Abortus u El Salvadoru: Karen je zatvorena zato što je pobacila

Bila joj je potrebna intenzivna njega nakon što su joj se javile komplikacije u trudnoći

2563 pregleda 3 komentar(a)
Karen je 2015. godine osuđena na 30 godina zatvora u El Salvadoru zato što je pobacila, Foto: Courtesy of Jennifer Lacayo
Karen je 2015. godine osuđena na 30 godina zatvora u El Salvadoru zato što je pobacila, Foto: Courtesy of Jennifer Lacayo

Kad se Karen probudila u bolnici u El Salvadoru, primetila je da je vezana lisicama za krevet, a pored nje sede policajci.

„Bilo je prisutno mnogo ljudi i svi su govorili da sam oduzela mojoj bebi život i da ću 'platiti za to što sam učinila'", kaže Karen za BBC.

Bila joj je potrebna intenzivna nega nakon što su joj se javile komplikacije u trudnoći.

Ali Karen, koja je u to vreme imala 22 godine, optužena je da je abortirala.

„Pokušala sam da im objasnim šta se desilo. Ali nisu me slušali", priseća se ona.

„Sudili su mi i već sam bila osuđena", dodaje ona.

Strogi zakoni

U El Salvadoru u Centralnoj Americi važe jedni od najstrožih zakona protiv abortusa na svetu, koji zabranjuju sve vrste prekida trudnoće, čak i ako trudnoća ugrožava majčin život ili je rezultat silovanja ili incesta.

Optužena za teško ubistvo, Karen je osuđena na 30 godina zatvora.

Postala je poznata kao jedna od „Las 17", kako nazivaju grupu žena koje su zatvorene nakon što su izgubile bebe u vanrednim zdravstvenim situacijama kao što su pobačaji ili mrtvorođena deca.

Karen je provela šest godina iza rešetaka pre nego što je u decembru 2021. godine puštena na slobodu zajedno sa još tri žene, posle kampanje koju su podržale i svetski poznate ličnosti poput glumica Amerike Ferere i Mile Jovović.

U vreme njenog zatvaranja, Karen je već bila majka dvogodišnjeg dečaka.

Karen ga nije videla do njegove devete godine.

Getty Images

„Kad su rekli da ću provesti 30 godina u zatvoru, osetila sam kako se čitav moj svet ruši.

„Pomislila sam na sina i zapitala se da li ću preživeti sve ovo."

Centar za ravnopravnost žena, američka grupa koja vodi kampanje za slobodu izbora širom Latinske Amerike, kaže da je u zemlji u poslednje dve decenije krivično gonjeno ili zatvoreno najmanje 180 žena pod sličnim okolnostima.

„Želela sam da držim mrtvog sina u rukama"

Jedna od njih je Sintija, zatvorena 2009. godine pod optužbom za teško ubistvo, nakon što joj je beba umrla kod kuće posle neočekivano ranog porođaja.

Oslobođena je 2019. godine.

Sintija je za BBC rekla da je umesto hitne pomoći, koju je pozvala, u kuću stigla policija.

Ona je izgubila svest, a kad se probudila u bolnici, baš kao i Karen, videla je da su joj ruke vezane lisicama.

Iz bolnice je prebačena pravo u ćeliju u policijskoj stanici, a zatim je odvedena na suđenje, bez prilike da razgovara sa rodbinom ili čak da vidi telo novorođenčeta.

U to vreme imala je 20 godina.

„Želela sam da držim sina u rukama, ali mi to nije dozvoljeno.

„Nisu mi dali dozvolu ni da idem na njegovu sahranu", priseća se Sintija.

Ona kaže da je bila anatemisana u zatvoru i da su je fizički napadale druge zatvorenice zbog prirode njenog „zločina".

Courtesy of Cinthya

Karen kaže da je isto doživela i u sudnici, ali da je imala više sreće u zatvoru, jer je našla društvo drugih žena koja su takođe zatvorene zbog optužbi da su abortirale.

„Bilo nas je više od deset i neke od tih žena su pretrpele zlostavljanje drugih zatvorenica", priseća se ona.

„Ali onda smo osnovale grupu da bismo podržavale jedna drugu."

Neproporcionalan uticaj

Nemoguće je potvrditi da li su svi ti slučajevi zatvaranja bili usled neželjenog prekida trudnoće, ali aktivisti tvrde da aktuelni zakoni rezultiraju krivičnim gonjenjem žena koje nisu nameravale da abortiraju.

Organizacije za zaštitu ženskih prava u El Salvadoru dodaju da ovo pitanje neproporcionalno pogađa žene koje nemaju sredstava za privatnu zdravstvenu zaštitu.

Žene poput Karen i Sintije.

„U El Salvadoru od zakona koji ih stigmatizuje najviše pate siromašne žene i isto tako navodi mnoge od njih da pribegnu ilegalnim abortusima", objašnjava poznata salvadorska aktivistkinja za slobodu izbora Morena Herera.

„Moramo da oslobodimo te zatvorene žene, ali moramo i da okončamo njihov progon."

Siromašnijim ženama izostaje i pravna podrška, prema tvrdnjama aktivista i pogođenih žena.

Getty Images

Sintija tvrdi da joj u vreme njenog suđenja nije bilo dozvoljeno da govori na sudu.

Ona kaže i da je nije posetio niti informisao o slučaju advokat kog joj je dodelila država, dok je čekala u zatvoru na prvo pojavljivanje na sudu.

Nije znala čak ni kako tačno glasni optužnica protiv nje.

„Tek sam na sudu otkrila da sam optužena za teško ubistvo", priseća se ona.

BBC je od salvadorskih vlasti tražio da prokomentarišu ove tvrdnje, ali nije dobio nikakav odgovor.

Prema bazi podataka koju je sakupila američka nevladina organizacija Centar za reproduktivna prava, El Salvador je jedna od sedam latinoameričkih država koje direktno zabranjuju abortuse.

Honduras, Jamajka, Nikaragva, Haiti, Dominikanska Republika i Surinam su druge (u svetu broj zemalja sa direktnom zabranom abortusa je 24).

Slabiji „Zeleni talas"

Poslednjih godina, nekoliko latinoameričkih zemalja, poput Meksika, Argentine i Kolumbije, usvojilo je liberalnije zakone o abortusu, posle snažnog pritiska širokog dijapazona pokreta aktivista nazvanog Zeleni talas.

„Poslednjih godina došlo je do veće mobilizacije, ali pokret Zeleni talas nije stigao u El Salvador sa istom onom snagom kao u drugim latinoameričkim državama", ističe Herera.

Getty Images

El Salvador je razmatrao legalizaciju medicinski neophodnih abortusa u sklopu paketa ustavnih reformi, ali su ti planovi odbačeni prošlog septembra odlukom predsednika Najiba Bukelea.

Predsednik Bukele je, međutim, prethodno branio takve izmene zakona o abortusu tokom kampanje za predsedničke izbore 2018. godine, rekavši da je apsolutno protiv kriminalizacije žena koje su pobacile.

Iako su ankete pokazale da bi većina Salvadoraca podržala legalizaciju abortusa u slučajevima neodrživih trudnoća ili kad je ugroženo majčino zdravlje, postoji snažan otpor predvođen konzervativnim političarima i verskim liderima.

„To je ciklus kome nema kraja"

Kao posledica Bukeleovog zaokreta, žene koje su imale pobačaj i dalje mogu da završe u zatvoru u El Salvadoru.

Samo prošlog meseca, žena koja je imala pobačaj, identifikovana samo kao „Esme" osuđena je na 30 godina zatvora.

„Žene poput mene i dalje se trpaju u zatvore. To je ciklus kome nema kraja", kaže Sintija.

Posle puštanja na slobodu, Sintija je imala problema da pronađe posao zbog krivičnog dosijea, ali uz pomoć granta jedne nevladine organizacije ona uspeva da sastavi kraj s krajem prodajom odeće.

Courtesy of Cinthya

Godine 2020, rodila je devojčicu Marselu Elizabet.

„Uspaničila sam se kad sam zatrudnela, plašeći se da bih mogla ponovo da prođem kroz sve to ako dođe do komplikacija", kaže Sintija.

„Ali rođena je zdrava i bez ikakvih problema. Ona je moja najveća radost u životu."

Karen kaže da i dalje oseća osudu društva, ali je sve napore usmerila na završavanje sekundarnog obrazovanja koje je započela u zatvoru, i na ponovno zbližavanje sa sinom.

Plašila se da će je on odbaciti posle toliko dugog perioda razdvojenosti, ali je zatekla veoma brižnog dečaka koji ju je čekao kad je konačno stigla kući.

Sada je Karen usredsređena na to da mu pruži sve što mu je potrebno.

Međutim, njene misli nikad nisu daleko od žena koje su još u zatvoru ili drugih koje bi mogle tamo da završe zato što su imale slična iskustva.

Za Karen, jedan od načina da pomogne tim ženama je da ispriča vlastitu životnu priču.

„Postoje stvari koje me još bole i koje nikad neću zaboraviti.

„Ali razgovor o njima bi mogao da pomogne da se spreče drugi slučajevi, a isto tako pomaže mojim drugaricama koje se i dalje nalaze iza rešetaka", kaže ona.


Pogledajte video: Žene u Hrvatskoj traže bolju zdravstvenu zaštitu posle slučaja trudnice Mirele


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: