Proruski separatisti zarobili još jednog američkog državljanina, navodno investitor krtiptovalutama?

Prijatelji i porodica kažu da je veteran američkog ratnog vazduhoplovstva „lažno optužen da se pridružio proukrajinskim protestima"

12245 pregleda 4 komentar(a)
Suedi Murekezi, Foto: Screenshot/Youtube
Suedi Murekezi, Foto: Screenshot/Youtube

Američki Stejt department saopštio je da je svestan izveštaja dasu proruski pibunjenici zarobili američkog državljanina koji živi u Ukrajini.

Suedi Murekezi, 35, kriptoinvestitor rođen u Ruandi, navodno je uhapšen prošlog meseca u lučkom gradu Hersonu koje su ruske snage osvojile još početkom rata.

Prijatelji i porodica kažu da je veteran američkog ratnog vazduhoplovstva „lažno optužen da se pridružio proukrajinskim protestima".

On je navodno u istom zatvoru kao i dva američka borca zarobljena prošlog meseca.

Stejt department je u sredu saopštio da je „upoznat sa ovim nepotvrđenim izveštajima", ali je odbioda više komentara.

Murekezijeva porodica je u svakodnevnom kontaktu sa američkim vlastima, navodi Gardijan.

List prenosi da je nestali Amerikanac živeo u Minesoti i proveo osam godina u američkom ratnom vazduhoplovstvu do 2017. godine, kada je počeo da ulaže u akcije i kriptovalute.

Navodno su ga liberalni propisi o bitkoinima u Ukrajini privukli da tamo ode, a potom se trajno nastanio u Hersonu pre dve godine, piše Gardijan.

Sele Murekezi rekao je listu da ga je brat pozvao 7. jula da mu kaže da ga drže u samoproglašenoj, proruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici, zajedno sa još dvojicom Amerikanaca.

Endi Tai Ngok Hjuinh (27) i Aleksander Druke (39) otišli su iz američke države Alabama da se pridruže ukrajinskoj dobrovoljačkoj jedinici, a od početka juna su u zatočeništvu na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

Za razliku od te dvojice, Murakezijeva porodica tvrdi da on nije učestvovao ni u kakvim borbama u Ukrajini.

„Koriste ga kao piona u sopstvene propagandne svrhe", rekao je njegov brat, izražavajući zabrinutost da bi „prema Suediju mogli loše da se odnose jer je crnac".

Projekat Dinamo, neprofitna organizacija sa sedištem u SAD koja evakuiše američke civile iz rizičnih situacija u inostranstvu, upozorila je da bi Murekezi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom u Donjecku.

„Koliko ja razumem, njegov jedini zločin je to što je Amerikanac", rekao je suosnivač Brajan Stern.

Prošlog meseca, dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni su pred proruskim sudom u Donjecku na smrt jer su se borili na strani Ukrajine kao plaćenici.

Oni su uložili žalbu na tu presudu, ali ako im bude odbijena biće izvedeni pred streljački vod, kako je objavio jedan od proruskih lidera u otpcepljenim delovima Ukrajine.


Pogledajte video o afričkim izbeglicama koji su pokušali da odu iz Ukrajine na početku rata


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: