Superjahte ruskih oligarha su počele da nestaju iz sistema za praćenje: Pronalaženje preko društvenih mreža

Kad su ruskim oligarsima počele da se uvode međunarodne sankcije, poslije izbijanja rata u Ukrajini, krenule su da se dešavaju neke veoma neobične stvari

11933 pregleda 2 komentar(a)
Galaktika Super Nova ima postolje za helikoptere i bazen sa staklenim dnom, Foto: Karl Borg
Galaktika Super Nova ima postolje za helikoptere i bazen sa staklenim dnom, Foto: Karl Borg

Posle ruske invazije na Ukrajinu, veliki broj superjahti povezanih sa ruskim oligarsima nestalo je iz međunarodnog pomorskog sistema za praćenje, ali satelitski snimci i fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju gde se one kriju.

Kad su ruskim oligarsima počele da se uvode međunarodne sankcije, posle izbijanja rata u Ukrajini, krenule su da se dešavaju neke veoma neobične stvari.

Superjahte povezane sa ruskim milijarderima počele su da nestaju iz međunarodnih pomorskih sistema za praćenje.

To krši Konvenciju UN-a o bezbednosti života na moru, prema kojoj veliki brodovi moraju da imaju uključen Automatski identifikacioni sistem (AIS), sem ukoliko ne postoji opasnost po sam brod ili posadu - od pirata, na primer.

Lokacija nekih superjahti i dalje ostaje nepoznata, ali je BBC upotrebio javno dostupne satelitske snimke i društvene mreže da pronađe njih četiri.

„Neobično je nemati signal ovoliko dugo vremena kad su ranije te jahte obično slale signale svakih nekoliko minuta", kaže analitičar provajdera podataka o brodskom saobraćaju VeselVelju.

Tri jahte emitovale su podatke o svom položaju svakog dana ove godine, uključujući i dok su bile ukotvljene u luci, sve dok odjednom nisu ućutale.

Dve su potom prešle više od 1.000 kilometara sa neuključenim AIS-om.

U martu i aprilu, dok su superjahte vredne milijardi dolara povezane sa sankcionisanim oligarsima (oni sami su retko registrovani vlasnici) bile zaplenjivane u SAD, EU i Velikoj Britaniji, ovi brodovi uspeli su da se premeste na sigurno.

Evo gde se plovila sada nalaze.

Galaktika Super Nova, povezana sa naftnim milijarderom Vagitom Alekperovim

Superjahta duga 70 metara (na slici iznad) može da primi 12 gostiju u šest luksuznih apartmana i ima šest metara dugi bazen sa staklenim dnom, vodopad i heliodrom.

Ovaj brod vredan 80 miliona dolara poslednji put je emitovao svoj položaj 2. marta, dok se nalazio uz obalu Crne Gore.

Njegovo putovanje započelo je 26. februara, dva dana posle invazije na Ukrajinu, u Barseloni, u severnoj Španiji.

U tom trenutku se ni superjahta, ni Alekperov, osnivač najveće ruske naftne kompanije Lukoil, nisu bili pod sankcijama.

Ali španske vlasti će kasnije zapleniti nekoliko ruskih superjahti kako se spisak oligarha pod sankcijama zbog veza sa ruskim predsednikom Putinom bude širio.

Alekperovu su sankcije uvele Velika Britanija i Australija u aprilu i on je dao ostavku na mesto predsednika Lukoila ubrzo posle toga.

Kasnije ga je Kanada takođe dodala na svoj spisak sankcija.

Iz Crne Gore, Galaktika Super Nova plovila je više od 1.500 kilometara na jugoistok bez emitovanja AIS signala.

Na objavama na Instagramu vidi se da je sada u marini Port Azur u Godžeku, u Turskoj, i da je tamo stigla 9. maja.

Budući da Turska ne sarađuje sa međunarodnim sankcijama protiv Moskve, to za sada deluje kao bezbedno utočište.

„U Turskoj je trenutno više jahti nego što je bilo ranije zbog sankcija protiv ruskih oligarha", rekao je za BBC izvor iz turske kompanije koja se bavi luksuznim jahtama.

„Ovde su već dugo vremena obe jahte Romana Abramoviča, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsi. I verovatno će ostati još i duže, pošto nemaju gde da odu."

Kvantum Blu, povezana sa oligarhom maloprodaje Sergejem Galickim

Kvantum Blu je još veća od Galaktike Super Nove, i prešla je još veću udaljenost - više od 1.700 kilometara - otkako je njen AIS sistem prestao sa emitovanjem.

Vredna oko četvrt milijarde dolara, duga je 104 metra i ima četrdesetočlanu posadu zajedno sa bioskopom, salonom lepote i heliodromom.

Iako Galickom nisu uvedene sankcije, brodu privremeno nije bilo dozvoljeno da napusti luku u Monaku u martu.

Čim joj je bilo dopušteno da ide, preplovila je Mediteran i ušla u Suecki kanal 16. marta.

Oplovivši Arapsko poluostrvo, njen sistem praćenja prestao je da emituje signal 22. marta nedaleko od jemensko-omanske granice.

Njenu trenutnu lokaciju otkrio je saradnik Fejsbuk stranice za Gibraltar Jahting.

Izvor, koji želi da ostane anoniman zato što radi u pomorskoj industriji, kaže da je bio na odmoru u Dubaiju i da je išao u Port Rašid da fotografiše superjahtu u vlasništvu šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, vladara emirata.

Zaustavio ga je pripadnika obezbeđenja dok je prilazio doku, kaže on.

„Oterao me je čovek koji je tamo stajao rekavši: 'Nema slikanja, nema slikanja.' Nisam mogao ni da priđem."

Ali kad se popeo na gornju palubu obližnjeg kruzera QE2 - koji je sada ploveći hotel i turistička atrakcija - bio je zapanjen ugledavši ne samo šeikov brod, već i Kvantum Blu i još jednu rusku superjahtu, Madam Gu, povezanu sa sankcionisanim metalnim magnatom Andrejem Skočom.

facebook.com/gibraltar.yachting/

Kad ga je BBC upitao da li misli da je sistem za praćenje AIS Kvantum Blua namerno isključen, izvor je odgovorio: „Definitivno."

„Skoro sve te ruske jahte su isključile svoj AIS. One isključe AIS neposredno pre nego što uplove u luku da bi se tu praktično sakrile."

Ranije Kvantum Blu nije prekidala emitovanje AIS signala čak ni dok je bila ukotvljena u luci.

Javno dostupni satelitski snimci koje je napravila Evropska svemirska agencija pokazuju da je Kvantum Blu stigla u Dubai između 14. i 29. marta i da je još tamo.

Čak i kad bi u budućnosti bile uvedene sankcije Galickom, Dubai nema sporazum o zapleni imovine sa SAD-om, Velikom Britanijom ili EU koji bi mogao da predstavlja bilo kakvu pretnju po Kvantum Blu.

Galickog je sa superjahtom povezao ruski informativni sajt RT, kao i Forbs, Fajnenšel tajms i druge zapadne publikacije.

Klio, povezana sa milijarderom industrijalistom Olegom Deripaskom

Getty Images

Superjahta vredna 65 miliona dolara i duga 73 metra putovala je dalje od bilo koje druge ruske jahte koja je tražila sigurnu luku.

Klio je napustila Gale na Šri Lanki 10. februara i uputila se na Maldive.

Odatle je otplovila na severozapad ka Zalivu, pre nego što se vratila na Maldive.

Potom je otplovila u Crveno more, prošla kroz Suecki kanal i uputila se na sever.

Njen AIS sistem prestao je da emituje signal 18. aprila, nakon što je prošla kroz Bosfor i uplovila u Crno More.

Potom je putovala oko 900 kilometara do ruske luke Adler.

Satelitski snimci pokazuju da je stigla 22. aprila i da je još uvek tamo.

Pojavila se i u objavama na aplikaciji za poruke Telegram.

Telegram

Portparol Deripaske, industrijalca vrednog 3,5 milijardi dolara, rekao je da ovaj nije vlasnik Klia.

Međunarodna pomorska organizacija navodi kompaniju po imenu Vejlfors kao registrovanog vlasnika, a kao kontakt se navodi britanska kompanija za upravljanje jahtama.

Ova kompanija rekla je za BBC da nije bila povezana sa Kliom u vreme kad je njen AIS signal prestao da se emituje i da nije povezana s ovom superjahtom ni sada.

SAD, Velika Britanija, EU i Australija su uvele sankcije Deripaski zbog njegove navodne bliskosti sa predsednikom Putinom.

Njegov portparol rekao je za BBC da su sankcije „krajnje pogrešne, da ne pominjemo zasnovane na neosnovanim i apsurdnim optužbama".

„Gospodin Deripaska se nikad nije bavio politikom i nema koristi od ovoga niti bilo kojeg drugog vojnog sukoba."

Grejsful, povezana sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Superjahta Grejsful duga 82 metra isplovila je iz Hamburga, gde je bila renovirana, 7. februara - tokom događaja koji su prethodili invaziji na Ukrajinu - i otplovila do ruske teritorije u Kalinjingradu.

Prema Konvenciji UN-a o bezbednosti života na moru, brodovi smeju da isključe svoj AIS sistem dok su ukotvljeni, ali su signali Grejsfula nestali dok je prilazio Kalinjingradu.

Fotografije na ruskoj društvenoj mreži Odnosklasinki i aplikaciji za poruke Telegram isprva su pokazivale da je Grejsful na položaju koji može biti geolociran kao sidrište na reci Pregolja.

Telegram

Kasnije se Grejsful premestio na suvi dok koji pripada brodogradilištu Jantar.

Satelitski snimci Evropske svemirske agencije pokazuju da je superjahta to učinila 16. marta i da je još uvek tamo.

Portparol predsednika Putina rekao je za BBC: „Ne znamo ništa o pomenutoj jahti. Kategorički tvrdimo da Putin nema nikakve veze ni sa ovom ni sa bilo kojom drugom jahtom."

Međutim, superjahtu Grejsful je sa ruskom liderom povezalo američko ministarstvo finansija u saopštenju u kom ju je dodalo na spisak sankcionisane imovine.

U saopštenju se navodi da je on „u brojnim prilikama" putovao ovom superjahtom.

Grejsfulov registrovani vlasnik u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji je kompanija po imenu JSC Argument, za koji je istraga BBC-ja na ruskom utvrdila da je povezana sa prostranim seoskim posedom na obali Crnog mora poznatim kao „Putinova palata".

BBC se obratio Vagitu Alekperovu i Sergeju Galickom tražeći komentar, ali nije dobio odgovor.


Pogledajte video: Da li je ovo Putinova superjahta


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: