Skriveno bogatstvo pripadnika Putinovog "užeg kruga"

U sklopu projekta Pandorinih papira BBC je otkrio dokaze za transakcije vrijedne 700 miliona dolara koje su banke redovno prijavljivale kao sumnjive. Švajcarski računovođa Aleksandar Študhalter predstavio se kao vlasnik imanja koja su zapravo u vlasništvu Kerimova. On je vlasnik posjeda na Francuskoj rivijeri i u Londonu, uključujući najskuplju kuću u nizu do sada prodatu u Velikoj Britaniji

8707 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Procureli dokumenti u koje je BBC imao uvid pokazuju na koji način je sankcionisani oligarh iz Putinovog „užeg kruga" sakrio bogatstvo.

Oni otkrivaju kako je švajcarski majstor za tetovaže lažno imenovan kao vlasnik kompanije koja je prebacila više od 300 miliona dolara firmama povezanim sa Sulejmanom Kerimovim.

Oni pokazuju i kako su 700 miliona dolara transakcija - i tajno vlasništvo nad luksuznim imanjima - mogli da prođu neprimećeno.

Istraga razotkriva propuste bankarskog sistema kao i prepreke sankcijama Zapada.

U sklopu ruskog dela projekta Pandorinih papira, u istrazi koju je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), BBC je otkrio dokaze za sledeće:

  • Transakcije vredne 700 miliona dolara povezane sa Sulejmanom Kerimovim i njegovim najbližim saradnicima banke su redovno prijavljivale kao sumnjive između 2010. i 2015.
  • Švajcarski računovođa Aleksandar Študhalter predstavio se kao vlasnik imanja koja su zapravo u vlasništvu Kerimova
  • Kerimov je tajni vlasnik poseda na Francuskoj rivijeri i u Londonu, uključujući najskuplju kuću u nizu do sada prodatu u Velikoj Britaniji

Tom Kiting, direktor Centra za otkrivanje finansijskog kriminala i studije bezbednosti pri odbrambenoj ekspertskoj grupi Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI), izjavio je da oligarsi koje Zapad pokušava da sankcioniše poseduju mnoge od ovih fiktivnih kompanija.

„To vam samo pokazuje koliko će veliki izazov biti stvarno uvođenje sankcija oligarsima - mimo pukog zaplenjivanja njihovih jahti i kuća u Belgraviji."

Sulejman Kerimov izbio je u prvi plan u februaru ove godine zajedno sa još desetak milijardera bliskih Putinu, pošto su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu.

Njemu su uvedene američke sankcije još 2018. „zato što je zvaničnik vlade Ruske Federacije", budući da je bio poslanik i u donjem i u gornjem domu parlamenta.

Velika Britanija mu je sankcije uvela 15. marta ove godine, baš kao i EU, koja je saopštila da je on „pripadnik užeg kruga oligarha" bliskih Putinu.

Getty Images

Kerimov se izdigao iz skromnog porekla sovjetskog ekonomiste da bi postao jedan od najbogatijih i najbolje povezanih oligarha u Rusiji.

Obogatio se kupujući energetska sredstva i velike deonice u ruskim bankama posle pada Sovjetskog Saveza.

Navodno je zaradio 21 milijardu dolara ulažući u gasnog giganta Gasprom - i Sberbanku, najveću državnu banku.

U novembru 2006, zamalo je poginuo od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u južnoj Francuskoj.

Sleteo je sa Engleske promenade u Nici u ferariju encu vrednom 650.000 dolara koji se zapalio.

Kerimov i njegova saputnica izvučeni su iz slupanog automobila.

Getty Images

Naša istraga o Kerimovu pokazuje propuste međunarodnog bankarskog sistema da identifikuje ko se nalazi iza transakcija stotina miliona dolara koje su banke označile kao sumnjive.

Kerimov je jedan od više od 4.000 Rusa čija se imena pojavljuju u podacima koje je sakupio ICIJ i proučio ih u sklopu ruskog dela projekta Pandorini papiri.

To je nova istraga ICIJ i globalnih partnera za rasvetljavanje tajnih finansijskih transakcija povezanih sa oligarsima i drugima bliskim Kremlju posle ruske invazije na Ukrajinu.

Korporativna evidencija pokazuje na koji način su lažni vlasnici iskorišćavani da se poveća tajnost i da banke ne znaju ko tačno stoji iz velikih transakcija u američkim dolarima.

To baca sumnju na sposobnost vlada da pronađu i zaplene sredstva onih koje su uzele na metu posle ruske invazije.

„Dolazimo po vaše ilegalno stečene dobiti", obećao je američki predsednik Džozef Bajden u godišnjem govoru o stanju nacije.

SAD su najavile krupan međuvladin program za pronalaženje sredstava oligarha.

Ali to neće biti lako, kao što pokazuje Kerimovljev slučaj.

Stručnjaci tvrde da će zapadne zemlje imati mnogo posla, zato što su godinama bile popustljive u borbi protiv prljavog novca i nisu pozivale banke na odgovornost.

„Moraće mnogo da se potrude da bi se sustigle ako žele da ostvare ovo do kraja", kaže Džulija Fridlender, bivša savetnica za sankcije američkog ministarstva finansija, koja sada radi za stručnu grupu Atlantski savet.

Ovo su ključna nova otkrića u vezi sa Sulejmanom Kerimovim.

Francuska istraga

Tajni francuski sudski spis - u koji je BBC imao uvid - otkriva kako je oligarh navodno sakrio bogatstvo iza jednog od najbližih saradnika.

Kerimov je uhapšen u novembru 2017. u Francuskoj pod sumnjom da je oprao prihode od utaje poreza.

Slučaj protiv njega odnosio se na kupovinu niza luksuznih poseda na Francuskoj rivijeri između 2006. i 2010.

Getty Images

To se konkretno odnosilo na Vilu Ier u Antibu, luksuzno imanje koje se nekada koristilo kao lokacija za snimanje filma Prljavi pokvareni prevaranti iz 1988.

Getty Images

Ona je prodata švajcarskoj kompaniji Sviru Holding AG 2008. za 35 miliona evra - ali su istražitelji otkrili tajna plaćanja koja pokazuju da je utajen porez za njenu pravu cenu od 127 miliona evra.

Uhapšen je i Aleksandar Študhalter, švajcarski računovođa i biznismen.

On je tvrdio da je vlasnik Sviru Holdinga i četiri vile, ali francuski istražitelji su verovali da su one zapravo u vlasništvu ruskog oligarha.

Oni su smatrali da je Študhalter lažni vlasnik na čije je ime sve prepisano, ili paravan za Kerimova - ali je krivični slučaj protiv obojice obustavljen kad je francuski žalbeni sud povukao optužnice protiv njih.

Sviru Holding je 2020. priznao da je učestvovao u utaji poreza i bio kažnjen sa 1,4 miliona evra i bio prisiljen da plati još 10,3 miliona evra u sklopu pogodbe.

Kerimovljev advokat je izdao saopštenje rekavši da su francuski sudovi „zvanično odbacili optužbe koje je izneo bivši tužilac grada Nice protiv Sulejmana Kerimova da je izvršio operacije pranja novca".

Študhalter tvrdi da „nikad nije služio kao paravan za svog ruskog prijatelja".

Ali prema procurelim francuskim sudskim spisima, u koje je BBC imao uvid, to nije istina.

Na tajnom ročištu iz juna 2018, sudije su predstavile dokaze koje je sakupio istražni sudija, a u kojima se zaključuje: „praktični i ekskluzivni nosioci vlasništva nad vilama su Kerimov i njegova porodica".

Dokazi su sadržali spise iz tri banke - među kojima i dokumente sa potpisima Študhaltera, Kerimova i njegovog nećaka Nariman Gadžijev - a u kojima piše da su Kerimov i njegov nećak pravi vlasnici Sviru Holdinga.

Kao odgovor na to, zabeležio je sud, Študhalter je tvrdio da su „bančini dokumenti koje su potpisali Sulejman Kerimov ili Nariman Gadžijev falsifikati".

Kao odgovor na upite BBC-ja i partnera iz ICIJ-a, Študhalter je tvrdio da je isti bankarski službenik falsifikovao dokumente u dve banke, ali je rekao da ne zna zbog čega je on to uradio.

Študhalter je takođe rekao:

„Ja sam bio isključivi nosilac vlasništva nad Sviru Holdingom od njegovog osnivanja sve dok nisam prodao kompaniju 2019, što potvrđuju Švajcarska federalna poreska uprava i sud u Francuskoj".

Kerimovljevi francuski advokati su rekli:

„Posle nekoliko godina istrage, protiv našeg klijenta nije podignuta optužnica."

Študhalter kaže da su četiri vile u Francuskoj sada prodate.

Zvanična evidencija u Francuskoj pokazuje da je krajnji stvarni vlasnik kompanija u čijem su one vlasništvu Kerimovljeva ćerka.



Londonske nekretnine

Francuska nije jedina zemlja u kojoj je Kerimov koristio Sviru Holding da bi obavljao tajne novčane transakcije.

Naša istraga je otkrila da je - istovremeno dok je ruski milijarder kupovao posede na jugu Francuske - on gradio još jednu tajnu imperiju poseda u Londonu.

Kornvol Teras broj jedan je luksuzna četvorospratna vila na kraju reda kuća u nizu koji gleda na Ridžents park u Londonu.

Kuća je povezana sa pola jutra uređenog zemljišta, sa velikim dvostrukim stepeništem koje vodi do velelepnog dvorišta.

Getty Images

Ona je završila u vestima 2013. kada je posle njene prodaja za prijavljenih 80 miliona funti proglašena jednim od najskuplje prodatih imanja u nizu u Velikoj Britaniji.

U oktobru prošle godine, dokumenti iz financijskog curenja poznatog kao Pandorini papiri otkrili su da je ona bila jedna od dve susedna imanja koje je kupila vladajuća porodica u Kataru.

Ali prema dokumentima, nju je 2005. za 21 milion funti kupila ofšor kompanija u vlasništvu Sviru Holdinga, iste kompanije za koju bankarski spisi u Francuskoj kažu da je u vlasništvu Kerimova.

Posle uspešnog ulaska Kerimovljeve kompanije Polius Gold - najvećeg proizvođača zlata u Rusiji - na londonsku berzu 2007, Kornvol Teras broj jedan je bio podvrgnut luksuznom renoviranju.

Radovi koji su trajali između 2008. i 2013. bili su izvor bogatstva za londonske arhitekte, unutrašnje dekoratere i pejzažne arhitekte.

Renoviranje je koštalo 30 miliona funti, prema arhitektama koje su radile na projektu, i uključivalo je ugradnju „najsavremenijeg bazena i spa centra u podrumu", dok je renoviranje vrta bilo „inspirisano Pjacom del Anfiteatro u Luki, u Italiji."

Ali, iako se pominjao „privatni ruski klijent", Kerimovljevo vlasništvo nad imanjem bilo je sakriveno iza više slojeva ofšor tajnosti.

Transfer novca

Finansijske aktivnosti kompanije koja je u tajnom vlasništvu Kerimova nisu se ograničavale samo na tržište nekretnina.

Dokumenti iz Pandorinih papira pokazuju da se Sviru Holding nalazi u središtu mreže kompanija koje su učestvovale u transferu stotina miliona dolara povezanih sa oligarhom.

U jednom slučaju, procurela korporativna evidencija pokazuje da je nominovani deoničar - neko ko je vlasnik deonica u korist druge osobe - pogrešno naveden kao pravi vlasnik kompanije koja je učestvovala u transferu novca u vrednosti od više od 300 miliona dolara.

Renato Kopo je majstor za tetovaže u pitoresknom švajcarskom gradu Lucernu sa „ljubavlju prema azijskoj umetnosti" i „mnogo godina profesionalnog iskustva na polju tetoviranja".

Njegov studio nalazi se u istom gradu kao i kancelarije računovođe i biznismena Aleksandra Študhaltera.

BBC

Prema dokumentima iz 2016. godine - od kojih je jedan potpisao Študhalter - Kopo je takođe stvarni vlasnik Flečer Venčersa, kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, ali koju u Švajcarskoj administrira Sviru Holding.

Kompanija majstora za tetovažu Flečer Venčers učestvovala je u ogromnim transakcijama novca.

Godine 2013, kompanija je prebacila 100 miliona dolara firmi po imenu LT Trejding.

Bila je to jedna od brojnih transakcija Flečer Venčersa koja je zazvonila na uzbunu u američkog banci BNJ Melon.

Banka je podnela izveštaj o sumnjivoj aktivnosti ministarstvu finansija, koje je povezalo Flečer Venčers sa Švajcarskom.

Renato Kopo nije identifikovan, a banka nije mogla da odredi kuda tačno novac ide.

Bančina „internet istraga" pokazala je da LT Trejding ima britansku adresu.

Bankarski zvaničnici otkrili su da je britanska kompanija specijalizovana za „prodaju voća i povrća".

Bila je „sumnjiva", zaključili su oni, „pošto to nije bilo u skladu sa navedenom oblasti poslovanja LT Trejdinga".

Štaviše, banka je pronašla firmu istog imena u pogrešnoj zemlji.

Procureli dokument iz Pandorinih papira pokazuje da LT Trejding nema nikakve veze za britanskom kompanijom za proizvodnju voća i povrća istog imena.

Stvarni vlasnik LT Trejdinga naveden u korporativnoj evidenciji bio je Kerimovljev nećak Nariman Gadžijev.

Kao i Flečer Venčers, kompaniju je u Švajcarskoj administrirala Sviru Holding.

Transakcija je bila samo jedan u nizu prebacivanja novca sprovedenih između 2010. i 2015. godine u ukupnom iznosu od 700 miliona dolara prijavljenih američkim bankama kao sumnjiv i gde bankarski službenici nisu uspeli da pronađu vezu sa ruskim oligarhom.

Prijave su pronađene u hrpi tajnih izveštaja do kojih je došla ICIJ tokom istrage za Fincen dosijee 2020. godine.

Procurela evidencija pokazuje i da je 2013. godine Flečer Venčers poslala 202 miliona dolara LLC Giliji u Moksvi, kompaniji koja ima veze sa Kerimovljevom investicionom kompanijom.

Bankarski službenici nisu uspeli da otkriju ko stoji iza ove ruske firme.

BNJ Melon kaže da joj je zabranjeno da komentariše svoje tajne obaveštajne dokumente, ali da se u potpunosti pridržava važećih zakona i propisa.

Upitan prošle godine u vezi sa Flečer Venčers i višemilionskim transakcijama njegove kompanije, Kopo je odbio da odgovori na pitanja i uputio novinare koji su radili sa BBC-jem i ICIJ-em na Študhaltera.

Uprkos tome što je potpisao dokument koji kaže da je Kopo stvarni vlasnik firme, Študhalter kaže da ga je potpisao greškom i pokazao neke druge dokumente koji govore da je on, a ne Kopo, pravi vlasnik Flečer Venčersa.

Kopo nije odgovorio na naša pitanja.

Flečer Venčers nije jedina kompanija za koju Študhalter poriče dokumentaciju.

Procureli dokument pokazuje da je Fren Global Korp odobravao kredite u vrednosti od oko tri milijarde dolara kompaniji povezanoj sa Kerimovim i njegovom porodicom a koja je vlasnik akcija u Poluus Goldu.

Prema dokumentima koje je potpisao Študhalter, on je stvarni vlasnik Fren Global Korpa.

Ali Študhalter kaže da je prodao Fren Global Korp 2014. godine „kao fiktivnu kompaniju bez sredstava" Narimanu Gadžijevu, Kerimovljevom nećaku.

Upitan za to, Študhalter je rekao da ne prepoznaje „iskrivljeni elektronski potpis" na dokumentu koji mu je pokazan.

Druga sredstva pripisana Sviru Holdingu za koja se smatra da su u vlasništvu Kerimova obuhvataju Boing 737 napravljen po narudžbi i superjahtu, čija je poslednja procenjena vrednost bila oko 150 miliona dolara.

Študhalter kaže da je on, a ne Kerimov, njihov pravi vlasnik.

Kerimov nije odgovorio na zahteve za komentar, osim onih koji se tiču francuske istrage.

Gadžijev nije odgovorio na pismo koje mu je poslao BBC.

Najnoviji razvoj događaja

Osmog aprila, EU je uvela sankcije Kerimovljevom sinu Saidu Kerimovu, koji je dao ostavku na položaj u upravnom odboru Polius Golda.

Otkriće da je njegova ćerka sada vlasnica francuskih vila moglo bi da pretvori ta imanja u mete sankcija u Francuskoj.

A u izjavi datoj prošle nedelje, francuski tužilac u Nici odgovoran za slučajeve za koje su Kerimov i Študhalter bili formalno optuženi, skrenuo nam je pažnju na „činjenicu da je istražni postupak još u toku".

Drugim rečima, taj slučaj je i dalje otvoren.

Dodatno izveštavanje: Vil Dalgrin i Entoni Ruben


Pogledajte video o ruskoj luksuznoj jahti


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: