Džoni Dep i Amber Herd: Šta ste možda propustili ove nedjelje

Dep je tužio Herd za 50 miliona dolara zbog autorskog članka koji je napisala i u kom je tvrdila da je žrtva porodičnog zlostavljanja

11011 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prošla je treća nedelja suđenja po tužbi za klevetu Džonija Depa protiv bivše partnerke Amber Herd.

Dep je tužio Herd za 50 miliona dolara zbog autorskog članka koji je napisala i u kom je tvrdila da je žrtva porodičnog zlostavljanja.

Herd je podnela protivtužbu u vrednosti od 100 miliona dolara.

Porotnici u Ferfaksu, u Virdžiniji, posmatrali su kako su suprotstavljene strane, uz niz svedoka, policajaca, psihologa i samog Depa, dočaravale dve drastično različite slike o četiri godine koje je par proveo zajedno.

Eksplicitne optužbe za verbalno i fizičko nasilje bile su upućene u oba smera.

I Dep i Herd su negirali da su počinili bilo kakvo zlostavljanje.

Ali do sada je Dep bio ubedljiviji, tvrdi Rajan Bejker, advokat iz Los Anđelesa koji je često zastupao klijente u slučajevima klevete.

To nije slučajno, rekao je on.

„Dep je po redu bio prvi tako da ne iznenađuje što stvari sada izgledaju kao da naginju na njegovu stranu", rekao je on.

Porotnici će narednih dana verovatno slušati sasvim drugu priču kad tim Amber Herd bude preuzeo inicijativu.

„Kad se sve sabere i oduzme, to je prilično velika prednost za njenu stranu, njihova će biti zadnja", kaže Bejker.

U ovom trenutku, dok se suđenje bliži polovini, evo pregleda nekih od ključnih trenutaka iz protekle nedelje.

ACLU dobila samo delić od 3,5 miliona dolara koliko je obećala Herd

Kad su Džoni Dep i Amber Herd postigli sporazum o razvodu 2017. godine, Herd je javno obećala da će donirati čitavu sumu isplate u visini od sedam miliona dolara dvema dobrotvornim organizacijama: polovinu Dečjoj bolnici u Los Anđelesu, a drugu polovinu Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU).

Ali u ponedeljak je direktor ACLU-a Terens Doerti svedočio da je njegova organizacija dobila samo 1,3 miliona dolara od Herd, računajući tu i 500.000 dolara iz fonda povezanog sa novim vlasnikom Tvitera Elonom Maskom, sa kim je Herd kratko bila u vezi.

Prema Doertiju, ACLU je 2019. godine saznala da Herd ima finansijskih problema i da ne može da ispuni ostatak obećanja.

To bi mogao da bude značajan udarac za slučaj Amber Herd, rekla je novinarka i autorka Kuper Lorens, koja je naširoko pisala o kulturi javnih ličnosti.

Getty Images

Doerti iz ACLU-a takođe je direktno svedočio o autorskom članku iz 2018. godine napisan za Vašington post koji se nalazi u epicentru ovog slučaja, rekavši da su advokati ACLU-a pomogli da se napiše nacrt teksta i na kraju odobri, što je bilo tempirano tako da se iskoristi medijska pažnja povodom Akvamena, filma iz univerzuma strip izdavača DC u kom glumi Herd.

Akvamen je trebalo da ima premijeru 21. decembra 2018. godine, tri dana nakon što je objavljen autorski članak.

„Iz vizure ACLU-a, Amber je u tom trenutku trebalo da dobije ogromnu pažnju i da se nađe u žiži javnosti", rekao je Doerti.

„I zato nema boljeg trenutka od tog da se objavi taj autorski članak kako bi privukao pažnju značajnog broja čitaoca na naše teme."

Depov svedok tvrdi da je Herd pokazivala znake poremećaja ličnosti

U utorak je forenzička psihološkinja doktorka Šenon Kari ispričala poroti kako veruje da Amber Herd pati od dve dijagnoze: graničnog poremećaja ličnosti i histrioničkog poremećaja ličnosti.

Doktorka Kari, koju je Depov tim angažovao da izvede psihološku procenu njegove bivše supruge, rekla je da je do ovog zaključka došla po što je sa Herd provela dvanaestak sati u decembru 2021. godine, izvršivši testove za mentalno zdravlje i pregledavši njene zdravstvene kartone.

Granični poremećaj ličnosti je bolest nestabilnosti, izjavila je doktorka Kari, koju karakteriše „mnogo besa, surovost prema manje moćnim ljudima i traženje pažnje".

Njeno ponašanje „motiviše stalni strah od napuštanja", rekla je ona. „Te osobe će učiniti sve samo da to spreče."

Psihološkinja tvrdi da Amber Herd ima dva poremećaja ličnosti

„Suština čitavog slučaja je kredibilitet Amber Herd", rekla je ona.

„Ako Herd laže o nečemu što je lako proveriti, morate da se zapitate o čemu još laže?"

Dokazi na sudu uključivali su nekoliko audio zapisa Amber Herd kako preklinje Džonija Depa da je ne napusti.

Doktorka Kari je rekla i da se čini da je granični poremećaj ličnosti „prediktivan" kod žena koje izazivaju nasilje nad svojim partnerima.

Histrionični poremećaj ličnosti, izjavila je doktorka Kari, povezan je sa „dramom i plitkošću" i potrebom da se bude u centru pažnje.

Suočena sa unakrsnim ispitivanjem advokata Amber Herd, doktorka Kari bila je pritiskana pitanjima o pristrasnosti, koja su istakla da je bila gošća na večeri u Depovom domu pre nego što unajmljena.

Doktorka Kari je odgovorila da je to prosto bio sastavni deo razgovora za posao.

Svedočanstvo doktorke Kari u međuvremenu su kritikovali neki borci protiv porodičnog zlostavljanja koji su rekli da takve dijagnoze mogu da se upotrebe za podrivanje iskaza o napadu.

„Nisam uopšte iznenađena što sam videla da se ovo desilo, jer je bilo predvidivo i lenjo", izjavila je psihološkinja doktorka Džesika Tejlor u svom saopštenju.

„Hiljade žena baš kao što su Amber moraće sada da budu podvrgnute psihijatrijskim procenama koje najčešće za dijagnozu imaju poremećaj ličnosti kako bi se diskreditovala njihova svedočanstva."

Dep „izgubio svest" pred decom

Depovo uzimanje droge i alkohola bilo je do sada centralna tema suđenja.

Prema tvrdnjama samog Depa, on je bio trezan veći deo veze sa Herd nakon detoksikacije od opioida roksikodona 2014. godine.

Ali advokatski tim Amber Herd opisao je jednog sasvim drugačijeg Depa, sklonog maratonskim odavanjima alkoholu i drogama uprkos njenim upornim molbama da se skine sa njih.

U sredu je advokatkinja Amber Herd Ilejn Bredhoft posebno istakla ovu poslednju tvrdnju, pitajući dugogodišnju upraviteljku Depovog privatnog ostrva na Bahamima da li se seća da je glumac „izgubio svest padnuvši na lice u pesak".

„Sećam se da je bio onesvešćen na plaži", odgovorila je Tara Roberts.

Bredhoft je nastavila da insistira na ovome, pitajući da li se Roberts seća da je Depov sin video oca takvog.

Roberts je odgovorila da se seća.

Herd „popunjava prostor" sa Ilonom Maskom

Bivši agent Džonija Depa svedočio je u sredu, rekavši na sudu da su optužbe Amber Herd protiv glumca imale „traumatične posledice" po Depov imidž, koštajući ga unosne franšize Pirati sa Kariba.

Kristijan Karino, agent za talente u produktivnoj Agenciji za kreativne umetnike, rekao je porotnicima da je postalo jasno u razgovorima sa drugim direktorima da Dizni, distributer filma, ne može da nastavi saradnju sa Depom.

Nikad se nisu izričito pominjale tvrdnje o zlostavljanju, rekao je Karino, ali se to „znalo" u industriji.

Ovo svedočenje moglo bi da se pokaže ključnim za Depov slučaj jer on pokušava da dokaže da je autorski članak Amber Herd 2018. godine bespovratno uništio njegovu karijeru.

Možda manje važno za sam slučaj, ali jednako upečatljivo za medije bili su Karinovi komentari o kratkoj vezi Amber Herd sa Ilonom Maskom.

Govoreći o raskidu Amber Herd sa Maskom 2017. godine, Karino se prisetio kako je pitao zvezdu Akvamena zašto je toliko uznemirena zbog tog raskida kad „nije bila ni zaljubljena u njega".

„Rekla si mi hiljadu puta da samo popunjavaš prostor", napisao je on Amber Herd.

„Reci svetu, Džoni"

Tokom svedočanstva Džonija Depa, koje je okončano u ponedeljak, često su u sudnici emitovani audio zapisi snimani tokom njegove veze sa Herd.

„Bilo je to izrazito uznemirujuće", rekla je novinarka i autorka Kuper Lorens, stručnjakianja za kulturu javnih ličnosti.

„To su aspekti života koje su oboje želeli da drže podalje od javnosti."

Porotnici su čuli salve uvreda kako lete u oba smera.

Glumica je mogla da se čuje kako priznaje da je „udarila" Depa pre nego što je krenula da mu se podsmeva i zove ga „bebom".

Dep je, zauzvrat, snimljen kako glasno naziva Herd vulgarnim imenima i ponižava je zbog njene težine.

Na jednom snimku pred sam kraj braka, Herd je čikala njenog tadašnjeg muža da izađe u javnost sa tvrdnjom da je on taj koji je bio žrtva zlostavljanja.

„Reci svetu, Džoni", rekla je ona.

„Reci im, Ja, Džoni Dep - muškarac - takođe sam žrtva porodičnog nasilja."

Dep je ispričao da je odgovorio sa: „Da, i jesam."


Pogledajte i video zašto je prvih 24 sata posle nasilja u prodici najvažnije


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: