Španska vlada odobrila nacrt zakona: Dozvoliće se djevojčicama od 16 i 17 godina da se odluče za abortus?

Ukoliko zakon bude usvojen, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će radnicama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo

11227 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Španska vlada je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da devojčice od 16 i 17 godina imaju saglasnost roditelja pre prekida trudnoće.

Novi zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je usvojen 2015, kada je na vlasti bila konzervativna Narodna partija.

Ukoliko zakon bude usvojen, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će radnicama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo.

Izabel Rodrigez, portparolka španske vlade rekla je da zakon predstavlja „novi korak napred za demokratiju".

U Španiji je dobrovoljni pobačaj dozvoljen je do 14. nedelje trudnoće.

Međutim, lekari u tradicionalno katoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savesti, prenosi list El Pais.

Irene Montero, ministarka za ravnopravnost, rekla je da vladine institucije moraju „odbaciti tabue, stigme i krivicu u vezi sa ženskim telima".

Cilj Zakona o seksualnom i reproduktivnom zdravlju je i da zaposlenima omogući tri dana bolovanja za bolne periode, navodi se u nacrtu.

Taj period moći će da se produži na pet dana za posebno intenzivan bol koji onemogućava rad.

Španska vlada navodi da će državni sistem socijalnog osiguranja, a ne poslodavci, platiti ovo bolovanje.

Abortusi za šesnaestogodišnjakine i sedamnaestogodišnjakinje i odsustvo zbog jakih menstrualnih bolova su komponente novog zakona.

Španska saopštila je i da će uvesti stroža ograničenja na surogat majčinstvo, koje je već zabranjeno u zemlji.

U ta ograničenja spada i zabrana oglašavanja agencija za surogat materinstvo.

U nacrtu novog zakona navodi se da je surogat majčinstvo oblik nasilja nad ženama i na isti način kategoriše svaku vrstu prisilne trudnoće, abortusa, sterilizacije ili kontracepcije.

Jedan od ciljeva predloga novog akta je da podstakne razvoj hormonske kontracepcije za muškarce, naglašavajući da kontracepcija nije odgovornost samo žena.

Španska levičarska koaliciona vlada došla je na vlast pre skoro četiri godine, a poboljšanje prava žena bilo je navedeno kao jedan od glavnih ciljeva.


Pogledajte video: Žene u Hrvatskoj traže bolju zdravstvenu zaštitu posle slučaja trudnice Mirele


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: