Visoke temperature: Evropa se preznojava dok se toplotni talas širi

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promjena

10721 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Visoke temperature zahvatile su pojedine delove Evrope, koja se jedva oporavila od poslednjeg toplotnog talasa.

Suše i šumski požari pogodili su Španiju i Portugal, a vrućina se proširila na Francusku i Veliku Britaniju.

U Francuskoj i Španiji će temperature dostići vrhunac u četvrtak, a vlasti su otkazale tradicionalne vatromete na Dan državnosti Francuske kako bi smanjile rizik od požara.

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promena.

Temperatura je od početka industrijske ere porasla za oko 1,1 stepen Celzijusa.

Esktremne vrućine na severu Španije

Analiza Gaja Hedžka, BBC Njuz Madrid

Vrućina koja je zahvatila Španiju neobična je po tome što je pogodila skoro celu zemlju.

Visoke temperature se često beleže tokom letnjih meseci, posebno u južnim i centralnim delovima zemlje.

To je svakako slučaj i tokom ovog toplotnog talasa, jer su Andaluzija, Kastilja La Manča i Ekstremadura ove nedelje, već zabeležile temperature od oko 40 stepeni Celzijusa.

Međutim, toplotni talas je pogodio i severnu Španiju, koja obično izbegava ekstremne temperature, sa severozapadnim regionom Galicija uz crveni meteoalarm - najviša kategorija, jer se očekuju temperature do 42 stepeni Celzijusa u dolini reke Minjo.

Reuters

Još 13 regiona je pod narandžastim ili žutim meteoalarmom.

Očekuje se da će temperature u mnogim oblastima nastaviti da rastu u naredna dva dana.

U gradu Saragosa, na severoistoku Španije, prognozira se temperatura do 42 stepena Celzijusova, dok bi u Badahozu, na jugozapadu, u četvrtak živa na termometru mogla da pokaže 47 stepeni Celzijusa.

Kvalitet vazduha je loš u mnogim oblastima širom severa zbog vrućine.

To doprinosi postojećim zdravstvenim problemima izazvanim toplim vremenom, što znači da su ulice gradova i sela obično puste popodne.

S obzirom na to da se očekuje da će se toplotni talas potrajati i tokom vikenda, mogao bi da obori rekorde u pogledu dužine ako se nastavi i sledeće nedelje.


Temperature rastu i širom Portugala

Alison Roberts, Lisabon

Prema podacima nacionalnog meteorološkog instituta IPMA, nezabeleženih 80 odsto površine kontinentalnog Portugala je pod „izuzetnim" rizikom od požara.

Vlada je do petka na celom kopnu uvela „vanredno stanje" - jedan stepen iznad „stanja pripravnosti" i drugi po visini od tri nivoa.

To je pokrenulo različite lokalne, regionalne i nacionalne odgovore, stavljajući policiju i druge snage u pripravnost i obezbeđivanje sredstava za zapošljavanje još vatrogasaca.

EPA

U utorak je 849 vatrogasaca je učestvovalo u gašenju požara na 30 lokacija, od kojih samo tri nisu pod kontrolom.

To je manje u odnosu na više od 2.000, dan ranije.

Nekoliko velikih požara koji su buktali tokom vikenda sada je ugašeno ili stavljeno pod kontrolu, ali ne pre nego što su progutali hiljade hektara šume.

Međutim, očekuje se da će se uslovi postepeno pogoršavati do četvrtka, pošto temperature rastu i noćni vetrovi duvaju u nekim oblastima.

IPMA prognozira maksimalne temperature do 47 stepeni Celzijusa u narednim danima.

Iako postoji mogućnost da će biti i oluja sa grmljavinom, meteorolozi upozoravaju da bi kiša mogla da ispari pre nego što stigne do zemlje.

Turizam je takođe već pogođen, čak i u područjima koja još nisu ugrožena požarima.

U popularnoj turističkoj destinaciji Sintra, u blizini Lisabona, državne palate, zamak i druge atrakcije su zatvorene po nalogu vlade.

Strahuje se i da će veliki muzički festival koji bi trebalo da se održi od četvrtka do subote u blizini plaže u Mekou, u Sesimbri, južno od Lisabona, i moto-skup u Algarveu, koji je jedan od najvećih u Evropi, biti otkazani.


Toplotni talas na Dan Bastilje

Džordžija Gobel, Pariz

Temperature u Francuskoj će dostići 39 stepeni Celzijusa u nekim jugozapadnim oblastima u toplotnom talasu koji će trajati između osam i 10 dana, navodi Meteo Frans.

Iako se ne predviđa da će porast temperature oboriti rekorde kao u drugim evropskim zemljama, postoji zabrinutost zbog mogućih posledica.

AFP

Uz žuti meteoalarm za 23 departmana i narandžasti koji potencijalno stupa na snagu od srede, premijerka Elizabet Born pozvala je ministre da preduzmu mere da minimiziraju zdravstvene rizike, posebno za ugrožene grupe.

Vlada je takođe uvela zdravstveni plan u svim oblastima u pripravnosti.

U međuvremenu, Dan Bastilje u četvrtak, 14. jula, biće nešto manje sadržajan, sa rizicima od požara koji će dovesti do otkazivanja vatrometa u nekim delovima zemlje.

Iako je prerano praviti poređenja sa toplotnim talasom iz 2003. u kojem je stradalo oko 15.000 ljudi, Francuska je ipak u stanju opreza.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: