Muzičke tužbe: Zvijezde i pjesme koje su ih odvele na sud

Iako se nedavno Ed Širan posljednji smijao (britanski Visoki sud presudio je u njegovu korist u sporu oko njegovog hita iz 2017. "Shape of You"), mnoga druga slavna imena, prošla i sadašnja, nisu bila te sreće

5191 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pevač sa milionskim tiražima i pesmopisac Ed Širan nedavno se našao u vestima kad je bio optužen za plagijat.

Ali da li ste znali da su tužbe zbog autorskih prava zapravo česta pojava u muzičkoj industriji?

Iako se Širan poslednji smejao (britanski Visoki sud presudio je u njegovu korist u sporu oko njegovog hita iz 2017. godine „Shape of You"), mnoga druga slavna imena, prošla i sadašnja, nisu bila te sreće.

Evo pregleda nekih od najslavnijih slučajeva muzičkih tužbi.

Šta je uradio Ed Širen?

Britanskog kantautora tužio je grajm muzičar Sami Čokri, koji je tvrdio da je Širan preuzeo delić njegove pesme iz 2015. „Oh Why" - konkretno stih „Oh I" koji Širan stalno ponavlja u pesmi „Shape of You" - najprodavanijoj pesmi 2017, koja je sakupila i više od tri milijarde puštanja samo na muzičkoj striming platformi Spotifaj.

Sudski slučajevi sa muzičkim plagijatima zahtevaju veštačenje forenzičkih muzikologa (stručnjaka koji minuciozno analiziraju strukture pesama da bi pronašli sličnosti između njih).

U tužbi „Čokri protiv Širana", stručnjaci su se raspravljali oko mogućeg plagiranja, ali sudija Entoni Zakaroli zaključio je da Širan „nije ni namerno ni podsvesno iskopirao" pesmu „Oh Why".

Getty Images

Može li neko nesvesno da iskopira pesmu?

Pesme prate set osnovnih pravila u obliku muzičkih skala, koje se sastoje od seta nota i čak obrazaca.

Stoga zaista može doći do slučajnog ili nesvesnog plagiranja.

Ali to nužno ne znači da osoba neće biti tužena kad se to desi.

Getty Images

Sem Smit „u partnerstvu" sa Tomom Petijem

Britanski kantautor nije samo završio u povoljnim vestima povodom uspeha hita iz 2015. „Stay with Me", već i zbog pretnje sudskim slučajem.

Refren njegove pesme imao je upadljivu sličnost sa pesmom „I Won't Back Down" Toma Petija, koja je, uprkos tome što je objavljena 1989. godine, bila jedan od najslavnijih radova pokojnog američkog rokera.

Dve strane su postigle vansudsko poravnanje i Peti je dobio autorstvo za „Stay With Me", zajedno sa koautorom svoje „I Won't Back Down" kolegom rokerom Džefom Linom.

To poravnanje praktično je značilo da će oba muzičara početi da dobijaju tantijeme od Smitove pesme.

Smit je tvrdio da nikad nije slušao „I Won't Back Down", ali je priznao „slučajne sličnosti", prema rečima njegovog portparola.

Getty Images

Lana Del Rej i neobična priča pesme „Creep" grupe Radiohead

„Creep", objavljena 1992. godine, verovatno je najslavnija pesma koju je napisao britanski rok bend Radiohead.

Ali ona se pojavljuje i u literaturi muzičkih autorskih prava za dva različita slučaja plagiranja, u vezi sa druge dve pesme.

Američka pevačica Lana Del Rej je 2018. godine obelodanila na društvenim mrežama da je tuži Radiohead zbog navodnog plagiranja pesme „Creep" u njenoj pesmi iz 2017. godine „Get Free".

Del Rej je kasnije saopštila da je spor razrešen van suda, mada se do današnjeg dana autorstva nad „Get Free" nije promenilo.

Ista stvar ne može da se kaže za samu pesmu „Creep".

Naime, još 1993. godine, Radiohead su tuženi zbog sličnosti između te pesme i „The Air That I Breathe", pesme iz 1972. godine koja je postala hit za jedan drugi britanski bend, The Hollies.

Ali autori pesme „The Air That I Breathe" Albert Hemond i Majk Hejzelvud, u međuvremenu su zabeleženi i kao koautori pesme „Creep".

Getty Images

Dva Bitlsa u nebranom grožđu

Bitlse je 1969. uspešno tužio američki izdavač pesama Moris Levi zbog navodnog korišćenja elemenata relativno opskurne pesme Čaka Berija u njihovom hitu „Come Together".

Tvrdnja o kršenju autorskog prava odnosila se na korišćenje izraza „Here comes old flattop", prethodno prisutne u Berijevoj pesmi iz 1956. „You Can't Catch Me".

Iako je autorstvo nad „Come Together" pripisano Lenonu i Polu Makartniju, samo je prvi morao da svedoči na sudu.

I njegov bivši kolega iz benda Džordž Harison takođe se našao u nevolji za svoj najveći solo hit „My Sweet Lord" (1970): naime, američki sud je doneo odluku da je 1976. Harison „podsvesno" plagirao „He's So Fine", hit iz 1963. devojačke grupe The Chiffons.


Pogledajte video: Bitlsi - Novi dokumentarac i pogled na legendarnu britansku grupu


Ne toliko „nejasne granice"

Getty Images

Pesma „Blurred Lines" Robina Tika i Farela Vilijamsa, objavljena 2012. godine, bila je jedna od najemitovanijih pesama prošle decenije, uprkos kontroverzi koju je izazvala tekstom i video spotom.

Ali „Blurred Lines" je postala i predmet pravnog spora kad je porodica pokojnog američkog soul muzičara Marvina Geja tvrdila da su Tik i Vilijams iskopirali Gejev hit iz 1977. godine „Got to Give It Up".

Porota je kasnije naložila obojici da plate više od 5 miliona dolara Gejevoj zadužbini.

Vanila Ajsa ohladila grupa Queen

BBC

Britanski rok giganti Queen i Dejvid Bouvi uspešno su tužili američkog repera Roberta Van Vinkla, poznatog kao Vanila Ajs, u legendarnom slučaju povodom pesme „Ice Ice Baby".

Objavljena 1990. godine, numera je sadržala sempl bas linije iz pesme „Under Pressure", ogromnog hita koji su Queen i Bouvi objavili 10 godina ranije.

Strane su došle do vansudskog poravnanja, a Queen i Bouvi su dobili nenavedenu sumu i navedeno koautorstvo.

Getty Images

Led Zeppelin izbegli deljenje uspeha „Stairway to Heaven"

Pauer balada „Stairway to Heaven" grupe Led Zeppelin iz 1971, jedna je od najslavnijih pesama u istoriji popularne muzike.

Ali ona je postala i predmet dugog pravnog spora 2016 nakon što je britanski bend 2014. optužen da je „pozajmio" slavni uvodni rif pesme od instrumentala iz 1968. američkog benda Spirit.

Tvrdnju je američki sud odbacio 2020, uštedevši zadužbini Cepelina plaćanje pozamašne svote za tantijeme.

Četvrti album benda, na kom se nalazi „Stairway to Heaven", prodao se u više od 37 miliona primeraka širom sveta.

Međutim, to nije bio prvi put da su Cepelini tuženi.

Bend je pre toga morao da dođe do vansudskog poravnanja zbog kršenja autorskih prava u velikom broju slučajeva, posle tvrdnji da je pokrao tekstove i muzičke deonice starih bluz pesama.


Pogledajte video: Bitboksom do boljeg mentalnog zdravlja


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk