Virtuelna realnost pomogla razdvajanju sijamskih blizanaca

Virtuelna realnost podrazumijeva korišćenje računara i specijalnih hardversko-softverskih pomagala kako bi se stvorilo „virtuelno okruženje" u realnom vremenu, koje korisnici doživljavaju posredstvom tih dodataka

9541 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Brazilske sijamske blizance uspešno su razdvojili tehnologijom virtuelne realnosti.

Ovi blizanci rođeni su sa retkim stanjem koje se naziva kraniopagus, što znači da su povezani na potiljku i da dele deo tkiva lobanje i mozga.

Virtuelna realnost podrazumeva korišćenje računara i specijalnih hardversko-softverskih pomagala kako bi se stvorilo „virtuelno okruženje" u realnom vremenu, koje korisnici doživljavaju posredstvom tih dodataka.

Upravo to su lekari primenili u ovom slučaju.

Trogodišnji Bernardo i Artur Lima operisani su u Rio de Žaneiru, gde su prebačeni iz Grejt Ormond Strit bolnice u Londonu.

Lekari su na ovome radili mesecima.

Tehnike su isprobavali koristeći CT i MRI skenere.

Nur ul Ovejs Žilani, hirurg, opisao je čitav poduhvat kao „svemirsku stvar".

Bio je to jedan od najsloženijih procesa razdvajanja, navode u humanitarnoj organizaciji Razdvojeni blizanci koja je čitav proces finansirala.

Organizaciju je Žilani osnovao 2018.

Kako je ispričao, ovo je prvi put da su hirurzi u različitim državama operisali zajedno u istoj „sobi virtuelne realnosti".

Blizanci su imali sedam operacija, više od 27 sati trajao je završni zahvat u kojem je učestvovalo skoro 100 medicinskih radnika.

'Poduhvat kao da je čovek sleteo na Mars'

Govoreći o aspektu virtuelne stvarnosti, hirurg je novinarima je rekao da je „divno i zaista sjajno videti anatomiju i uraditi operaciju pre nego što se deca zaista izlože riziku."

„Možete zamisliti koliko je to umirujuće za hirurge, jer se na neki način ove operacije smatraju najtežim u našem vremenu, a izvođenje u virtuelnoj stvarnosti je poput odlaska čoveka na Mars.

Kako je pojasnio, raniji pokušaji su bili bezuspešni, jer je čitavu proceduru otežavalo vezivno tkivo sastavljeno od elemenata starih i i nedavnih ožiljaka i da je „zaista strahovao" od rizične procedure.

Po završetku 27-časovne operacije osećao se apsolutno slomljeno, jer je tokom čitavog hirurškog zahvata naprvio samo četiri 15-minutne pauze kako bi nešto pojeo i popio.

Ono što je bilo „prekrasno", kako kaže, jeste prizor porodice koja je od sreće bila na „sedmom nebu."

Pojasnio je i da posle svakog razdvajanja sijamskih blizanaca, dolazi do povećanja krvnog pritiska i aritmije.

Dodao je da se sve vratilo na prihvatljiv nivo posle četiri dana kada su im se ruke dodirnule.

Blizanci su dobro, oporavljaju se u bolnici i prepisana im je šestomesečna rehabilitacija.

Procedura koja menja život

Ovo je bila šesta procedura koju je Želani uradio.

Pre brazilskih trogodišnjaka operisao je blizance iz Pakistana, Sudana, Izraela i Turske.

Ovaj zahvat uradio je zajedno sa Gabrijelom Mufarijem, šefom pedijatrijske hirurgije na brazilskom Institutu za neurohirurgiju Pablo Nimejer.

Mufarej je rekao da se bolnica u kojoj radi brine o dečacima dve i po godine i da će im ovo razdvajanje „promeniti život".

„Od kada su roditelji dečaka pre dve i po godine došli u Rio da traže našu pomoć, postali su deo ove naše bolničke porodice.

„Oduševljeni smo što je operacija prošla tako dobro", rekao je Mufarej.

Bernardo i Artur, sa skoro četiri godine, najstariji su kraniopagi blizanci - blizanci sa spojenim mozgom - koji su razdvojeni.

Podaci humanitarne organizacije pokazuju da se u jednom od 60.000 porođaja rađaju sijamski blizanci, a da je među njima samo pet odsto sa spojenim mozgom.


Pogledajte video o sijamskim blizancima iz Indije koji su dobili posao iz snova


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: