Vlasti Saudijske Arabije zaplijenile igračke i dječiju odjeću duginih boja: "Nisu u skladu sa islamom i javnim moralom"

Ministarstvo trgovine je na Tviteru saopštilo da timovi na terenu zaplenjuju „proizvode sa simbolima i znakovima koji pozivaju na devijantno ponašanje i protivrječenje zdravom razumu"

3941 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo trgovine Saudijske Arabije konfiskuje predmete koji „simbolizuju i pozivaju na devijantno ponašanje", Foto: SAUDI MINISTRY OF COMMERCE
Ministarstvo trgovine Saudijske Arabije konfiskuje predmete koji „simbolizuju i pozivaju na devijantno ponašanje", Foto: SAUDI MINISTRY OF COMMERCE

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplenile su igračke i dečiju odeću duginih boja, uz obrazloženje da podstiču homoseksualnost, javlja državna televizija Al-Ekhbarija.

Ministarstvo trgovine konfiskovalo je niz artikala iz prodavnica u Rijadu, saudijskoj prestonici, a među njima su šnale za kosu, majice, šeširi i pernice, prenosi televizija.

Prema rečima jednog od zvaničnika ministarstva, predmeti „nisu u skladu sa islamom i javnim moralom, jer promovišu homoseksualne boje mlađim generacijama".

Jedan zvaničnik je rekao da su ti predmeti „protivurečni islamskoj veri i javnom moralu i promovišu homoseksualne boje usmerene na mlađu generaciju".

Ministarstvo trgovine je na Tviteru saopštilo da timovi na terenu zaplenjuju „proizvode sa simbolima i znakovima koji pozivaju na devijantno ponašanje i protivrečenje zdravom razumu".

Prodavnice za koje se utvrdi da ih prodaju suočiće se sa zakonskim kaznama, dodaje se.


U decembru, vlasti susedne države Katar su saopštile da su zaplenile kocke i druge igračke duginih boja iz prodavnica jer su na njima bili ispisani„slogani koji se kose sa islamskim vrednostima".

Iako Saudijska Arabija nema zakone koji se odnose na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, seksualni odnosi van braka, kao i homoseksualni odnosi, strogo su zabranjeni.

Prema tumačenju verskog zakona u toj zemlji, za dobrovoljni seksualni odnos između ljudi istog pola predviđena je smrtna kazna ili bičevanje, u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja.

Takođe je nezakonito da se muškarci „ponašaju kao žene" ili da nose žensku odeću, i obrnuto, i da bilo ko obavlja onlajn aktivnosti koje narušavaju „javni red, verske vrednosti, javni moral i privatnost".

U aprilu, u saudijskim bioskopima zabranjeno je prikazivanje filma Doktor Strejndž u multiverzumu ludil,a nakon što je Dizni odbio zahtev vlasti da ukloni ono što su nazvali „LGBT referencama".

Izvor blizak Dizniju je u utorak izjavio za novinsku agenciju AFP da je njihov novi animirani film Buzz Lightyear, u kojem se prikazuje poljubac dvojice muškaraca, takođe zabranjen u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski zvaničnici još nisu potvrdili ove informacije, ali dva glavna lanca bioskopa u zemlji nisu zakazala projekcije.

Ministarstvo kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštilo je da je u ponedeljak zabranilo film Buzz Lightyear „zbog kršenja standarda medijskog sadržaja".


Možda će vas zanimati i ova priča: Mnogi ne mogu da prihvate da sam gej musliman"


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: