Rusija troši bogatstvo na zaštitu Putina od koronavirusa: Mjere popuštaju, ali se ništa ne mijenja

Predsjednik se po njegovim rezidencijama sada kreće mnogo više nego u posljednje dvije godine, baš kao i njegovo uslužno i medicinsko osoblje - i svi ostali koji dolaze u kontakt s njim

12842 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin na vrhuncu epidemije kovida, bio je jedan od najzaštićenijih državnika na svetu - to se nije promenilo, uprkos popuštanju mera protiv korona virusa širom sveta.

Svako sa pristupom ruskom lideru u prečniku od kilometar (a to je desetak ljudi, kao što su doktori, uslužno osoblje, piloti i mnogi drugi) mora da provede dve nedelje u karantinu i uradi najmanje četiri testa na kovid, kao i da se podvrgne drugim medicinskim testovima, a u nekim slučajevima davanje uzoraka stolice.

Kako funkcioniše sistem koji štiti zdravlje Vladimira Putina?

„A onda je došao red na mene. Rukovali smo se i preneo sam Vladimiru Putinu najsrdačnije pozdrave svih ratnih veterana iz naše republike", izjavio je za lokalne medije penzionisani general iz ruskog regiona Tatarstan Akhat Julašev nakon što se vratio iz Moskve.

„On mi se nasmešio. Ostavio je snažan utisak na mene!".

Ovaj devedesetčetvorogodišnjak je putovao u Moskvu da bi prisustvovao paradi za Dan pobede 9. maja na slavnom Crvenom trgu.

Međutim, prvo je morao da provede dve nedelje u moskovskom hotelu koji je opisao kao „luksuzan" - sve zato što će se približiti Putinu.

„Neviđeno trošenje"

BBC nije uspeo da govori sa generalom Julaševim lično, ali on je jedan od oko 400 ljudi koji su išli u karantin na dve nedelje u luksuznim moskovskim hotelima (jedan sa pet zvezdica i jedan sa četiri) pred bliski susret sa ruskim liderom toga dana.

Čini se da su uprkos popuštanju pandemije i masovnom davanju raznih vakcina, zaštitne mere oko Putina ostale na snazi.

Getty Images

Predsednik se po njegovim rezidencijama sada kreće mnogo više nego u poslednje dve godine, baš kao i njegovo uslužno i medicinsko osoblje - i svi ostali koji dolaze u kontakt s njim.

Javno dostupni podaci iz ruskih državnih izvora otkrivaju da je na zaštitu Putinovog zdravlja ovim merama potrošeno oko 54,6 miliona dolara.

Mihail Fremderman, izraelski doktor koji je do 2014. godine živeo u Rusiji, kaže da su razmere tih mera do sada neviđene.

„Na osnovu tih mera, nemoguće je reći da li ruski predsednik ima ozbiljnih zdravstvenih problema - to su najverovatnije samo mere predostrožnosti."

Konstantin Balonovo, doktor koji živi u Americi i koji je lečio kritično bolesne pacijente od kovida, živeo je u Rusiji do sredine devedesetih.

On kaže da bi ove preterane mere mogle da znače da lekari iz Kremlja samo ne žele ništa da prepuste slučaju.

Getty Images

„Preterana testiranja"

Iako su ranije postojali dobri razlozi da se rade brisevi, kako je vreme prolazilo broj slučajeva u Rusiji počeo da opada.

Ipak, te mere nisu popuštale, uprkos činjenici da je javljeno da je predsednik Putin vakcinisan protiv kovida - testiranje svakoga ko dođe u kontakt s njim i dalje je obavezno.

Takođe, dodati su novi testovi, kao što je testiranje na antitela kovida, grip, prehladu i infekciju stafilokoka, kao i uzimanje uzoraka stolice za testiranje na gliste od nekih ljudi.

Prema javno dostupnim državnim izvorima, od početka 2021. godine, opsežno testiranje izvršeno je na oko 1.500 ljudi.

U februaru 2022. godine, neki ruski mediji pozivajući se na anonimne izvore izvestili su da su neki članovi osoblja Kremlja sa pristupom predsedniku morali da predaju uzorke stolice jednom nedeljno.

Javno dostupni izvori takođe ukazuju na to da se piloti i osoblje koje učestvuje u transportu ruskog predsednika takođe redovno podvrgavaju testiranju.

U njihovom slučaju, to je širok dijapazon testova - od brzih PCR kovid testova, preko testova na antitela, do davanja uzoraka stolice.

Sveukupno, javljeno je da je letačko osoblje potrošilo 2,1 milion dolara na testove u poslednje dve godine.

Samo u maju ove godine, avionske posade predale su 1.376 briseva i 98 uzoraka stolice, kao i uradile 447 analiza krvi.

Značajan broj njih proveo je dve nedelje u karantinu u hotelima po predgrađima Moskve.

Jedan ruski doktor, specijalista za zarazne bolesti, rekao je za BBC da ovaj „prekomerni nivo testiranja" ne može da nema medicinsku svrhu.

„Ovi testovi su dvostruko češći od normalnih PCR testiranja", kaže on, dodajući da ne zna za fekalni aspekt kovid infekcije.

Testiranje za druge infekcije i strogo smanjenje kontakata sa spoljnim svetom je uobičajeno za kritične bolesnike, kaže doktor, ali samo kad se spremaju za operaciju.

On smatra da svo ovo testiranje verovatno nije zasnovano na medicinskoj nauci, već je umesto toga pokušaj zvaničnika nižeg ranga „da se umile šefovima - da pokažu da su na sve mislili."

Medicinska pratnja

U martu 2021. godine, Kremlj je objavio da je predsednik Putin vakcinisan.

Kasnije je saopšteno da je upotrebljena vakcina prva napravljena u Rusiji - Sputnjik V.

Njene procese testiranja mnogi stručnjaci izvan Rusije dovode u pitanje.

Posle vakcinacije, Vladimir Putin se vratio češćim putovanjima po zemlji, odsedajući u rezidencijama van Moskve.

Na tim putovanjima često ga prate doktori.

BBC je iz javno dostupnih izvora otkrio da Putina na putovanjima do njegove vikendice na jezeru Užin, oko četiristo kilometara severozapadno od Moskve, prate i do četiri doktora.

Na smeštaj medicinskog osoblja potrošene su desetine hiljade dolara.

U podacima iz javno dostupnih izvora postoje nagoveštaji da doktori prate Vladimira Putina i na njegovim putovanjima do druge rezidencije, ovaj put u Sočiju, u južnoj Rusiji.

BBC je utvrdio da je tim lekara pratio ruskog predsednika i kad je prisustvovao poslovnim forumima u Sankt Peterburgu i Vladivostoku.

Ovaj potonji je posebno komplikovan poduhvat zato što se Vladivostok nalazi na Ruskom dalekom istoku, 11 sati avionom od Moskve.

Nezavisni ruski mediji izvestili su da su neki pripadnici osoblja Kremlja u jednoj godini proveli ukupno i do 150 dana u karantinu po jednokrevetnim hotelskim sobama.

Kako poređenja radi to izgleda u drugim zemljama?

Izraelski doktor Mihail Fremderman kaže da aktuelne mere protiv kovida u Izraelu važe jednako za šefa vlade kao i za obične građane.

Nema izveštaja o tamošnjim dodatnim merama ili testiranjima.

Izraelskog premijera prate lekari, ali samo na putovanja u inostranstvo.

Lekar Konstantin Balonovo, koji živi u SAD, nije čuo da je bilo ko bio testiran na kovid preko uzoraka stolice i da su jedini testovi za koje on zna PCR i antigenski testovi.

Balonovo kaže da su njegovi izvori, upoznati sa medicinskim protokolima u Beloj kući, potvrdili da se trenutno novinari ne podvrgavaju testiranjima i karantinu.

Ranije je bilo drugačije - novinari koji su dolazili na konferencije za štampu u Beloj kući morali su da pokažu negativne rezultate testa na kovid i da nose masku.

Te mere su u to vreme bile standardne za sve javne prostore u SAD.


Pogledajte video: Od Odese do Vranja - kako je Ruskinja Marina izbegla iz Ukrajine


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: