Ko nije htio da se fotografiše sa šefom ruske diplomatije na Samitu G20

Skandali tokom samita počeli su skoro odmah po dolasku Lavrova

17918 pregleda 12 komentar(a)
Lavrov, Foto: EPA
Lavrov, Foto: EPA

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov napustiće Samit ministara spoljnih poslova G20 na Baliju pre roka i neće učestvovati na zvaničnoj večeri i večernjem zasedanju, rekao je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova nemačkoj agenciji DPA.

Ubrzo po početku samita, pojavili su se izveštaji da su ministri spoljnih poslova G20 odbili da učestvuju u zajedničkom fotografisanju sa Lavrovom.

Skandali tokom samita počeli su skoro odmah po dolasku Lavrova.

Rojters je preneo da se tokom sastanka ruskog ministra spoljnih poslova i njegove indonežanske koleginice Retne Marsudi čulo se kako neko viče „kada ćete zaustaviti rat" i „zašto ne zaustavite rat?".

Nije jasno ko je to uzvikivao.

Lavrov je rekao da je ruska delegacija morala da sasluša mnogo toga od drugih učesnika samita i nazvao to „besnim kritikama na račun Moskve".

„'Agresori', 'okupatori'... to smo slušali danas. Svi nas pozivaju da prekinemo ovu operaciju i postignemo mirno rešenje. Zamolio sam ih da odluče šta zaista žele.

„Ako su to mirovni pregovori, onda je te pregovore zaustavila Ukrajina", citirala je agencija TASS šefa ruske diplomatije.

Prema japanskoj agenciji Kjodo, ministri spoljnih poslova G7 odbili su da se fotografišu sa Lavrovom - na inicijativu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok otvoreno je govorila o tome zašto nije želela fotografiju sa ruskim diplomatom.

„Ne mogu da stojim pored nekoga ko istovremeno bombarduje Ukrajinu, napada decu, civile. Prema tome, neće biti grupne fotografije sa ovog samita", rekla je ona novinarima.

Lavrov je na to rekao da nije nikoga ni pozivao da se fotografiše sa njim.

„Ja nikog nisam zvao, Indonezija je mene pozvala. Kao što je pozvala i predsednika Putina na samit, koji će biti u novembru", dodao je.

Reuters

Prema rečima ukrajinskih diplomata, Lavrov je napustio salu u trenutku kada je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba govorio putem video-linka.

A nije slušao ni obraćanje nemačke ministarke Analene Berbok.

Lavrov takođe nije prisustvovao večernjoj sednici, tokom koje je Blinken govorio o hrani i zatražio od Moskve da dozvoli da bude omogućen izvoz ukrajinskog žita koje se nagomilalo u lukama koje su blokirale ruske trupe.

„Apelujem na naše ruske kolege: Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Morate da oslobodite žito", rekao je Blinken ministru spoljnih poslova Lavrovu, za koga su američki zvaničnici rekli da je odbio da se lično sretne sa kolegom iz SAD.

Lavrov je pre toga rekao da „Ukrajina mora da deblokira svoje luke, da ih očisti od mina ili da obezbedi bezbedan prolaz kroz minska polja".

„Rusija i Turska su spremne da osiguraju bezbednost sopstvenih brodova".

Bezbednost hrane jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg Samita ministara spoljnih poslova G20.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da su njene trupe oduzele ukrajinsku hranu i izazvale ozbiljne nestašice na svetskim tržištima.

Rusija poriče optužbe da stvara pretnju svetskoj prehrambenoj bezbednosti i insistira na tome da teretni brodovi sa ukrajinskim žitom ne mogu da napuste luke, pošto su ukrajinske snage minirale prolaze.

Osim toga, prema Moskvi, za nedostatak hrane krive su sankcije koje su joj uvele zapadne zemlje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: