Polemika oko uskršnje fotografije Konstrakte

Konstraktinu fotografiju sa uskršnjim jajima na stočićima u obliku slova Z na latinici neki su komentarisali kao provokaciju, drugi kao uvođenje dijaloga u društvo i igranje sa simbolima

26118 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube/N1
Foto: Screenshot/Youtube/N1

Fotografija Ane Đurić Konstrakte, predstavnice Srbije na Pesmi Evrovizije, na kojoj dominiraju drveni stočići u obliku latiničnog slova Z, izazvala je diskusije i mnoštvo komentara na društvenim mrežama.

Oglasila se i Radio-televizija Srbije, odbacujući, kako je navedeno, „neprimerene insinuacije" da to što stolovi podsećaju na slovo Z ujedno „predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini".

Konstraktinu fotografiju sa uskršnjim jajima na stočićima u obliku slova Z na latinici neki su komentarisali kao provokaciju, drugi kao uvođenje dijaloga u društvo i igranje sa simbolima.

Bilo je i komentara da se Srbija izbaci sa predstojeće Pesme Evrovizije od 10. do 14. maja u Torinu.

Ko je Konstrakta?

Ana Đurić Konstrakta iznenađujuća je pobednica na izboru za predstavnika Srbije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Torinu.

Stručni žiri, kao i publika, dali su joj najviše glasova za pesmu „In corpore sano".

Pesma u kojoj se pominje „umetnica mora biti zdrava" i „nemam knjižicu", među šest je nominovanih za najbolji tekst ovogodišnjeg takmičenja, po izboru portala Eurostory.nl.

Konstrakta ili Ana Đurić muzičku karijeru počela je u bendu Mistakemistake, a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva, zajedno sa pevačicom Zoe Kida, koja je takođe nastupila na ovogodišnjem izboru za Pesmu Evrovizije u Srbiji.

Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine.

Za pseudonim Konstrakta u jednom intervjuu pre nekoliko godina rekla je da u prevodu znači racionalno emotivna.

„Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim.

„A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije", objasnila je jednom intervjuu umetničko ime.

Navela je da je njen pseudonim teško zapamtiti i izgovoriti, te su je u bendu zvali Konstra.

Prvu solo pesmu „Žvake" objavila je 2019. godine, posle čega su usledili singlovi „Neam šamana", „Nobl", „Mekano".

Polemika oko uskršnje fotografije

Pevačica se fotografisala u crvenoj haljini, sedeći na fotelji, u kratkim čarapama i crvenim papučama.

Na tri stočića ispred nje su bokal i lavor - deo njene koreografije za Eurosong - kao i dekoracija povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Polemiku na društvenim mrežama izazvali su upravio stočići u obliku latiničnog slova Z.

Slovo Z je postalo simbol ruske vojske tokom invazije na Ukrajinu koja traje više od dva meseca.

Pojedini su je na društvenim mrežama kritikovali, čak su doveli u vezu stočiće sa njenom navodnom podrškom Rusiji.

„Šta god da je je poruka ne podnosim namerno izazivanje kontroverze. Takođe, ne podržavam zloupotrebu latiničnog slova Z", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Drugi je dodao da je ovo „provokacija Evrope" i da bi „bilo dobro da nas izbace" sa Eurosonga.

Drugi su je branili i navodili da nije rusofil i da je jedna od „najobrazovanijih pevačica u Srbiji", kao i da je levičar.

„Lepota ili gadost je u oku posmatrača. Slika je super i stočići kao triptih su umetnički rad. I to je sve", dodala je druga korisnica Tvitera.

Bilo je i duhovitih opaski, poput ove:

Reagovao i RTS

Radio-televizija Srbije, kao organizator izbora za nacionalnog predstavnika za Pesmu Evrovizije, demantovala je bilo kakvu skrivenu nameru pevačice.

„Smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu.

„Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje.

„Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno", navedeno je u saopštenju RTS.

RTS je dodao da originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo domaću, već i svetsku javnost.

„Ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu", navedeno je u saopštenju RTS.


Pogledajte video: Ukrajinski san o pobedi na Pesmi Evrovizije


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: