Kanski filmski festival: Protest protiv nasilja na ženama

One su bacile dimne bombe i držale šake u vazduhu dok su nosile transparent na kojem su ispisana imena 129 žena za koje tvrde da su ubijene u Francuskoj otkako je održan festival prošle godine

6217 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Grupa feministkinja protestovala je na crvenom tepihu tokom Kanskog filmskog festivala protiv nasilja nad ženama.

One su bacile dimne bombe i držale šake u vazduhu dok su nosile transparent na kojem su ispisana imena 129 žena za koje tvrde da su ubijene u Francuskoj otkako je održan festival prošle godine.

Protest je održan uoči premijere iranskog filma Sveti pauk.

Dva dana ranije je, takođe, održan protest protiv seksualnog nasilja na crvenom tepihu.

Na premijeri filma Tri hiljade godina čežnje u petak, žena se skinula kako bi pokazala poruku ispisanu na telu koja glasi;

„Prestanite da nas silujete".

Pored natpisa bile su boje ukrajinske zastave, a imala je crvenu farbu na donjem vešu.

Getty Images

Film Sveti pauk je holivudski sajt Dedlajn opisao kao feministički triler o ženi koja pronalazi muškarca koji ubija prostitutke.

Zasnovan je na istinitoj priči Saida Hanaeija, koji je rekao da je ubio 16 žena 2000. i 2001. godine „u ime Boga i kako bi zaštitio veru, jer su žene bile prostitutke i kvarile su druge ljude".

Protesti su završili na naslovnim stranama tokom festivala, koji posećuju neke od vodećih svetskih filmskih stvaralaca i glumaca.

Na ovogodišnjem događaju, među ostalima, prikazani su nastavak Tom Kruzovog Top Gana i biografski film Baza Lurmana o Elvisu Prisliju.


Šta je femicid:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: