Kanađanin priznao da je radio kao haker za Ruse

Slučaj predstavlja rijedak primjer uspješnog hapšenja i krivičnog gonjenja hakera koji radi za grupu za sajber kriminal sa sjedištem u Rusiji

3779 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Nekadašnji informatičar kanadske vlade priznao je da je bio haker u ruskoj grupi za sajber kriminal.

Sebastijan Vašon-Dežardan iz Kvebeka u Kanadi priznao je krivicu na sudu u Floridi.

Ovaj tridesetčetvorogodišnjak je bio povezan sa ekipom ransomvera (ucenjivačkog softvera) Netvoker, koja je napala američke kompanije, opštine, bolnice, škole i univerzitete.

Kada je uhapšen, policija je otkrila da poseduje 25 miliona evra (tri milijarde i 821 milion dinara) u bitkoinima.

Slučaj predstavlja redak primer uspešnog hapšenja i krivičnog gonjenja hakera koji radi za grupu za sajber kriminal sa sedištem u Rusiji.

Američki sudski dokumenti navode da je Kanađanin, Sebastijan Vašon, bio jedan od najplodnijih Netvokerovih saradnika.

Royal Canadian Mounted Police

Dokazi koje je prikupila policija pokazuju da je između aprila i decembra 2020. hakerski napao 17 kanadskih kompanija i mnoge druge širom sveta.

Netvoker je vodio kriminalni posao ransomvera, nudeći sopstveni zlonamerni softver i veb lokaciju za iznudu hakerskim filijalama.

Lideri komuniciraju onlajn na ruskom jeziku i osiguravaju da njihov malver ne zarazi ruske kompjuterske sisteme ili one bivših sovjetskih zemalja koje su sada članice Zajednice nezavisnih država.

Povezane kompanije poput Vašon-Dežardanove odgovorne su za identifikaciju i napad na dobrostojeće žrtve pomoću ransomvera.

Pošto žrtva plati, programeri i filijale dele otkupninu ili deo novca od prodaje privatnih podataka na mreži, ako žrtva odbije da plati.

Vašon-Dežardan je uhapšen u Kanadi u januaru 2021. i izručen posle američke istrage o grupi sajber kriminala koja je obustavila rad na mreži i otkrila bazu podataka sa detaljima o podružnicama.

Otkrilo se da je grupa Netvoker imala otprilike 100 članova, uključujući filijale, koje su iznudili najmanje 38 miliona dolara od žrtava.

U jednom incidentu, grupa je iznudila 950.000 evra od američkog univerziteta koji je pokušavao da razvije vakcinu protiv kovida-19.

BBC

Veruje se da je napad Netvokera na Univerzitetsku kliniku u Dizeldorfu u septembru 2020. doprineo smrti pacijenta koji je morao da bude prebačen u drugu bolnicu na lečenje.

U svakom incidentu, žrtve bi pronašle belešku na svojim računarima koja je glasila:

„Zdravo! Vaše datoteke su šifrovane od strane Netvokera."

„Naši algoritmi za šifrovanje su veoma jaki i vaše datoteke su veoma dobro zaštićene, jedini način da vratite svoje datoteke je da sarađujete sa nama i nabavite program za dešifrovanje. Za nas je ovo samo posao."

Royal Canadian Mounted Police

Policija je zaplenila desetine računara i uređaja za skladištenje podataka, 719 bitkoina u vrednosti od oko 25 miliona evra i 600.000 evra u gotovini iz kuće Vašon-Dežardana.

Haker je nekadašnji IT konsultant kanadskog odeljenja za javne radove i državne usluge.

Na Linkdin profilu piše da je radio za različite vladine službe od 2010. i navodi stručnost u reagovanju na incidente u vezi sa sajber-bezbednošću.

On se izjašnjava krivim po jednoj tački za udruživanje radi činjenja kompjuterske prevare i jednoj tački za prenošenje zahteva u vezi sa oštećenjem zaštićenog računara.

Sud je pristao da ne nastavi suđenje po još dve optužbe.

Kazna će mu biti izrečena naknadno i preti mu 10 godina zatvora.


Pogledajte video: Hakerski napad u Novom Sadu i krađa podataka


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: