Porodica u Indiji dala nagradu od 1.000 dolara za nestalog papagaja

Rustomin nestanak dospio je na naslovne strane štampe kada je njegova izbezumljena porodica iz južne indijske države Karnataka ponudila novčanu nagradu svakome ko bi mogao da ga vrati

4908 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Kada se njen partner konačno vratio kući posle pet dugih dana, Rio je bila toliko oduševljena da ga je kljucala po obrazu. Bukvalno.

Njen partner, kao i Rio, veličanstveni je afrički sivi papagaj po imenu Rustoma koji je pobegao iz njihove kuće kada su vrata ostala otvorena.

Rustomin nestanak dospeo je na naslovne strane štampe kada je njegova izbezumljena porodica iz južne indijske države Karnataka ponudila novčanu nagradu svakome ko bi mogao da ga vrati.

Kada je Rustoma bezbedno vraćen pet dana kasnije, njegova porodica je bila toliko srećna da je platila njegovim spasiocima 85.000 rupija (1.065 dolara), značajno više od prvobitno obećane sume.

Porodica Šeti rekla je da je kupila dva papagaja pre tri godine.

U Indiji je legalno držati afričke sive papagaje kao kućne ljubimce, ali aktivisti za zaštitu životinja i prirode zalažu se za ograničenja u uzgoju i trgovini egzotičnim pticama u azijskoj zemlji.

„Uvek smo ih tretirali kao deo naše porodice i nikada nismo želeli da ih stavljamo u kavez", kaže Ardžun Šeti, biznismen.

Ptice, kaže, vole da provode vreme sa porodicom, posebno Vihanom, sedmogodišnjim sinom, i imitiraju zvukove koje čuju.

Ali pre 10 dana Rustoma je izleteo kada je porodica unosila nameštaj u kuću.

Rio je bila toliko uznemirena zbog nestanka partnera da je odbijala da jede.

Šeti kaže da je potrošio „značajnu" količinu novca na štampanje i distribuciju letaka i postera sa fotografijom nestalog papagaja, podacima o kućnoj adresi i telefonima i iznosu nagrade, koja je prvobitno bila 50.000 rupija (oko 625 dolara).

Plakate su postavili na nekoliko ulica u gradu Tumakuru, gde žive.

Porodica je platila i vozače tuk-tukova (malih vozila na tri točka) da se voze unaokolo, a preko razglasa bi pozivali ljude da pomognu da se nađe Rustoma, uz objavu iznosa nagrade.

Dok se sve ovo dešavalo, Rustoma je bio samo tri kilometra udaljen od njih, a o njemu su brinula dvojica radnika, Šrinivas i Krišnamurti.

BBC

Krišnamurti je pronašao Rustomu samo dan nakon što je otišao od kuće - ptica je bila visoko na drvetu, pokušavajući da se zaštiti od mačaka i pasa.

Bio je iscrpljen od straha i gladi.

Rustoma je dobrovoljno doleteo do Krišnamurtija, koji ga je ostavio kod kolege Šrinivasa, a on ga je stavio u kavez i nahranio.

Četiri dana kasnije, muškarci su primetili oglas i pozvali Šetija, vlasnika papagaja.

Tada su shvatili da je iznos nagrade veći od obećanog.


Pogledajte video: Od dilera drige do sokolara - kako su mu ptice spasile život


„Konsultovali smo sveštenika koji je rekao da će se Rustoma vratiti za tri dana. Ali on nam je rekao da bi to moglo biti i ranije ako povećamo iznos nagrade", kaže Šeti.

Kada je otišao po Rustomu, papagaj je bio u kavezu, izgledao je mrzovoljno i tužno.

„Trebalo je da ga vidite kada me je spazio. Počeo je da ispušta veoma glasne zvukove, kao što to radi kad god je srećan i veoma uzbuđen", priseća se Šeti smejući se.

Cela porodica je bila oduševljena povratkom papagaja, ali je najsrećnija bila njegova partnerka Rio.

BBC

Šeti kaže da će sada pomnije paziti na ptice.

Ali šok zbog Rustominog nestanka naterao je porodicu da se zapita da li bi ptice bile srećnije u većem okruženju kao što je neki zoološki vrt u Indiji ili u inostranstvu.

„Zar roditelji ne šalju decu u inostranstvo da bi mogli da uče i da se snalaze u životu? Nije neophodno da deca žive kod nas", kaže on.

„Ako će tamo biti srećniji, spremni smo da se odvojimo od njih", dodaje.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Jedini muzičar" u životinjskom svetu


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: