Nastavak kultnog filma Top Gan zaradio 100 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja

„Ovi podaci su neverovatni, fantastični", rekao je Kris Aronson, predsednik distribucije za Sjedinjene Države kompanije Paramaunt

8261 pregleda 2 komentar(a)
Tom Kruz je ponovo u ulozi Maverika u novom nastavku filma Top Gan, Foto: Scott Garfield/Paramount Pictures
Tom Kruz je ponovo u ulozi Maverika u novom nastavku filma Top Gan, Foto: Scott Garfield/Paramount Pictures

Nastavak kultnog filma Top Gan doneo je glumcu Tomu Kruzu svojevrstan rekord - u prvom vikendu prikazivanja u Americi dugoočekivani blokbaster zaradio je više od 100 miliona dolara.

U filmu Top Gan: Maverik Kruz je ponovo u ulozi Pita Maverika Mičela, američkog vojnog pilota.

U prva tri dana bioskopskog prikazivanja u Severnoj Americi, nastavak je zaradio oko 124 miliona dolara (115 miliona evra) od prodaje karata, saopštili su iz produkcijske kuće Paramaunt u nedelju, 29. maja.

Kada se uračunaju bioskopi širom sveta, procenjuje se da zarada raste na oko 248 miliona dolara (230 miliona evra).

„Ovi podaci su neverovatni, fantastični", rekao je Kris Aronson, predsednik distribucije za Sjedinjene Države kompanije Paramaunt.

„Srećan sam zbog svih - zbog kompanije, zbog Toma, zbog produkcije."

Film Rat svetova iz 2005. godine je poslednji veliki uspeh Kruza - tada je film zaradio 64 miliona dolara (oko 60 miliona evra) u prvom vikendu prikazivanja.

Nastavak filma o borbenim pilotima rangiran je na četvrtom mestu po uspešnosti u eri pandemije korona virusa.

Najveću zaradu u ovom periodu su imali nastavak filma o superheroju Spajdermenu Put bez povratka, zatim Doktor Strejndž u multiverzu ludila i najnoviji film o junaku Betmenu.

Paramount Pictures

Tom Kruz je na premijeru u Velikoj Britaniji došao zajedno sa vojvodom i vojvotkinjom od Kembridža - princom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt Midlton.

Prvi deo filma Top Gan takođe se popeo na vrh liste najgledanijih u velikoj Britaniji prethodnih nedelja - pošto su se fanovi, stari i mladi, pripremali za dugoočekivani nastavak.

Beka Monahan, komercijalna direktorka kompanije Ofišl čarts kompani, rekla je da je „fantastično videti Toma Kruza ponovo na nebu posle 36 godina".

„Veliki je uspeh što je originalni Top Gan na prvom mestu na zvaničnoj filmskoj listi i da su mnoge od tih prodaja bile digitalno preuzimanje", primetila je ona.

Kritičari su pohvalili povratak Top Gana ranije ovog meseca, nazvavši ga „nastavkom koji ruši granice".

Britanski dnevni list Independent napisao je za ovaj film da je „uzbudljiv kao što blokbasteri i treba da budu", hvaleći ga kao „pravi nastavak".

Drugi dnevni list u Britaniji, Telegraf ga je nazvao „uzbudljivim" i „bez dileme najboljim studijskim akcionim filmom poslednjih godina".


Pogledajte video: Od snimanja pozajmljenim telefonima do Netfliksovih hitova


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: