Slučaj Kamila Valijeva i povećanje starosne dobi za seniorsku konkurenciju

Iako je tek prije godinu dana ušla u seniorsku konkurenciju, 15-godišnja Valijeva je na Olimpijske igre došla kao najveća zvijezda u veoma kvalitetnoj selekciji pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije (ROK)

9796 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Međunarodna klizačka unija (ISU) će podići minimalnu starosnu dob za seniorske discipline sa 15 na 17 godina kako bi zaštitila „fizičko i mentalno zdravlje" klizača i klizačica.

Odluka je usledila posle kontroverzi oko ruske klizačice Kamile Valijeve na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu.

Minimalna starost biće 16 godina za sezonu 2023/24. i 17 godina od 2024/25.

Predsednik ISU Jan Dijkema nazvao je ovo „istorijskom odlukom" nakon što je 100 zemalja podržalo promenu, a 16 se protivilo.

„Život sportiste je kratak i intenzivan, njihovo iskustvo u ovoj kratkoj fazi postavlja platformu za ostatak njihovog života - fizički, duhovno i emocionalno", rekao je kanadski klizač i član Komisije za sportiste ISU Erik Radford.

„Dok slušam zabrinutost pojedinih nacija o poteškoćama sa kojima bi mogle da se suoče usvajanjem ovog predloga zapitam se - da li je medalja zaista vredna života mladog sportiste?".

Slučaj Valijeva

Iako je tek pre godinu dana ušla u seniorsku konkurenciju, 15-godišnja Valijeva je na Olimpijske igre došla kao najveća zvezda u veoma kvalitetnoj selekciji pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije (ROK).

Došla je u Kinu kao šampionka, kao neko ko je za kratko vreme od debija u seniorskoj konkurenciji u oktobru postavila nekoliko svetskih rekorda.

Oduševljenje javnosti je raslo tokom uvodnih dana ekipnog takmičenja kada je postala prva klizačica koja je izvela četvorostruki skok na nekim olimpijskim igrama.

Ali veoma brzo posle tog skoka koji je doprineo da ruski tim osvoji zlato, kola su krenula nizbrdo.

Ceremonija dodele medalja je odložena, što se veoma retko dešava na Igrama, a kasnije je saopšteno da je Valijeva bila pozitivna na doping testu u decembru 2021. godine.

Ruskinja je bila pozitivna na lek trimetazidin koji se koristi protiv angine pektoris, ali je na listi zabranjenih supstanci u sportu jer poboljšava fizičke sposobnosti.

Ipak, dozvoljeno joj da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji budući da je sudskom presudom ukinuta njena privremena zabrana posle niza žalbi.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukazao je na „izuzetne okolnosti" u vezi sa njenim godinama, vremenom kada je rezultat testa objavljen tokom Igara i skoro šest nedelja posle uzimanja uzorka.

U njemu se navodi da će Valijevoj biti naneta „nepopravljiva šteta" ako joj ne bude dozvoljeno da se takmiči.

Ali na dan takmičenja, Valijeva je bila u grču, napravila je seriju grešaka da bi led napustila u suzama.

Zauzela je četvrto mesto i nije se domogla medalje.

Slučaj dopinga tek treba da se reši.

Ruska antidoping agencija (Rusada) ima rok od šest meseci od datuma obaveštenja o prekršaju Valijeve da donese odluku o sankcijama, što bi moglo da znači da se odluka odlaže do avgusta.

Medalje tek treba da budu dodeljene za timske discipline, a SAD i Japan su na drugom i trećem mestu, dok je Kanada bila četvrta.

Na prethodnim olimpijskim igrama medalje su osvajale i Ruskinje Julija Lipnickaja i Alina Zagitova.

Da je u to vreme važilo novo pravilo da mogu da se takmiče samo starije od 17 godina, njih dve ne bi mogle da izađu na led u seniorskoj konkurenciji.

Lipnickaja i Zagitova su bile 15-godišnjakinje kada su osvojile zlato u Sočiju 2014. i Pjongčangu 2018.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: