Srbija, protesti, privreda

Radnici fabrike Fijat blokirali autoput kod Sava centra u Beogradu

Okupljeni, koji su nešto ranije organizovano došli iz Kragujevca, nose sindikalne, fabričke i zastave Srbije.

4603 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta, Foto: BBC
Sa protesta, Foto: BBC

Deo radnika kragujevačkog Fijata blokiralo je autoput kroz Beograd, kod Sava centra, nezadovoljni socijalnim programom koji su im ponudili Vlada Srbije i kompanija Stelantis, u čijem sastavu posluje fabrika automobila.

Okupljeni, koji su nešto ranije organizovano došli iz Kragujevca, nose sindikalne, fabričke i zastave Srbije.

„Nismo zadovoljni šta nam Vlada i Fijat nude i zato smo ovde. Nadam se da će ovakva akcija uroditi plodom. A koji je plan za danas... Ne znam. Koliko bude trebalo, bićemo tu", rekao je za BBC Marko Stevanović koji kaže da 10 godina radi u kragujevačkoj fabrici.

Kompanija Stelantis zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv radnika za odlazak u inostranstvo mali, a otpremninama. kažu, nisu zadovoljni.

Radnici traže da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa

Dan uoči dolaska radnika u Beograd, premijerka Ana Brnabić je kazala da ne vidi šta bi radnici mogli da traže na ulici

„Šta ja sad da radim ako neko želi da ide na ulicu, pre nego što želi da dođe da razgovara u Vladi Srbije", rekla je ona.

Odmah po blokiranju saobraćaja na autoputu u Beogradu, stvorile su se kolone automobila u oba smera.

Kako javlja BBC reporter, za sada nema incidenata.

Među zahtevima radnika je i da se, dok traje reorganizacija fabrike, oni zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Đorđević rekao je za Betu da su sinoć razgovarali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da je rekla da ne može da ih primi na razgovor ni sinoć ni danas do pet sati popodne.

On je rekao da se nada da će se rešenje naći u pregovorima jer misli ono da nije u protestima.

„Očekujemo da danas dobijemo pismenu garanciju da će se ispuniti naši zahtevi, a ako ne danas, najdalje do petka", rekao je Đorđević.

Radnici očekuju da ih u Beogradu prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da dobiju pismene garancije ispunjenja njihovih zahteva.

Brnabić je istakla da ne zna zašto su radnici Fijata izašli da protestuju „uprkos onome što je dogovoreno".

„Dogovoreno je bilo da konačnu odluku o visini otpremnina za one koji su tehnološki višak ili o alternativama za one koji ne žele da idu u inostranstvo, donesemo i dogovorimo nakon što proces prijavljivanja za inostranstvo bude završen.

„Nikako pre toga, zato što bi pregovori o otpremninama pre toga bilo u direktnoj suprotnosti toga što imamo kao interes, a to je da Stelantis zadrži što više radnika i da što pre krenu u proizvodnju električnog automobila", kazala je Brnabić.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u Fijatu Igor Anđić unapred se izvinio Beograđanima zbog najavljene blokade i rekao da su primorani da to učine.

Podršku radnicima Fijata pružili su na mestu blokade i predstavnici opozicione stranke Moramo Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta kao i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Šta je socijalni program?

Davanje socijalnog programa je zakonski proces za rešavanje viška radnika koji se primenjuje kada fabrika zapadne u probleme ili je u procesu transformacije, rekli su ranije predstavnici sindikata za BBC na srpskom.

Ujedno, kažu i da nije najidealnije rešenje.

„Kao sindikalac, uopšte nisam za socijalne programe. To ne rešava problem ni u jednoj firmi", kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije za BBC na srpskom.

Šta je socijalni program i može li da reši probleme u firmi čitajte u posebnoj priči.

Kakvi su planovi Stelantisa?

Odlukom čelnih ljudi kompanije Stelantisa u čijem je vlasništvu fabrika u Kragujevcu, više od 2.000 radnika Fijat Krajsler automobili (FCA) našlo se na prekretnici.

Ili će biti proglašeni tehnološkim viškom i uz socijalni program i otpremninu napustiti preduzeće ili će otići na privremeni rad u inostranstvo dok firma u kojoj su zaposleni ne završi proces reorganizacije i pripremi se za proizvodnju novog modela - električnog automobila

Kako bi proizvodnja bila moguća, Srbija je kompaniji FCA dodelila 48 miliona evra podsticaja, za šta je ugovor potpisan krajem aprila.

Proizvodnja novog modela trebalo bi da počne 2024, ali za to fabrici neće biti potrebni svi koji su trenutno zaposleni u kragujevačkom nasledniku čuvene fabrike Zastava automobili.

Višak će biti 500 radnika, a za proizvodnju električnog automobila, koja će početi za dve godine, fabrici će biti potrebno oko 1.500 ljudi, izjavila je premijerka Ana Brnabić početkom juna posle sastanka sa predstavnicima kompanije i sindikata u fabrici u kojoj se nekada proizvodio čuveni fića.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk