Australijski ragbi tim uveo dresove u duginim bojama, ali neki igrači ne žele da igraju u njima

Neki igrači kažu da ih nisu konsultovali prilikom donošenja odluke i odbili su da ih nose iz vjerskih i kulturoloških razloga, navode lokalni mediji

10093 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Manly Warringah Sea Eagles
Foto: Manly Warringah Sea Eagles

Sedam igrača australijske Nacionalne ragbi lige (NRL) bojkotovaće ključni meč zbog odluke njihovog kluba da uvede opremu u LGBT bojama.

Ragbisti Menli Varinga, čiji je nadimak Morski orlovi, biće prva ekipa u istoriji takmičenja, koja će na dresovima promovisati inkluziju LGBT ljudi u sportu.

Neki igrači kažu da ih nisu konsultovali prilikom donošenja odluke i odbili su da ih nose iz verskih i kulturoloških razloga, navode lokalni mediji.

Predsednik kluba je poručio da je razočaran, ali da poštuje želju tih igrača.

„Ne želimo da ovi igrači budu odbačeni, ali naš klub slavi i poštuje sve ljude.

„Nećemo ih terati da igraju, ali ostajemo verni ovim dresovima i inkluziji", rekao je Skot Pen za Sidnej morning herald.

Australijski premijer Entoni Albanez pohvalio je stav kluba.

„Za australijsko društvo je važno da poštujemo svakoga zbog onog što jeste", smatra on.

Menli će se bez glavnih igrača suprotstaviti Sidnej Rustersima u četvrtak, a meč bi mogao da presudno utiče na njihove šanse da dođu do finala lige.

Ragbisti istog tima ne mogu da nose različite dresove, prema pravilima takmičenja.

Bivša zvezda tima Ian Roberts, prvi igrač u istoriji lige koji je javno objavio da je gej, kaže da mu odluka sedmorice igrača „slama srce".

„Tužno je i neprijatno", prokomentarisao je on za Sidnej dejli telegraf.

Stav igrača izazvao je reakciju na internetu, a svi dostupni dresovi za odrasle rasprodati su za samo dva dana.

„Ljuti me i oduvek me je ljutilo što će igrači bojkotovati dugine boje, ali nikada neće bojkotovati saigrača ako je optužen za nasilje nad ženama ili bilo koju drugu vrstu ponašanja za osudu oko kojeg će se svi složiti da nije prihvatljivo", rekla je Pem Vejli.

Ovo nije prvi slučaj u australijskom sportu da je neko odbio da nosi dres sa duginim bojama.

Prošle godine je Hanin Zreika, fudbalerka u Australijskoj fudbalskoj ligi, odbila da nastupi na utakmici pošto iz verskih razloga nije pristala da obuče takvu opremu.

Nekoliko australijskih sportista je javno priznalo da su homoseksualci.

Roberts i drugi smatraju da je homofobija i dalje veliki problem među navijačima i igračima u najboljim australijskim sportskim takmičenjima.

Džoš Kavaljo, fudbaler Adelajd junajteda koji je u oktobru prošle godine obelodanio da je gej, javno je govorio o uznemiravanju sa tribina koje je trpeo zbog seksualne orijentacije.

Izraela Folaua, ragbistu iz Tonge koji je nekada nastupao u Australiji, suspendovao je Ragbi savez te zemlje 2015. godine zbog objava na društvenim mrežama usmerenim protiv LGBT ljudi.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: