Svađa oko turbine za gasovod rasplamsala gasnu krizu u Evropi

Ključni gasovod Sjeverni tok 1 od Rusije do Njemačke radi sa samo 20 odsto kapaciteta

12782 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da je ne može da preuzme turbinu vitalnu za dostavu gasa Evropi zbog sankcija Zapada.

Turbina od 12 metara se nalazi u Nemačkoj pošto je prethodno stigla iz Kanade gde je bila popravljena.

Berlin insistira da sankcije na utiču na ovaj važan deo i optužuje Rusiju da zbog političkih razloga ne poštuje odredbe ugovora.

Nedavno je Gasprom drastično smanjio količinu isporuka gasa Evropi.

Ključni gasovod Severni tok 1 od Rusije do Nemačke radi sa samo 20 odsto kapaciteta.

Prošle godine, skoro 40 odsto ukupne količine prirodnog gasa EU je nabavljala iz Rusije, a smanjenje isporuka je dovelo do povećanja cena.

Neke zemlje se bore da obezbede dovoljno gasa kako bi popunile zalihe za zimu kada je potrošnja veća.

Olaf Šolc, nemački kancelar, u sredu je posetio fabriku Simens gde se nalazi turbina i rekao da je sve spremno da ona bude prebačena u Rusiju u bilo kom trenutku.

„Ali neko mora da kaže: 'Ja želim da je preuzmem'", kazao je Šolc.

Moskva je saopštila da može da reinstalira turbinu i povećanje isporuke gasa tek pošto dobije dokumente koji potvrđuju da ovaj deo ne podleže sankcijama Zapada.

  • U junu, gasovod Severni tok 1 je radio sa samo 40 odsto kapaciteta, a Gasprom je objasnio da je to zbog odlaganja popravke turbine koja se radila u Kanadi
  • Ceo gasovod je bio potpuno zatvoren tokom 10 dana u julu zbog održavanja, kako je saopštio Gasprom
  • Posle otvaranja Severnog toka 1, Gasprom je dodatno prepolovio isporuke, pa gasovod radi sa 20 odsto kapaciteta zbog „tehničkih problema"

Samo dan posle saopštenja Gasproma da će gasovod raditi sa samo 20 odsto kapaciteta, cena gasa u Evropi je porasla za 10 odsto.

U Berlinu tvrde da ne postoje tehničkih problemi koje Gasprom navodi kao razlog za smanjenje isporuke, a EU tvrdi da politički razlozi stoje iza odluke Rusije.

Krajem juna, Nemačka je iz Rusije uvozila oko 26 odsto ukupnih količina gasa.

Vlasti u Berlinu opredelile su se da potraže gas na drugim mestima, a u planu su restrikcije upotrebe ovog energenta, dok su stanovnici upozoreni da će računi svakako biti veći u narednim mesecima.

Kada je Rusija krajem februara napala Ukrajinu, nemačke vlasti su obustavile planove za otvaranje paralelnog gasovoda, Severni tok 2.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: