Žene u Iranu protestuju: "Ne znači ne, ovaj put ne obaveznom hidžabu"

Aktivistkinje su pozvale žene širom zemlje da objavljuju snimke sebe kako skidaju hidžab u javnosti da bi se to poklopilo sa 12. julom, Nacionalnim danom hidžaba i čednosti u zvaničnom kalendaru Irana

15219 pregleda 4 komentar(a)
Žene dijele slike sebe sa skinutim velom, Foto: BBC
Žene dijele slike sebe sa skinutim velom, Foto: BBC

Žene u Iranu protestuju zbog strogih propisa o nošenju hidžaba u zemlji skidajući veo u javnosti i objavljujući snimke na društvenim mrežama.

„Ne obaveznom hidžabu! Vozila sam sve do posla ne noseći veo da bih rekla ne propisima! Naš san je da budemo slobodne da izaberemo šta ćemo da nosimo", rekla je jedna Iranka u kameru na snimku objavljenom na internetu.

Aktivistkinje su pozvale žene širom zemlje da objavljuju snimke sebe kako skidaju hidžab u javnosti da bi se to poklopilo sa 12. julom, Nacionalnim danom hidžaba i čednosti u zvaničnom kalendaru Irana.

Desetine žena odazvale su se pozivu, uprkos riziku od hapšenja zbog ovog čina građanske neposlušnosti, koji je protivan nacionalnom zakonu o „islamskom odevanju".

BBC

Žene u različitim delovima zemlje snimale su selfije iz parkova, sa gradskih ulica, pa čak i sa plaža, prikazujući sebe bez hidžaba, neke od njih u letnjim topovima i šortsevima.

Na jednom snimku koji su podelile hiljade ljudi, vidi se žena kako hoda po promenadi na obali, pre nego što skine hidžab, dozvolivši da on padne na zemlju, a potom ga gazi i polazi dalje.

Istog dana, vlasti su organizovale masovne javne mitinge na kojima su žene koje nose hidžab mogle da slave njegovu „islamsku zaštitu".

Državna televizija prenosila je ceremoniju „hidžaba i čednosti" sa koreografijama u kojima žena nose duge bele odore i zelene šalove i velove u nacionalnim bojama.

Tasnim News Agency

Za to vreme, na persijskim društvenim mrežama hešteg za kampanju koja se prevodi sa farsija kao: „Ne znači ne, ovaj put ne obaveznom hidžabu", brzo je postao viralan, zahvaljujući promocijama aktivistkinja, kao i uz pomoć jednog broja novinara i opozicionih političara.

Neke žene su se oglasile protiv muškaraca na vlasti koje one smatraju odgovornim za ograničavanje njihovih ličnih sloboda.

„Vidite nas samo kao sluškinje vaše časti, kao vaše vlasništvo! Vidite nas kao slaba i krhka ljudska bića.

„Prisiljavate nas da pokrijemo svoje glave zbog vaših kompleksa i nesigurnosti", kaže žena iz severnog Irana rekla je na snimku poslatom BBC-ju na persijskom, dok je skidala veo pred kamerom.

Uhapšeno je najmanje pet žena koje su objavile snimke u sklopu najnovije kampanje, izveštava BBC na persijskom.

BBC

U Iranu je poslednjih godina pokrenuto nekoliko sličnih kampanja pod heštegovima kao što su #MyStealthyFreedom i #WhiteWednesday, u organizaciji žena koje se bore za pravo da odaberu da nose veo.

Ali nedavno gušenje žena optuženih da se ne pridržavaju propisa o oblačenju „moralne policije" Irana, navela je protivnike vladajuće politike da pozovu na akciju.

ISNA

Od Islamske revolucije u Iranu iz 1979. godine, od žena se zakonom zahteva da nose skromnu „islamsku" odeću.

U praksi to znači da žene moraju da nose čador, odoru koja pokriva čitavo njihovo telo, ili veo i plašt koji im pokriva ruke.

Neki Iranci su takođe podržali kampanju na društvenim mrežama, pojavljujući se na snimcima zajedno sa ženama koje protestuju.

Slika na kojoj se vidi zid džamije u Teheranu na kom je ispisan grafit: „Hleb, posao, dobrovoljni veo" naširoko je podeljena na internetu, odnoseći se na privrednu krizu u zemlju baš kao i na zakon o hidžabima.

BBC

Šef iranskog pravosuđa Golamhusein Mohseni Adžei sugerisao je da iza kampanje stoje strane sile, naloživši obaveštajnim službama da pronađu „ruke koje stoje iza golog vela".

Predsednik Ebrahim Raisi takođe je obećao oštru reakciju protiv „promocije organizovane iskvarenosti u islamskom društvu", direktno se osvrnuvši na kampanju.

Ali mnoge žene su čvrsto rešene da nastave proteste uprkos pretnjama.

„Možete da nas uhapsite, ali ne možete da zaustavite našu kampanju", rekla je žena na snimku postavljenom na društvenim mrežama.


Možda će vas zanimati i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: