Suđenje Džoni Dep i Amber Herd: Završne riječi advokata, porota zasijeda

U završnoj riječi, Depova advokatica zatražila je od porotnika da „gospođu Herd proglase odgovornom za njene 'laži'". U odgovoru, pravni tim Amber Herd naveo je da je Dep taj koji je nasilnik i zlostavljač i da njemu ne treba da se vjeruje

8653 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Amber Herd mora da odgovara za laži, rekla je advokatica Džonija Depa, dok je pravni tim Depove bivše supruge u završnoj reči naglasio da je tokom šestonedenjnog suđenja pokazano da je poznati glumac nasilnik kome se ne može verovati.

Posle poraza u prvoj rundi - na suđenju za klevetu u Velikoj Britaniji - Dep (58) je tužio Herd (35) pred sudom u Virdžiniji i traži 50 miliona dolara odštete zbog ranijeg autorskog teksta u kojem je iznela tvrdnju da je žrtva porodičnog nasilja.

On je negirao bilo kakvo zlostavljanje.

Herd je, međutim, uzvratila tužbom i traži kontraodštetu od 100 miliona dolara.

U završnoj reči, Kamila Vasez, Depova advokatica zatražila je od porotnika da „gospođu Herd proglase odgovornom za njene 'laži'".

U odgovoru, pravni tim Amber Herd naveo je da je Dep taj koji je nasilnik i zlostavljač i da njemu ne treba da se veruje.

Bendžamin Rotenbron, njen advokat, podsetio je porotnike na sadržaj poruke između Džonija Depa i njegovih prijatelja, u kojima im je glumac napisao da je želeo da povredi bivšu suprugu.

„To je ogledalo srca i uma omiljenog američkog gusara", rekao je on, aludirajući na Depovu ulogu u filmu Pirati sa Kariba.

„Ovo je pravo lice Džoni Depa", kaže Rotenbron.

Posle završnih reči, porota je počela da veća.

Depova zastupnica je optužbe koje je tokom suđenja iznela Herd nazvala „divljim, preteranim i neuverljivim".

„U ovoj sudnici je samo jedna osoba zlostavljač, ali to nije Džoni Dep", dodala je Vaskez.

Podsetila je na snimak u kojem Herd priznaje da je udarila Depa, tadašnjeg muža.

Vaskez je rekla i da je Dep taj koji je bio pod stalnim verbalnim, fizičkim i emotivnim napadima.

Tokom više od mesec dana sudskog procesa i mnogih svedočenja, porotnicima su predstavljene potpuno različite verzije incidenata tokom dve godine braka Dep i Herd.

Herd je zajedno sa njenim pravnim timom ukazivala da je Dep sklon alkoholu, drogama i nasilničkom ponašanju.

Govoreći u četvrtak, uoči iznošenja završnih reči avokata, Herd se rasplakala dok je govorila o „uznemiravanju, ponižavnju i svakodnevnoj kampanji koja se vodi protiv nje kako na društvenim mrežama tako i u sudnici".

Džoni Dep je uzvratio kontranapadom, ukazujući da je ona ta koja ima „potrebu" za sukobima i nasiljem i da mu je povredila prst kada ga je gađala flašom votke.

Sve je počelo komentarom Amber Herd u Vašingtonu postu 2018. godine u kome tvrdi da je žrtva nasilja u porodici.

Depova zastupnica je u petak istakla da je u pitanju komentar pun laži koji je narušio reputaciju njenog klijenta, iako se on direktno ne proziva u samom tekstu.

Rotenborn, advokat Amber Herd, pozvao je porotnike da imaju na umu reči njegove klijentkinje prilikom donošenja odluke.

„Ovde nije reč o tome ko je bolji supružnik niti je reč o tome da li vi smatrate da je Herd potencijalno zlostavljala Džoni Depa.

„Ukoliko smatrate da su se međusobno povređivali, onda Amber pobeđuje. I da je samo jednom bila žrtva nasilja, ona pobeđuje", ukazao je.

Ispred suda u Virdžiniji okupile su se stotine obožavatelja Džonija Depa, što je bila gotovo svakodnevna slika tokom dvomesečnog suđenja.

Slučaj je izazvao veliko interesovanje javnosti, jer su se Džoni Dep i Amber Herd međusobno optuživali za emocionalno, fizičko i verbalno zlostavljanje.

Getty Images

Posle završnih reči, sedmočlana porota počela je zasedanje, prenela je agencija AFP.

Nije rečeno kada bi porota mogla da saopšti presudu.


Dep i Herd su počeli da se zabavljaju početkom 2012. godine pošto su se upoznali na snimanju filma Dnevnik opijanja nekoliko godina ranije.

Oni su 2015. godine već bili venčani.

Ali svega 15 meseci pošto su ozvaničili vezu, ona je bila okončana.

Herd je podnela zahtev za razvod braka i zabranu prilaska, pojavivši se na losanđeleskom sudu sa modricom na obrazu.

Ona je rekla da ju je njen tadašnji muž, koji je 23 godine stariji od nje, „nasilno" napao i bacio joj mobilni telefon u lice sa „izuzetnom snagom".

Bilo je i drugih navodnih slučajeva uznemiravanja - „preteranog emocionalnog, verbalnog i fizičkog zlostavljanja", napisala je ona u sudskim spisima, „besnih, neprijateljskih, ponižavajućih i pretećih napada".

Dep je negirao zlostavljanje.

Sudija je odobrio Herd privremenu zabranu prilaska, ali svega nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne građanska parnica povodom te zabrane, ona i zvezda Pirata sa Kariba izdali su zajedničko saopštenje rekavši da su razrešili sve nesuglasice.

„Naša veza je bila izuzetno strastvena i na momente nasilna, ali ju je uvek pokretala ljubav", naveli su.

„Nijedna strana nije izrekla optužbe iz finansijske koristi.

„Nikad nije postojala bilo kakva namera da se nanese fizički ili emocionalni bol."

Dep je dao Herd sedam miliona dolara u sklopu njihovog sporazuma o razvodu, a ona je obećala da će novac pokloniti Američkoj uniji za građanske slobode.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: