Princ Hari i Megan - kratak povratak kraljevskim dužnostima, uz dozu opreza

Navigacija prvog zajedničkog javnog pojavljivanja Hari i Megan tokom kratkog povratka kraljevskim dužnostima bila je uspješna

6329 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Teško ćete proći nezapaženo kada se svetski poznati, članovi kraljevske porodice i dve godine niste zajedno bili u Britaniji, posle kontroverznog odlaska.

Ali kada su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa izašli iza automobila kod zapadnih vrata Katedrale Svetog Pavla u Londonu, u punom sjaju su se vratili u centar pažnje.

Izgledali su pomalo nervozno, što nije bilo iznenađujuće. Čvrsto su se držali za ruke. Megan je ispravila kragnu Dior kaputa.

Ćaskali su jedno sa drugim, ali mogli ste da osetite da su na oprezu.

Veliki broj ljudi okupio se ispred katedrale u petak povodom službe u čast Platinastog jubileja kraljice Elizabete. Većina njih veliki su ljubitelji kraljevske porodice.

Hoće li sa odobravanjem dočekati povratak princa Harija i Megan?

Dok su se peli uz stepenice, iz mase su se čuli ushićeni povici i aplauz. Bila je to topla i spontana reakcija na par koji se prvi put zajedno pojavio na kraljevskom događaju od 2020. godine.

Potom se raspoloženje promenilo. Nesloga unutar kraljevske porodice odigrala se pred kamerama tako da su svi mogli da je analiziraju - princ Vilijam i princ Hari jedva da se razmenili poglede iako su sedeli blizu jedan drugog.

Reuters

Koreografija kraljevskih događaja je uvek pažljiva i precizna.

Princ Hari i Megan sedeli su na suprotnoj strani od vojvode i vojvotkinje od Kembridža, čime su izbegnuti neprijatni momenti.

Sedeli su pored princeze Eugenije i njenog supruga Džeka Bruksbenka, sa kojima su bliski. Eugenija, Džek i njihov sin posetili su Hari i Megan u Kaliforniji u februaru.

Sa njihove druge strane sedela je Ledi Sara Čato - ćerka princeze Margaret i kraljičina voljena nećaka. Njeno prisustvo je umirujuće. To je bio bezbedan raspored sedenja.

Reuters

Kada je par napustio katedralu, čulo se mnogo radosnih usklika, uz jedno usamljeno „Ua!". Nije bilo neprijateljske atmosfere.

Pored pompe, ceremonije i zabava ovog vikenda, Platinasti jubilej je i porodičan događaj, sa svim manama i tenzijama.

Kraljica je morala da gleda od kuće ali je ranije bila jasna u stavu da, kakvi god da su bili problemi, njen unuk princ Hari i njegova supruga Megan, uvek su dobrodošli na proslavu jubileja.

Navigacija prvog zajedničkog javnog pojavljivanja Hari i Megan tokom kratkog povratka kraljevskim dužnostima bila je uspešna.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: