uskraćeno", kaže kratko.

„Nema imovine na Zapadu, niti tamo putuje - sam je rekao da je pre deset godina poslednji put bio u Velikoj Britaniji", dodaje.

Ipak, ona smatra da je poruka koju Zapad šalje tim sankcijama „jako bitna", jer je Dodik „smatrao da im se ponašanjem donekle dodvorio".

„U poslednjih šest meseci, od kako je počeo rat u Ukrajini, prilično je promenio retoriku i veoma pazi šta kaže", smatra Marić.

„Izjave su mu umerenije i na granici dozvoljenog", dodaje.

Zbog toga su ga, navodi, britanske sankcije uhvatile nespremnog, pa se „vidi njegov bes".

Posle uvođenja sankcija, Dodik je izjavio da će Vlada RS i druge institucije „odbiti sve programe koje je u Republici Srpskoj kreirala Velika Britanija".

„Možda ćemo promeniti i Zakon o javnoj upravi koji je kreirala Velika Britanija i napraviti naš zakon", naveo je.

Takođe, najavio je i da će prekinuti saradnju sa britanskim ambasadorom.

Britanski ambasador Fild za to vreme ističe da „sankcije nisu čarobni štapić, niti rešenje problema".

„Izabrani predstavnici moraju pažnju da usmere na rad za dobrobit građana i na to da obezbede podršku demokratskim institucijama", naveo je Fild.

Marić smatra da bi Dodika jedino mogle da ugroze sankcije „država predvodnica Evropske unije", poput Nemačke.

„To bi mu znatno otežalo život, jer bi onda, gde god da krene, morao da vodi računa gde sme da presedne avionom, kuda može da prođe i na koji način, što bi moglo da mu bude teret.

„Ameriku je lako fizički zaobići, iako su njihove sankcije značajne jer ambasada uvek ističe da su one pre svega tu zbog korupcije i kriminala, što je i poruka Dodikovim biračima."

Erik Nelson, američki ambasador u BiH, izjavio je u januaru da su Dodikove zloupotrebe „jasne" i da je „nivo korupcije očigledan", a da su sankcije „važan poziv na odgovornost".

Iz Ministarstva finansija SAD su u januaru naveli i da je Dodik „službeni položaj iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz ucene, mito i druge oblike korupcije".

Dodik je tada naveo da je „opet kažnjen, a da ne zna zbog čega", kao i da se protiv njega „ni u BiH, niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju".

„Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića", izjavio je tada Dodik za agenciju Srna.

„Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju", dodao je.


Tri decenije od opsade Sarajeva: „Osećali smo se zaboravljeno i napušteno"


Šta dalje?

Imajući sve u vidu, Marić kaže da sankcije Dodiku neće mnogo toga promeniti.

Kako navodi, mnogo toga zavisi i od opozicije.

„Da biste smenili vlast, morate imati opoziciju", ističe Marić.

Isto smatra i Popov.

„Ukoliko sve ostane samo na takvoj vrsti sankcija, mislim da to nema ama baš nikakvog efekta, niti uticaja na Dodika", kaže Popov.

„Jednostavno, on nastavlja sa svojom praksom", dodaje.

Popov smatra da je BiH „postavljena na pogrešnom temelju", zbog čega nacionalni lideri kad god to žele mogu da „blokiraju institucije i, poput Dodika, sami izazivaju krize".

„On tu nije jedini, ali je svakako najglasniji", smatra.

Ipak, i on ističe sve veće nagoveštaje o korupciji u Bosni i Hercegovini.

„Kada bi oni bili rešeni, onda bi se videlo da ti ljudi ne rade u interesu sopstvenog naroda, već sopstvenog džepa", smatra Popov.


Zavirite u svet sarajevskih derviša


Pratite nas na Fejsbuku,Tviter i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: