Pokušaj dopremanja kontraceptivnih sredstava bolnicama u Ukrajini: "Trudnoća poslije silovanja je strašno traumatična"

Blizu 3.000 pakovanja pilula za jutro poslije odnosa poslato je u djelove zemlje koji su najviše pogođeni ruskom invazijom

11579 pregleda 1 komentar(a)
Volonterka pomaže u deljenju sredstava majkama u ukrajinskom gradu Lavovu, Foto: Getty Images
Volonterka pomaže u deljenju sredstava majkama u ukrajinskom gradu Lavovu, Foto: Getty Images

Humanitarne organizacije pokušavaju da dopreme kontraceptivna sredstva bolnicama u Ukrajini pošto se pojavljuje sve više izveštaja o počinjenim silovanjima.

Blizu 3.000 pakovanja pilula za jutro posle odnosa poslato je u delove zemlje koji su najviše pogođeni ruskom invazijom.

Pilule je obezbedila Međunarodna federacija za planiranje roditeljstva (IPPF), a volonteri te organizacije ih dostavljaju onima kojima su potrebne.

Momenat u kojem će one biti dopremljene je veoma važan, kaže Karolin Hikson iz te organizacije.

„Pilula ima efekat na sprečavanje trudnoće najviše pet dana posle odnosa.

„Ukoliko ste žrtva seksualnog nasilja, važno je da je uzmete što pre, pošto je trudnoća koja je nastala usled silovanja strašno traumatična", objašnjava ona.

Organizacija dostavlja i medicinske pilule za abortus, koje se mogu koristiti najkasnije do 24 nedelje trudnoće.

One se mogu upotrebiti u različitim situacijama, a mogu da ih koriste i žene koje su zatrudnele posle seksa uz pristanak, ali smatraju da je ovo pogrešan momenat za rađanje, dodaje Hikson.

„Pre rata je hitna kontracepcija bila dostupna u Ukrajini, ali su se lanci snabdevanja prekinuli usled rata i jako je važno da su ova sredstva na raspolaganju ženama", objašnjava.

Getty Images

Mnogi stanovnici Ukrajine su raseljeni širom zemlje, pa je organizacijama koje žele da pomognu teško da ustanove koliko je opreme i sredstava potrebno u različitim delovima zemlje.

Ukrajinska vojska je zamolila prošle nedelje da se hrana i medicinska oprema dopreme u Marijupolj, grad koji su opkolili ruske trupe, koje ne dozvoljavaju prolaz humanitarnim koridorima.

Iz IPPF sarađuju sa Fondom za populaciju Ujedinjenih nacija i Međunarodnim medicinskim korpusom kako bi se tablete dostavile u Ukrajinu.

„Agencije Ujedinjenih nacija, nevladine organizacije i Ministarstvo zdravlja su se udružili kako bi utvrdili koje su potrebe stanovništva i preneli nama koji radimo u podršci.

„Posle toga nas obaveste kojim regionima ili bolnicama su potrebna sredstva za pomoć posle silovanja", kaže Hikson.

Paketi pomoći UN-a, koji se šalju ženama i devojčicama koje su se našle u sukobima širom sveta, sadrže sredstva za hitnu kontracepciju.

Takve pakete šalju i u Ukrajinu, zajedno sa opremom za planiranje porodice i porođaj.

BBC je pronašao dokaze da su ruski vojnici silovali ukrajinske žene tokom rata u selima nekoliko kilometara udaljenim od Kijeva.

Drugi mediji su izveštavali o sličnim pričama iz grada Buče nadomak Kijeva.


Možda će vaz zanimati i ova priča:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: