Zmijsko ostrvo - vitalni i mitski status u ratu Ukrajine i Rusije: Bitka za kontrolu u Crnom moru

Ruska strana tvrdi da je Ukrajina pretrpjela katastrofalne gubitke u neuspjelom pokušaju da povrati ostrvo, među kojima su pripadnici specijalnih snaga, avioni, helikopteri, dronovi

16700 pregleda 0 komentar(a)
Ovaj helikopter je pogođen nad Zmijskim ostrvom - obje strane tvrde da je akcija bila uspješna, Foto: UKRAINIAN GROUND FORCES
Ovaj helikopter je pogođen nad Zmijskim ostrvom - obje strane tvrde da je akcija bila uspješna, Foto: UKRAINIAN GROUND FORCES

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zmijsko ostrvo dobilo je vitalni i gotovo mitski status u ratu.

Rusija je zauzela ovaj mali, stenoviti izdanak u Crnom moru i postao je bojno polje od strateške važnosti.

Ruska strana tvrdi da je Ukrajina pretrpela katastrofalne gubitke u neuspelom pokušaju da povrati ostrvo, među kojima su pripadnici specijalnih snaga, avioni, helikopteri, dronovi.

Ukrajina pak tvrdi da je akcije ograničila na napade na objekte na ostrvu i brodove.

Bitka nije gotova i Rusija je u više navrata pokušavala da pojača garnizon, kažu obaveštajne službe britanskog ministarstva odbrane.

Zmijsko ostrvo je manje od kvadratnog kilometra i više na njemu nema zmija po kojima je dobilo ime.

Ali nesumnjivo je značajno za kontrolu zapadnog dela Crnog mora.

„Ako ruske snage budu uspešne u odbrani Zmijskog ostrva i uspostave sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa, oni će kontrolisati more, kopno i vazduh u severozapadnom delu Crnog mora i južnog dela Ukrajine", navodi Oleg Ždanov, ukrajinski vojni stručnjak, za BBC.

Zbog strateškog značaja ostrva, vodeća ruska krstarica Moskva je uplovila u te vode nekoliko sati od početka rata.

Tada je kapetan Moskve pozvao na predaju ukrajinske vojnike na Zmijskom ostrvu i sačuvaju živote ili će se u suprotnom suočiti sa baražnom paljbom.

Navodno su Ukrajinci poručili Rusima da se neće predati, uz psovku, što je potom naširoko deljeno među Ukrajincima kao čin herojstva.

Čak je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posthumno odlikovao, kako je rekao, poginule vojnike na ostrvu.

Krajem februara, štampane su i posebne poštanske marke u čast, kako se navodilo, „ukrajinskim junacima sa Zmijskog ostrva".

Ukraine Postal Service

Međutim, ruska mornarica je odmah saopšptila da su se svi ukrajinski vojnici na ostrvu predali i potom su Rusi zauzeli ostrvo.

Nekoliko nedelja kasnije, krstarica Moskva je potonula u Crno more.

Do sada nije utvrđeno da li je pogođena ukrajinskim projektilima, kako tvrde Ukrajinci, ili je došlo do eksplozije municije na krstarici i da je potom potinula dok su je odvlačili u luku, kako tvrde Rusi.

Gubitkom Moskve, ruski brodovi za snabdevanje ostrva ostali su bez najvažnije zaštite, tvrde Britanci, iako bi, ako ruska vojska bude konsolidovala položaj, mogla da dominira velikim delom Crnog mora.

Pretnja Ukrajini, njenim susedima i NATO-u

Pojačano rusko prisustvo moglo bi da bude pogubno za Ukrajinu, kako strateški tako i privredno.

Ukrajina je već morala da zatvori luku u Odesi, obustavivši izvoz žita, ali vojni stručnjak Oleg Ždanov strahuje da bi ostrvo moglo da se koristi i kao druga linija fronta.

„Ako Rusi uspeju da instaliraju sisteme protivvazdušne odbrane velikog dometa, onda će moći da brane eskadrilu, koja može da stigne do obale Ukrajine.

To bi takođe dalo ruskim trupama šansu da uđu u Pridnjestrovlje, teritoriju Moldavije pod ruskom kontrolom koja se nalazi uz Ukrajinu, nedaleko od Odese.

Zmijsko ostrvo je samo 45 kilometara udaljeno od obale Rumunije, članice NATO saveza.

Britanski pomorski analitičar Džonatan Bentam veruje da bi ruski vazdušni raketni sistem S-400 bio „velika prekretnica" za dalji tok rata.

Ako bi Rusija mogla da rasporedi raketni sistem na Zmijskom ostrvu, ne samo da bi Odesa bila ugrožena, već i južno krilo NATO-a, upozorava rumunski istoričar Dorin Dobrincu.

„Ovo je veoma važno za rumunsku vladu i narod, ali i za čitav NATO savez.

„Rusija bi imala mogućnost da uništi gradove i vojne kapacitete na istoku naše teritorije", tvrdi istoričar.

NATO je ojačao granice Rumunije od početka rata, šaljući belgijske i francuske snage.

Ali postoje i veliki privredni rizici za Rumuniju.

Zmijsko ostrvo se nalazi blizu ušća reke Dunav, koja ocrtava granicu Rumunije sa Ukrajinom.

Nedaleko na jugu je rumunska crnomorska luka Konstanca u koju uplovljavaju teretni brodovi koji više ne mogu da plove do Odese.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksandar Mihajlov rekao je da bi trupe na Zmijskom ostrvu mogle da budu u poziciji da kontrolišu saobraćaj u severozapadnom delu Crnog mora i delti Dunava - kapiji jugoistočne Evrope.

„Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, to bi omogućilo blokadu brodova koji uplovljavaju rekom, kao i da iz nje isplove", rekao je on ruskim medijima.

Rumunski Euro-Atlantic Resilience Centre veruje da bi Rusija mogla da odluči da pripoji ostrvo i kontroliše što je moguće više crnomorskih brodskih ruta prema Bosforu u Turskoj.

Istorijski, Zmijsko ostrvo je bilo rumunska teritorija sve dok 1948. godine nije ustupljeno 1948. Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu.

Kako je Rumunija do 1989. bila pod sovjetskim uticajem, Bukurešt je prihvatio aranžman.

Padom komunizma i raspadom SSSR, Ukrajina je preuzela kontrolu nad ostrvom, da bi 2009. godine Međunarodni sud pravde odredio njegove teritorijalne granice, dajući Rumuniji skoro 80 odsto crnomorskog pojasa u blizini ostrva, a Ukrajini ostatak.

Zmijsko ostrvo nije samo od strateške vojne važnosti.

Ovaj deo Crnog mora bogat je ugljovodonikom, tako da presuda suda iz Haga znači da obe zemlje poseduju rezerve nafte i gasa.

Na prvi pogled, Zmijsko ostrvo je mala, neugledna stena bez naročite vrednosti, ali njegova sudbina je važna za dalji tok rata.


Pogledajte video: Putinove poruke na Dan pobede


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: