Hitlerov ručni sat prodat na kontroverznoj aukciji u Americi za 1,1 milion dolara

Lideri jevrejske zajednice u Americi osudili su aukciju

15735 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Alexander Historical Auctions
Foto: Alexander Historical Auctions

Ručni sat, za koji se veruje da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru, prodat je na aukciji u Americi za 1,1 milion dolara.

U ruke anonimnog kupca otišao je sat marke Huber sa ugraviranim kukastim krstom i inicijalima A.H.

Lideri jevrejske zajednice u Americi osudili su aukciju.

Međutim, iz aukcijske kuće Istorijske aukcije Aleksandar (Alexander Historical Auctions) iz Merilenda, koja je i ranije prodala memorabilije iz perioda nacizma, rekli su za nemačke medije da je cilj ovakvih aukcija očuvanje istorije.

Adolf Hitler je bio na čelu nacističke Nemačke od 1933. do 1945. godine i predvodio je sistematsko ubijanje u kojem je stradalo 11 miliona ljudi.

Od tog broja, šest miliona je ubijeno samo zato što su bili Jevreji.

Hitler je najverovatnije dobio sat na poklon za rođendan 1933. godine, iste godine kada je postao nemački kancelar, navodi se u katalogu proizvoda.

Iz aukcijske kuće procenjuju da su sat zaplenili francuski vojnici, koji su upali u Hitlerovo planinsko sklonište Berhof 1945. godine.

Smatra se da je sat od tada menjao vlasnike.

Na aukciji su se takođe našle haljina Hitlerove supruge Eve Braun, fotografije nacističkih zvaničnika sa autogramima i Davidova zvezda od žute tkanine na kojoj je utisnuta reč "Jude", što je nemački za Jevreje.

Za vreme Holokausta, nacisti su prisiljavali Jevreje da se obeleže žutom bojom, u nameri da ih označe, a onda i maltretiraju.

U otvorenom pismu, koje su potpisala 34 jevrejska lidera, navodi se da je aukcija „odvratna", uz poziv da se nacistički predmeti povuku sa aukcije.

Alexander Historical Auctions

Rabin Menahem Margolin, predsednik Evropskog jevrejskog udruženja, ocenio je da je prodaja „izraz podrške onima koji podržavaju ideje nacista".

„Iako se podrazumeva da istorija mora da bude učiteljica, a da je predmetima nacista mesto u muzejima i na fakultetima, sa predmetima koje prodajete to očito nije slučaj", poručio je u obraćanju aukcijskoj kući.

U izjavi za nemačke medije, iz aukcijske kuće su rekli da je njihov cilj negovanje istorije i da se većina prodatih predmeta čuva u privatnim kolekcijama ili donira muzejima Holokausta.

„Bilo da se radi o dobrim ili lošim primerima iz istorije, oni moraju ostati upamćeni", rekla je za Dojče vele viša potpredsednica Mindi Grinstin.

„Ako uništite istoriju, nema dokaza da se bilo šta dogodilo", dodala je.

U dokumentima koje je dostavila aukcijska kuća stoji da ne može da pruži dokaz da je Hitleru zaista nosio ovaj sat.

Međutim, prema proceni nezavisnog stručnjaka sat je „po svoj prilici" pripadao upravo njemu.

Iako je cena sata premašila milion dolara, prodat je ispod cene koju je aukcijska kuća procenila na između 2 i 4 miliona dolara, prenosi Dojče vele.


Slovenija i Drugi svetski rat: Bolnica koja je ostala skrivena od nacista


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: