Trojica američkih boraca nestali u Ukrajini, sumnja se da su ih Rusi zarobili

„Postoje izvještaji o još jednom Amerikancu za koga se ne zna gdje je trenutno", dodao je Stejt department

8811 pregleda 12 komentar(a)
Foto: CBS/Reuters
Foto: CBS/Reuters

Američki Stejt department saopštio je da je upoznat sa izveštajima da su tri američka borca nestala u Ukrajini, a da su dvojica od njih zarobljena.

Za dvojicu vojnih veterana koji su se borili na strani Ukrajine, izveštava se da su zarobljeni.

„Postoje izveštaji o još jednom Amerikancu za koga se ne zna gde je trenutno", dodao je Stejt department.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da „vrlo naporno radi na tome da sazna više" o neproverenim izveštajima o nestalim ili zarobljenim Amerikancima u Ukrajini.

Prošle nedelje, trojica stranih boraca osuđena su na smrt zbog ratovanja na strani Ukrajini.

Proruski separatistički sud u Donjecku osudio je na smrt streljanjem dvojicu Britanaca i Marokanca.

Lideri proruskih separatista odbacili su predloge da oni budu pomilovani ili razmenjeni za ruske zarobljenike.

Grupa bivših američkih i francuskih vojnika objavila je u sredu na Tviteru da su dvojica Amerikanaca koja se bore sa njima uhvaćena pre nedelju dana.

Ako bi izveštaj bio potvrđen, ovo bi bili prvi zarobljeni Amerikanci koji se bore za Ukrajinu od početka rata u februaru.

Prema američkim medijima, Endi Tai Ngok Hjuin (27) i Aleksander Druk (39) su iz Alabame otišli da se pridruže ukrajinskim jedinicama.

Kongresmen Alabame Robert Aderholt objavio je u sredu saopštenje u kojem se navodi da se Hjuin, bivši američki marinac, „dobrovoljno prijavio da se bori sa ukrajinskom vojskom u ratu protiv Rusije".

Dodao je da porodica nije u konktaktu sa Hjuionom od 8. juna 2022. kada je bio u oblasti Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada tik uz granicu sa Rusijom.

Stejt department je saopštio da ispituje tvrdnje da su separatističke snage u Ukrajini koje podržava Rusija ili ruska vojska zarobile dva Amerikanca.

Ali portparol Ned Prajs rekao je novinarima u četvrtak da SAD „još nisu pokrenule ovo pitanje sa Ruskijom" jer Vašington još nema „potvrđene informacije" da veruje da su Rusi uhvatili te muškarce.

Drukova majka, Bani, rekla je za CBS Njuz da porodica nije dobila potvrdu da je on uhvaćen.

Međutim, u objavi ruskih snaga na društvenim mrežama tvrdi se da su dva Amerikanca uhvaćena istog dana kada je navedeno da su nestali.

„Kao majka, želite da zaštitite svoju decu", rekla je ona.

„Kao Amerikanka, veoma sam ponosna na njega jer je spreman da rizikuje vlastitu bezbednost da bi pomogao demokratiji širom sveta".

Verenica Hjuina, Džoj Blek, rekla je da je njen partner „osećao u srcu da treba da ode u Ukrajinu i pomogne ljudima".

Kremlj je saopštio da nije upoznat sa izveštajima o zarobljenim Amerikancima.

Sve strance koji se bore na strani Ukrajine, Rusija smatra plaćenicima i kaže da nisu zaštićeni kao borci prema Ženevskoj konvenciji.

„Prema međunarodnom pravu, plaćenici nemaju status boraca", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za BBC.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: