Provala u dom Tamare Eklston: Srbija odbija da izruči osumnjičenog za pljačku vrijednu 30 miliona eura

Londonska policija sumnja da je muškarac poznat po imenu Daniel Vuković predvodio niz provala u luksuzne domove troje slavnih ličnosti počinjenih u decembru 2019. godine

9494 pregleda 6 komentar(a)
Policija vjeruje da je čovjek koji im je poznat kao Daniel Vuković odletio sa Hitroua za Beograd u decembru 2019. godine, Foto: BBC
Policija vjeruje da je čovjek koji im je poznat kao Daniel Vuković odletio sa Hitroua za Beograd u decembru 2019. godine, Foto: BBC

Izručenje iz Srbije čoveka osumnjičenog za jednu od najvećih provala u engleskoj pravnoj istoriji je zvanično odbijeno, saznaje BBC.

Londonska policija sumnja da je muškarac poznat po imenu Daniel Vuković predvodio niz provala u luksuzne domove troje slavnih ličnosti počinjenih u decembru 2019. godine.

Među njima je i krađa robe vredne 25 miliona funti (29.3 miliona evra) iz doma manekenke i foto modela Tamare Eklston, ćerke bivšeg vlasnika Formule 1, Bernija Eklstona.

Sudski spisi do kojih je došao BBC pokazuju da je londonska policija prošlog proleća podnela zahtev Srbiji za njegovo izručenje.

Prvi zahtev podnet je 14. aprila 2021. godine, a Višem sudu ga je podnelo specijalno Odeljenje za organizovani kriminal Republike Srbije.

On je podnet na zahtev londonske gradske policije koja je tražila da Vuković bude izručen Velikoj Britaniji kako bi mu se sudilo za „organizovanje sa drugima za izvršenje provale" i „organizovanje sa drugima za pranje novca".

Izručenje je Viši sud u Beogradu odbio 15. jula prošle godine, pokazuju sudski spisi.

Žalba na ovu odluku podneta je nekoliko meseci kasnije, 13. oktobra, ali ju je Viši sud u Beogradu takođe odbio.

Detalji u dokumentu otkrivaju kako je „Ljubomir Romanov" zvanično državljanin Srbije i stoga ne ispunjava pravni osnov za izručenje.

Obrazloženje odluke se poziva na sporazum o izručenju između Srbije i Velike Britanije potpisan još u decembru 1900. godine, a ažuriran 2001, prema kom svaka od zemalja može da odbije izručenje vlastitih građana.

Tokom BBC istrage je pronađena fotografija Vukovića dok napušta aerodrom Hitrou u decembru 2019. godine, kao i podatak da koristi najmanje 19 različitih lažnih imena.

On ima veze u raznim zemljama, među kojima su Srbija, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Peru.

Italijanske vlasti tvrde da mu je ime Alfredo Lindli, dok vladini dokumenti u Srbiji pokazuju da je zahtev za izručenje stigao pod drugim imenom - Ljubomir Romanov.

BBC/Who stole Tamara Ecclestone's Diamonds?
BBC/Who Stole Tamara Ecclestone's Diamonds?

Za osumnjičenog se veruje da bio deo bande sa trojicom drugih Italijana koji su završili u zatvoru u novembru prošle godine.

Do toga je došlo zbog upada u domove Tamare Eklston, Frenka Lamparda i kuću koja je pripadala pokojnom vlasniku Lester Sitija Vičaiju Šrivadanaprabi.

Iz ovih poseda ukradena je roba u ukupnoj vrednosti od 26 miliona funti (više od 30 miliona evra).

Getty Images

„Očigledno je da je Daniel Vuković imao vodeću ulogu u organizaciji zločina", izjavio je detektiv londonske gradske policije Endrju Pejn u podkastu BBC Saunds,.

„Ova banda ima veze u Italiji. Ima i kriminalne saradnike u drugim evropskim zemljama. Vrlo je verovatno da je ukradena roba prošla kroz kampove u Milanu.

„Može se reći i da je roba vrlo verovatno u Srbiji, zemlji u kojoj se trenutno nalazi Danijel Vuković.

„Ovo je klasičan slučaj zakopanog blaga. Ono je tamo negde. Neko zna gde je. I u nekom trenutku, jedan njegov deo će morati da ispliva na površinu."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: